Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, a propus la ședința Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, Bruxelles, ca animalele să fie sacrificate în ferme și apoi transportate la abator pentru tratarea carcasei. Este un compromis bun pentru a avea și partea de igienă și partea de bunăstare a animalelor, a spus funcționarul CE. Agroinfo a obținut transcriptul ședinței.
"Motivul pentru care am venit astăzi este că ați pus problema abatoarelor. Și vreau să explic pe scurt care sunt regulile și care sunt noile reguli care vor apărea și legătura cu bunăstarea animalelor.
Noi nu reglementăm bunăstarea animalelor, doar cerințele de igienă. Știți că în UE există ori abatoare fixe, ori mobile, care sunt aprobate toate de către UE și care au acces la întreaga piață a Uniuni Europene.
Autorizarea abatoarelor mobile, ține de competența statelor membre. Este vorba de abatoare complete care pot merge oriunde să sacrifice animale, câte este nevoie, carnea obținută de la acestea, poate să ajungă pe piața Uniunii Europene.
Sunt două chestiuni legate de abatoare și bunăstarea animalelor la care vreau să mă refer.
În primul rând cum putem să multiplicăm aceste posibilități? Vreau să subliniez faptul că legislația Uniunii Europene permite statelor membre, fără să compromită realizarea obiectivelor de igienă alimentară, să sprijine abatoarele locale prin adoptarea de măsuri naționale care pot să adapteze cerințele de igienă în ceea ce privește construcția și facilitățile din aceste abatoare sau să vină în întâmpinarea limitărilor geografice sau specifice din anumite regiuni. Asta se prevede în legislație.
Pe lângă aceste două posibilități, în acest moment, venim cu o nouă propunere, posibilitatea de sacrificare la fermă. Un număr limitat de animale mari, care nu sunt obișnuite cu a fi manipulate de oameni și ar putea să reprezinte un pericol pentru oamenii care s-ar ocupa de ele. Ar fi sacrificate la fața locului după care tratarea carcasei s-ar face la abator.
Este un act delegat pe care vrem să îl propunem. A fost sprijinit de statele membre, de fapt, a venit la cererea unora și avem o propunere care a fost transmisă către Parlament spre consultare, înainte să fie complet aprobată.
Mi se pare că este un compromis bun pentru a avea și partea de igienă și partea de bunăstare a animalelor.
Vorbim despre animale mari, până la trei animale pot să fie astfel sacrificate sau până la șase porci. Deci, prin acest sistem, avem un astfel de sistem prin care fermierul ar fi într-un acord cu abatorul local. Ar veni aceștia cu o camionetă și ar face inspecția, după aceea s-ar duce carcasele la abator și în felul acesta ar putea să ajungă la piața europeană pentru că ar respecta regulile. Nu e vorba atât de transport aici, dar cred că este un subiect de interes pentru dumneavoastră, având în vedere mandatul pe care îl aveți", a spus Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, la ședința Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.
Reprezentantul Comisiei Europene a adăugat că sacrificarea animalelor în ferme trebuie supravegheată de un medic veterinar.
"Legislația europeană. Cum vă spuneam, există două feluri prin care poate fii scurtat transportul. Să existe abatoare mobile la fermă. Ar fi o modalitate și apoi această nouă posibilitate pe care tocmai o menționam care e puțin diferită. Pentru că e la scară mică, un număr limitat de animale, animale mari deci nu oi ci vaci sau cai sau poate porci. Însă nu animale mici.
Există flexibilitate așa cum spuneam pentru a ne adapta situațiilor locale. Statele membre au posibilitatea de a face adaptări în ceea ce privește formatul. Să existe aceste abatoare mobile, ar putea exista o anumită flexibilitate care poate ar interveni și pe ceea ce privește construirea unui abator și poate lucrurile ar fi mai rentabile astfel.
Pentru că astăzi, pentru inspecțiile făcute, trebuie neapărat să fie prezent un veterinar. Singura posibilitate în care poate fi prezent altcineva decât un veterinar, e atunci când un veterinar a făcut o primă inspecție la fermă. După care animalele sunt transportate la abator și apoi un tehnician poate să se afle acolo să verifice dacă transportul a afectat sau nu animalele.
Să verifice documentele pe care veterinarul le-a elaborat în inspecția făcută de el la fermă. Și să verifice că nu s-a întâmplat nimic între timp.
Atunci când autorizăm anumite procedee la fermă, nu ne aflăm în condiții de igienă foarte bune. Obiectivul legislației pentru igienă, în primul rând e sănătatea publicului și siguranța cărnii care urmează să fie vândută consumatorilor.
O situație în care condițiile de igienă nu sunt tocmai ideale, înseamnă că e un motiv în plus de a avea un veterinar prezent care să verifice în primul rând felul în care animalele sunt sacrificate. Apoi să verifice că aceste animale pot să fie sacrificate și să se asigure că în timpul creșterii nu există nicio problemă legată de contaminare. Toate aceste riscuri legate de sacrificarea animalelor trebuie să fie verificate. De aceea e nevoie de prezența unui veterinar.
Solicităm ca la abatoarele fixe să existe la fel și la cele mobile și mai mult atunci când există o fermă de mari dimensiuni. Știm cum arată fermele, condițiile se poate să nu fie ideale", a mai spus reprezentantul Comisiei Europene.
ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.