KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Șef unitate Comisia Europeană: Sacrificarea animalelor în ferme!

Publicat: 14 mai 2021 - 08:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, a propus la ședința Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, Bruxelles, ca animalele să fie sacrificate în ferme și apoi transportate la abator pentru tratarea carcasei. Este un compromis bun pentru a avea și partea de igienă și partea de bunăstare a animalelor, a spus funcționarul CE. Agroinfo a obținut transcriptul ședinței.

"Motivul pentru care am venit astăzi este că ați pus problema abatoarelor. Și vreau să explic pe scurt care sunt regulile și care sunt noile reguli care vor apărea și legătura cu bunăstarea animalelor.

Noi nu reglementăm bunăstarea animalelor, doar cerințele de igienă. Știți că în UE există ori abatoare fixe, ori mobile, care sunt aprobate toate de către UE și care au acces la întreaga piață a Uniuni Europene.

Autorizarea abatoarelor mobile, ține de competența statelor membre. Este vorba de abatoare complete care pot merge oriunde să sacrifice animale, câte este nevoie, carnea obținută de la acestea, poate să ajungă pe piața Uniunii Europene.

Sunt două chestiuni legate de abatoare și bunăstarea animalelor la care vreau să mă refer.

În primul rând cum putem să multiplicăm aceste posibilități? Vreau să subliniez faptul că legislația Uniunii Europene permite statelor membre, fără să compromită realizarea obiectivelor de igienă alimentară, să sprijine abatoarele locale prin adoptarea de măsuri naționale care pot să adapteze cerințele de igienă în ceea ce privește construcția și facilitățile din aceste abatoare sau să vină în întâmpinarea limitărilor geografice sau specifice din anumite regiuni. Asta se prevede în legislație.

Pe lângă aceste două posibilități, în acest moment, venim cu o nouă propunere, posibilitatea de sacrificare la fermă. Un număr limitat de animale mari, care nu sunt obișnuite cu a fi manipulate de oameni și ar putea să reprezinte un pericol pentru oamenii care s-ar ocupa de ele. Ar fi sacrificate la fața locului după care tratarea carcasei s-ar face la abator.

Este un act delegat pe care vrem să îl propunem. A fost sprijinit de statele membre, de fapt, a venit la cererea unora și avem o propunere care a fost transmisă către Parlament spre consultare, înainte să fie complet aprobată.

Mi se pare că este un compromis bun pentru a avea și partea de igienă și partea de bunăstare a animalelor.

Vorbim despre animale mari, până la trei animale pot să fie astfel sacrificate sau până la șase porci. Deci, prin acest sistem, avem un astfel de sistem prin care fermierul ar fi într-un acord cu abatorul local. Ar veni aceștia cu o camionetă și ar face inspecția, după aceea s-ar duce carcasele la abator și în felul acesta ar putea să ajungă la piața europeană pentru că ar respecta regulile. Nu e vorba atât de transport aici, dar cred că este un subiect de interes pentru dumneavoastră, având în vedere mandatul pe care îl aveți", a spus Eric Thévenard, șef de unitate în cadrul Comisiei Europene – Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară, la ședința Comisiei de anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului.

munca-ferma-bovine_b

Reprezentantul Comisiei Europene a adăugat că sacrificarea animalelor în ferme trebuie supravegheată de un medic veterinar.

"Legislația europeană. Cum vă spuneam, există două feluri prin care poate fii scurtat transportul. Să existe abatoare mobile la fermă. Ar fi o modalitate și apoi această nouă posibilitate pe care tocmai o menționam care e puțin diferită. Pentru că e la scară mică, un număr limitat de animale, animale mari deci nu oi ci vaci sau cai sau poate porci. Însă nu animale mici.

Există flexibilitate așa cum spuneam pentru a ne adapta situațiilor locale. Statele membre au posibilitatea de a face adaptări în ceea ce privește formatul. Să existe aceste abatoare mobile, ar putea exista o anumită flexibilitate care poate ar interveni și pe ceea ce privește construirea unui abator și poate lucrurile ar fi mai rentabile astfel.

Pentru că astăzi, pentru inspecțiile făcute, trebuie neapărat să fie prezent un veterinar. Singura posibilitate în care poate fi prezent altcineva decât un veterinar, e atunci când un veterinar a făcut o primă inspecție la fermă. După care animalele sunt transportate la abator și apoi un tehnician poate să se afle acolo să verifice dacă transportul a afectat sau nu animalele.

Să verifice documentele pe care veterinarul le-a elaborat în inspecția făcută de el la fermă. Și să verifice că nu s-a întâmplat nimic între timp.
Atunci când autorizăm anumite procedee la fermă, nu ne aflăm în condiții de igienă foarte bune. Obiectivul legislației pentru igienă, în primul rând e sănătatea publicului și siguranța cărnii care urmează să fie vândută consumatorilor.

O situație în care condițiile de igienă nu sunt tocmai ideale, înseamnă că e un motiv în plus de a avea un veterinar prezent care să verifice în primul rând felul în care animalele sunt sacrificate. Apoi să verifice că aceste animale pot să fie sacrificate și să se asigure că în timpul creșterii nu există nicio problemă legată de contaminare. Toate aceste riscuri legate de sacrificarea animalelor trebuie să fie verificate. De aceea e nevoie de prezența unui veterinar.

Solicităm ca la abatoarele fixe să existe la fel și la cele mobile și mai mult atunci când există o fermă de mari dimensiuni. Știm cum arată fermele, condițiile se poate să nu fie ideale", a mai spus reprezentantul Comisiei Europene.


ATENȚIE! Acest articol aparține AGROINFO, este protejat de dispozițiile Legii 8/1996 privind dreptul de autor și este interzisă copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a acestuia. Articolele publicate pe AGROINFO pot fi preluate doar în limita a maxim 500 de caractere şi cu citarea obligatorie a sursei, cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Vizualizat: 1707 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oros (MADR): 986 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână!

Oros (MADR): 986 de rachete antigrindină lansate în ultima săptămână!

12 iunie 2021 - 19:07

Un număr de 214 rachete antigrindină au fost lansate în ultimele 24 de ore din punctele de lansare Prahova şi Oltenia, în ultima săptămână în ţară fiind lansate 986 de rachete antigrindină, mai mult de jumătate din consumul din acest sezon, a anunţat sâmbătă dimineaţa, pe pagina sa de Facebook, ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Fermierii care cer subvenții APIA, verificați de patru instituții diferite!

Fermierii care cer subvenții APIA, verificați de patru instituții diferite!

12 iunie 2021 - 10:12

Controalele în fermele vegetale și de animale care cer subvențiile APIA aferente acestui an sunt făcute de patru instituții: Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Autoritatea Națională Fitosanitară.

Ce salariu are, de fapt, ministrul agriculturii Adrian Oros

Ce salariu are, de fapt, ministrul agriculturii Adrian Oros

12 iunie 2021 - 08:12

Conform declarației de avere, ministrul agriculturii Adrian Oros câștigă lunar două salarii mai mult decât decente. Șeful MADR deține terenuri în județul Cluj, o casă și două apartamente. Dar are și o datorie mare la bancă, scadentă în 2033.

Ordin ministrul agriculturii: Schemă de ajutor de minimis!

Ordin ministrul agriculturii: Schemă de ajutor de minimis!

11 iunie 2021 - 19:59

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, un proiect de Ordin pentru modificarea și completarea anexei la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis ”Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanţate din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală”.

ANSVSA anunță focarele active acum de pestă porcină africană!

ANSVSA anunță focarele active acum de pestă porcină africană!

11 iunie 2021 - 18:57

La această dată sunt active un număr de 142 de focare pestă porcină africană (PPA), din care 3 focare în exploatații comerciale și 2 focare în exploatații comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 36.366 de porcine (animale afectate din focarele active), anunță astăzi, 11 iunie 2021, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, într-un comunicat transmis pentru Agroinfo.

Șeful APIA astăzi: Subvențiile APIA, în conturile fermierilor până la data de 30 iunie 2021!

Șeful APIA astăzi: Subvențiile APIA, în conturile fermierilor până la data de 30 iunie 2021!

11 iunie 2021 - 18:12

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a convocat astăzi, 11 iunie 2021, în ședință șefii centrelor județene APIA. Principalul subiect a fost autorizarea la plată a subvențiilor aferente anului de cerere 2020. Banii, în conturile fermierilor până la termenul limită de 30 iunie 2021. Alte subiecte au vizat verificările pe care le demarează APIA pentru cererile fermierilor depuse anul acesta.

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

Stupii goi! Milioane de albine, moarte!

11 iunie 2021 - 10:38

Tragedie pentru apicultorii botoşăneni. Milioane de albine din zona comunei Unţeni dar şi din împrejurimi au murit în ultima perioadă. Stupii au rămas aproape goi iar apricultorii spun că au rămas fără munca de o viaţă, scrie adevărul.ro

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

11 iunie 2021 - 09:35

A fi crescător de animale în România a devenit un act de mare curaj. Ajutoarele din zootehnie nu se mai pot numi ajutoare, prețul furajelor este mare, crescătorii nu găsesc lucrători, tarifele plătite veterinarilor sunt mari, producțiile se vând la prețuri mici sau e greu de găsit cumpărători, munca e istovitoare, 24 de ore din 24, pășunile nu sunt, în multe cazuri, ale crescătorilor de animale, ci ale crescătorilor de subvenții APIA și lista lungă de greutăți, necazuri poate continua.

Subvenții APIA zootehnie! Data până la care trebuie reținute animalele în ferme pentru a încasa banii de la APIA!

Subvenții APIA zootehnie! Data până la care trebuie reținute animalele în ferme pentru a încasa banii de la APIA!

11 iunie 2021 - 07:56

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de două scheme de plată, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat. Una dintre obligațiile crescătorilor pentru a încasa banii de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este respectarea perioadei de reținere a animalelor în exploatațiile agricole precizate în cererea unică de plată.

Urgent APIA!

Urgent APIA!

11 iunie 2021 - 06:57

Plata subvențiilor APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) avertizează fermierii, crescătorii de animale că doar astăzi, 11 iunie 2021, mai pot solicita subvențiile agricole aferente acestui an. După data de 11 iunie 2021, APIA nu mai primește cererile fermierilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată KRONE BiG Pack – Randament și densitate!

Bancul zilei

Ce păţeşte un hoţ...

Ce păţeşte un hoţ...
Un hoţ intră într-o casă şi începe să fure. Detalii