Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Șef APIA: Suma APIA pe hectarul de pășune, teren arabil care ajunge anul acesta în conturile fermierilor!

Publicat: 16 noiembrie 2021 - 14:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Sergiu Jităreanu, a calculat subvenția pe hectar pe care o primesc anul acesta fermierii, crescătorii de animale, atât pentru terenul arabil, cât și pentru pășune. Suma poate să crească în funcție de adăugarea altor plăți suplimentare. Șeful APIA Iași a vorbit și despre subvențiile din zootehnie.

"Calculul reiese din însumarea schemelor (...) Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), avem schema de bază, SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) de 95 de euro, la care adăugăm în cazul fermelor mai mici sau egale de 5 hectare, încă 5 euro (plata redistributivă n.r.), deci avem 100 de euro, dacă ferma este mai mare, pentru primele 30 de hectare, pragul de 30, avem încă 40 de euro pe hectar (de la 5 ha până la 30 ha inclusiv plata redistributivă pentru acest an este de cca 48 de euro n.r.), avem plata pentru bunele practici agricole și de mediu care este de circa 58 de euro și ajungem undeva la 180-190 de euro, cam atât se adună în final.

Bine, mai sunt schemele de plată, de exemplu, în sectorul vegetal, avem scheme pntru sprijinul cuplat. Sunt selectate de către statul membru anumite culturi care intră în acest sprijin cuplat, se adaugă, pe lângă plățile pe care le-am discutat, o plată suplimentară. Aici amintesc leguminoasele pentru boabe, cum ar fi soia, fasolea și mazărea pentru industrializare sau leguminoasele perene cum ar fi lucerna. Aceste culturi primesc un sprijin suplimentar, dar cu condiția să obțină o anumită producție la hectar. O să exemplific soia, minim 1.300 kg la hectar pentru care fermierul trebuie să facă dovada procesării, predării către o instituție care procesează sau consumul propriu cu animalele, să fie înregistrat în fișele interne ale exploatației.

Pentru acest an nu este stabilită încă suma pentru sprijinul cuplat, fermierii trebuie să aducă documentele justificative la APIA. Suntem în perioada în care trebuie să aducă documente, respectiv dovada obținerii producției și predării către o unitate specializată în procesare", a explicat directorul executiv APIA Iași, Sergiu Jităreanu, pentru o emisiune BZI. 

El a adăugat că pentru zootehnie, APIA plătește acum un avans crescătorilor de oi și/sau capre din sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, aferent acestui an.

"Să amintesc câteva condiții: pentru a primi sprijin cuplat pentru ovine, fermierul trebuie să dețină minim 150 de capete ovine până la maxim 500 se adresează schema. La data depunerii cererii, respectivele animale trebuie să aibă minim un an, la data de 31 martie, și se pune și o vârstă maximă, respectiv, la femele 8 ani, iar la masculi, 6 ani. Masculii obligatoriu să fie înscriși în regstrul genealogic al rasei, pagina principală, iar raportul dintre sexe să fie de un mascul la 35 de femele ovine. Deci, sunt multe, fiecare schemă are condițiile ei", a mai spus șeful APIA Iași.

 

Vizualizat: 19283 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

Modificări ACUM în Parlament permis de conducere tractor!

05 decembrie 2023 - 19:30

Plenul Senatului a eliminat, luni, în plen, prin adoptarea unei propuneri legislative, obligativitatea deţinerii pentru conducătorii de tractoare agricole sau forestiere a unui carnet de conducere corespunzător categoriei, fiind suficient, pe drumurile publice, permisul de conducere pentru alte categorii.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Ghid solicitant investiții în sectorul zootehnic și în procesare!

05 decembrie 2023 - 13:38

În vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în data de 4 decembrie 2023 versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. 

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

Lansare nouă sesiune bani europeni pentru ferme! Anunț făcut ASTĂZI de Ministerul Agriculturii!

05 decembrie 2023 - 12:11

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, că lansează din 20 decembrie 2023 sesiunea de depunere proiecte în cadrul Intervenției DR 22 - „Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole”, Plan Național Strategic 2023-2027.

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

Anunț MADR ASTĂZI! Lansare ajutor 300.000 euro/crescător pentru achiziție utilaje agricole!

05 decembrie 2023 - 11:48

MADR anunță astăzi lansarea Intervenției DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” în data de 20 decembrie 2023 sesiunea de finanțare pentru Intervenția DR 20 - „Investiții în sectorul zootehnic” din cadrul PS PAC 2023-2027. 

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

Subvenția APIA motorină pentru apicultori! Acte, termen cerere!

05 decembrie 2023 - 07:43

Apicultorii care vor să beneficieze anul viitor de ajutorul de stat la motorină trebuie să depună la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 decembrie 2023 cererea de acord pentru finanțare. Actele de care au nevoie apicultorii pentru acordul de finanțare și pentru cererea de plată.

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

Corteva Agriscience lansează biostimulatorul de eficiență a azotului Utrisha™ N în România

05 decembrie 2023 - 07:08

Produsul din categoria Produse Biologice se adaptează la nevoile de nutriție ale plantelor și contribuie la maximizarea sustenabilă a potențialului recoltei.

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

Comunicat APIA ACUM! Cuantum cap animal și termen plată subvenții APIA zootehnie!

04 decembrie 2023 - 17:38

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2023 inclusiv, se depun, la Centrele judeţene ale Agenţiei, respectiv al Municipiului Bucureşti pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului, cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2024, cereri avizate de către ANZ.

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

Suplimentare sumă plata subvenției! Anunț făcut ACUM de Ministerul Agriculturii!

04 decembrie 2023 - 16:47

Ministerul Agriculturii a postat astăzi, 4 decembrie,  pe site-ul www.madr.ro, secțiunea „Transparență decizională”, proiectul de Hotărâre pentru modificarea HG nr.393/2023 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susținere a producției de usturoi", precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia în anul 2023.

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

Din 2024 subvenția APIA la motorină și pentru fermierii persoane fizice! Care e condiția?

04 decembrie 2023 - 16:05

Fermierii, crescătorii de animale care sunt persoane fizice beneficiază anul viitor de ajutorul de stat APIA acordat prin reducerea accizei la motorina folosită în agricultură. Ce condiție trebuie să îndeplinească aceștia în 2024 ca să ia subvenția APIA la motorină?

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

Crescător de vaci: Procesatorul mi-a redus prețul la lapte de la 2,65 lei/litru la 1,60 lei/litru!

04 decembrie 2023 - 15:34

Vechi crescător de vaci din Șicula, județul Arad, Aurel Nieș, îi dă o replică usturătoare ministrului agriculturii, Florin Barbu, prin intermediul Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii