ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Șef APIA: Suma APIA pe hectarul de pășune, teren arabil care ajunge anul acesta în conturile fermierilor!

Publicat: 16 noiembrie 2021 - 14:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Sergiu Jităreanu, a calculat subvenția pe hectar pe care o primesc anul acesta fermierii, crescătorii de animale, atât pentru terenul arabil, cât și pentru pășune. Suma poate să crească în funcție de adăugarea altor plăți suplimentare. Șeful APIA Iași a vorbit și despre subvențiile din zootehnie.

"Calculul reiese din însumarea schemelor (...) Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), avem schema de bază, SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) de 95 de euro, la care adăugăm în cazul fermelor mai mici sau egale de 5 hectare, încă 5 euro (plata redistributivă n.r.), deci avem 100 de euro, dacă ferma este mai mare, pentru primele 30 de hectare, pragul de 30, avem încă 40 de euro pe hectar (de la 5 ha până la 30 ha inclusiv plata redistributivă pentru acest an este de cca 48 de euro n.r.), avem plata pentru bunele practici agricole și de mediu care este de circa 58 de euro și ajungem undeva la 180-190 de euro, cam atât se adună în final.

Bine, mai sunt schemele de plată, de exemplu, în sectorul vegetal, avem scheme pntru sprijinul cuplat. Sunt selectate de către statul membru anumite culturi care intră în acest sprijin cuplat, se adaugă, pe lângă plățile pe care le-am discutat, o plată suplimentară. Aici amintesc leguminoasele pentru boabe, cum ar fi soia, fasolea și mazărea pentru industrializare sau leguminoasele perene cum ar fi lucerna. Aceste culturi primesc un sprijin suplimentar, dar cu condiția să obțină o anumită producție la hectar. O să exemplific soia, minim 1.300 kg la hectar pentru care fermierul trebuie să facă dovada procesării, predării către o instituție care procesează sau consumul propriu cu animalele, să fie înregistrat în fișele interne ale exploatației.

Pentru acest an nu este stabilită încă suma pentru sprijinul cuplat, fermierii trebuie să aducă documentele justificative la APIA. Suntem în perioada în care trebuie să aducă documente, respectiv dovada obținerii producției și predării către o unitate specializată în procesare", a explicat directorul executiv APIA Iași, Sergiu Jităreanu, pentru o emisiune BZI. 

El a adăugat că pentru zootehnie, APIA plătește acum un avans crescătorilor de oi și/sau capre din sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, aferent acestui an.

"Să amintesc câteva condiții: pentru a primi sprijin cuplat pentru ovine, fermierul trebuie să dețină minim 150 de capete ovine până la maxim 500 se adresează schema. La data depunerii cererii, respectivele animale trebuie să aibă minim un an, la data de 31 martie, și se pune și o vârstă maximă, respectiv, la femele 8 ani, iar la masculi, 6 ani. Masculii obligatoriu să fie înscriși în regstrul genealogic al rasei, pagina principală, iar raportul dintre sexe să fie de un mascul la 35 de femele ovine. Deci, sunt multe, fiecare schemă are condițiile ei", a mai spus șeful APIA Iași.

 

Vizualizat: 18979 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii