Directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Sergiu Jităreanu, a calculat subvenția pe hectar pe care o primesc anul acesta fermierii, crescătorii de animale, atât pentru terenul arabil, cât și pentru pășune. Suma poate să crească în funcție de adăugarea altor plăți suplimentare. Șeful APIA Iași a vorbit și despre subvențiile din zootehnie.
"Calculul reiese din însumarea schemelor (...) Din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), avem schema de bază, SAPS (schema unică de plată pe suprafață n.r.) de 95 de euro, la care adăugăm în cazul fermelor mai mici sau egale de 5 hectare, încă 5 euro (plata redistributivă n.r.), deci avem 100 de euro, dacă ferma este mai mare, pentru primele 30 de hectare, pragul de 30, avem încă 40 de euro pe hectar (de la 5 ha până la 30 ha inclusiv plata redistributivă pentru acest an este de cca 48 de euro n.r.), avem plata pentru bunele practici agricole și de mediu care este de circa 58 de euro și ajungem undeva la 180-190 de euro, cam atât se adună în final.
Bine, mai sunt schemele de plată, de exemplu, în sectorul vegetal, avem scheme pntru sprijinul cuplat. Sunt selectate de către statul membru anumite culturi care intră în acest sprijin cuplat, se adaugă, pe lângă plățile pe care le-am discutat, o plată suplimentară. Aici amintesc leguminoasele pentru boabe, cum ar fi soia, fasolea și mazărea pentru industrializare sau leguminoasele perene cum ar fi lucerna. Aceste culturi primesc un sprijin suplimentar, dar cu condiția să obțină o anumită producție la hectar. O să exemplific soia, minim 1.300 kg la hectar pentru care fermierul trebuie să facă dovada procesării, predării către o instituție care procesează sau consumul propriu cu animalele, să fie înregistrat în fișele interne ale exploatației.
Pentru acest an nu este stabilită încă suma pentru sprijinul cuplat, fermierii trebuie să aducă documentele justificative la APIA. Suntem în perioada în care trebuie să aducă documente, respectiv dovada obținerii producției și predării către o unitate specializată în procesare", a explicat directorul executiv APIA Iași, Sergiu Jităreanu, pentru o emisiune BZI.
El a adăugat că pentru zootehnie, APIA plătește acum un avans crescătorilor de oi și/sau capre din sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, aferent acestui an.
"Să amintesc câteva condiții: pentru a primi sprijin cuplat pentru ovine, fermierul trebuie să dețină minim 150 de capete ovine până la maxim 500 se adresează schema. La data depunerii cererii, respectivele animale trebuie să aibă minim un an, la data de 31 martie, și se pune și o vârstă maximă, respectiv, la femele 8 ani, iar la masculi, 6 ani. Masculii obligatoriu să fie înscriși în regstrul genealogic al rasei, pagina principală, iar raportul dintre sexe să fie de un mascul la 35 de femele ovine. Deci, sunt multe, fiecare schemă are condițiile ei", a mai spus șeful APIA Iași.