Directorul executiv al Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui, Răzvan Arteni, a prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural situația la zi la plata subvențiilor agricole aferente anului 2023. Șeful APIA Vaslui a spus că nu se știe data la care va demara anul acesta campania pentru depunerea cererilor unice la APIA.
Conform datelor prezentate, 14.724 de fermieri, din totalul celor 15.939 fermieri vasluieni care au depus cereri în cadrul Campaniei 2023, și-au primit integral banii aferenți subvențiilor la care au dreptul. Suma totală autorizată la plată de către APIA la nivelul județului Vaslui a fost de 26.122.457 euro, din care 13.755.389 euro reprezintă avansuri din subvenții, plătite la sfârșitul anului trecut, iar 12.367.068 euro, suma totală autorizată la plata finală. Cererile depuse de către restul fermierilor care încă nu au fost autorizate la plată sunt în plin proces de verificare, iar aceștia își vor primi și ei subvențiile la care au dreptul până cel târziu în luna iunie a acestui an.
În paralel cu autorizarea la plată, APIA pregătește noua Campanie de primire a cererilor unice de plată pe suprafață, care, teoretic, ar trebui să înceapă pe 1 martie. Deja, încă din luna ianuarie, au fost organizate în teritoriu ședinte de informare a fermierilor, la care au participat echipe mixte formate din specialiști APIA, AFIR și ai Direcției Agricole Județene Vaslui.
„În afara acestor întâlniri, APIA are propriul său program, în fiecare an, înainte de începerea campaniei de primire a cererilor unice pe suprafață, organizăm întâlniri cu fermierii în toate UAT-urile județului Vaslui, unde, cu ajutorul conducerii
locale, desfășurăm activiăți de informare a fermierilor arondați centrelor locale APIA. Aceste instruiri sunt efectuate de către angajații APIA ai centrului local la care este arondată comuna respectivă, iar la nivelul fiecărei primării există echipe formate din angajați de acolo, care pot da informații fermierilor și-i pot îndruma la depunerea cererilor. De asemenea, fiecare UAT are desemnat un consilier APIA care ține legătura permanent și în mod direct, fizic ori prin telefon sau e-mail, cu titularul de cerere de la momentul depunerii cererii până la aprobarea la plată a acesteia”, a explicat directorul APIA, Răzvan Arteni, citat de vasluiazi.ro
Deocamdată, nu se știe exact data la care va demara Campania 2024 de primire a cererilor unice de plată, însă pregătirile deja au început. Astfel, cel mai probabil din 25 februarie, fermierii vor avea la dispoziție aplicația IPA Online, pentru a-și identifica parcelele agricole pe care le cultivă și a digitiza suprafețele, în vederea depunerii cererilor.