Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

Publicat: 28 octombrie 2020 - 07:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Dau o veste bună celor care au fost ținta controlului în teren în Campania 2020. O parte dintre ei se regăsesc în lista dosarelor are pot fi autorizate la plată de către funcționarii din teritoriu, deci, practic, am primit o listă de la APIA Aparat Central în care se regăsesc și o parte din acești fermieri. Practic, vestea bună este că, dacă știam sau se cunoștea faptul că dintre cei selectați la control mai puțini intră la plată, iată că astăzi avem o primă listă la 10 zile de la debutul campaniei de autorizare.

Mai mult decât atât, avem și rezultatele de la fermierii controlați prin teledetecție. În aceste zile, colegii mei din teritoriu, cât și de la centrul județean vor gestiona cele aproximativ 1.500 de dosare ale fermierilor (din județul Mureș n.r.) care au fost ținta selecției prin această metodă de control, pentru că, știm cu toții, sunt două tipuri de control, controlul clasic în teren, care se realizează cu gps-ul în mână de către inspectorii APIA din cadrul Serviciului Control pe Teren, iar un alt tip de control este acest control prin satelit, control externalizat către o firmă de profil, a declarat Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș, pentru Radio România Târgu Mureș.

El a adăugat că acești fermieri din eșantionul de control APIA vor fi incluși pe listele de plată avans APIA 2020 după data de 8 noiembrie 2020.

Practic, la acest moment avem rezultatele de la prestatorul pe teledetecție, și pentru acești fermieri, în perioada imediat următoare, cum finalizăm această campanie de follow-up, o numim noi, e un termen tehnic, întâlniri cu fermierii și clarificări pe dosarele cu coduri de neconformitate, în urma acestor prezentări de către fermieri și clarificări a codurilor de neconformitate, sunt două-trei situații în care pot fi de acord cu rezultatul controlului prin teledetecție, pot aduce modificări sau pot solicita reinterpretarea rezultatelor, că nu sunt de acord cu rezultatele primite, cu parte din ele.

O dată, avem o certitudine că cei din controlul clasic, o parte din ei sunt pe prima lista de autorizare, iar, sper, undeva după data de 5-8 noiembrie să autorizăm la plată și dosare care au făcut obiectul selecției la controlul prin teledetecție.

Mai am o chestiune legată de teledetecție, aici sunt prinși, cu ghilimelele de rigoare, și fermieri care au parcele declarate în blocuri fizice cu fermieri care au fost ținta selecției pentru teledetecție. (...)

Atât la nivel central, cât și la nivel local, toată lumea are interesul comun să fie pe lista de plată avans cât mai mulți din fermierii care au depus cererea unică de plată pentru anul 2020. Să beneficieze și de plata avansului. Dacă cumva sunt situații excepționale, anumite blocaje, anumite chestiuni care nu se pot reglementa, clarifica până la data de 30 noiembrie, cu siguranță, undeva la 1 decembrie, data debutului plății finale, plății regulare, vor fi printre primii care vor intra și vor fi autorizați la plată. Dar noi sperăm că atingem undeva 95% din total fermieri care pot beneficia de plata avansului, a mai spus șeful APIA Mureș.

Vă reamintim că fermierii primesc în avans 70% din plățile directe pe suprafață și din sprijinul cuplat pentru ovine/caprine și 85% din plățile compensatorii pe agro-mediu, zonă defavorizată și agricultură ecologică.

Pentru anul 2020, eșantionul de control la nivel național extras din baza de date APIA conține un număr total de 56.493 fermieri pentru care sunt verificate respectarea normelor de ecocondiţionalitate, a cerințelor minime și specifice aferente schemelor de plată în sectorul vegetal şi în sectorul zootehnic, după cum urmează:

⦁ pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 12.427 fermieri;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 39.988 fermieri;
⦁ pentru controlul schemelor de ajutor din sectorul zootehnic – 4.078 fermieri.

Suprafaţa totală controlată este de 1.576.877 ha, respectiv:

 pentru controlul pe teren prin metoda clasică – 994.965 ha;
⦁ pentru controlul pe teren prin metoda teledetecţie – 581.912 ha.


Vizualizat: 15456 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii