Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.
Directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor, a calculat suma pe hectarul de pășune care le este achitată anul acesta crescătorilor de animale care sunt eligibili pentru această subvenție.
"Pentru un hectar de pășune plătim plata BISS (fosta SAPS, plata de bază pe hectar n.r.), vorbim acum despre o fermă până-n 10 hectare, plătim 96 euro plata BISS, plătim CRISS (plata redistributivă, PD-02 Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității n.r.), încă 56 euro, plătim pachetul 1 (Măsura 10 agro-mediu și climă n.r.) care înseamnă pășune 142 euro/ha. Dacă acea pășune sau acel fânaț se face cu coasa manuală, mai adăugăm 100 de euro, dacă se face cu utilaje ușoare mai adăugăm 21 de euro la cei 142 de euro și dacă acel teren se află în zona montană defavorizată unde în județul Hunedoara sunt 45 de astfel de comune care beneficiază pentru terenul arabil și pentru terenul PP (pajiște permanentă n.r.) de încă 97 de euro/ha, faceți un calcul și vă dă sume extraordinar de mari. Pentru un hectar de pășune ajunge subvenția între 400 și 500 de euro.
Pe când pentru un hectar de teren arabil ne limităm aici doar la plata BISS, ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pe culturi care, în anii precedenți, a fost foarte mic 16-17 euro/ha," a calculat șefa APIA Hunedoara, la televiziunea locală Info HD.