A început retestarea animalelor în Timiş, la presiunea crescătorilor de oi care timp de două zile au ieşit la proteste. Peste 14.000 de animale au fost sacrificate doar luna trecută după izbucnirea unui focare de pestă. Fermierii au cerut în stradă oprirea sacrificărilor în masă, retestarea şi carantină. Fiecare gospodărie va fi evaluată separat şi vor fi ucise doar animalele bolnave, a promis preşedinte autorităţii sanitar veterinare.
În comuna Jamu Mare din județul Timiș nu mai e liniște de când a fost identificat focarul de pestă. Oamenii trăiesc de generații din creșterea oilor. De la sfârșitul lunii iulie, de când au fost găsite primele animale bolnave, peste 14 mii de mioare au fost sacrificate. Alte 1.500 au fost confirmate cu boala săptămâna aceasta. S-au omorât oile de-a valma, spun oamenii.
În comuna a ajuns și președintele Autorității Sanitare, iar oamenii i-au cerut soluții pentru că animalele să nu mai fie ucise în masă. Fiecare oaie să fie testată, iar cele suspecte de pestă să fie ținute în carantină și ucise doar dacă boala se confirmă, au propus crescătorii.
Fiecare gospodărie va fi evaluată separat în zilele următoare și vor fi testate toate mioarele, au promis autoritățile.
Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA: Dacă reușesc la o exploatație ca 80% dintre animale nu au intrat în contact cu cele 20% bolnave, voi recolta sânge și dacă nu sunt pozitive, nu vine nimeni să omoare animalele. Femierii au tot sprijinul nostru.
Din iulie, de când a fost identificat primul focar de pestă a micilor rumegătoare în România, aproape 250 de mii de animale au fost sacrificate în mai multe județe. Mișcarea animalelor între ferme a fost interzisă temporar în toată țara. Continuă, însă, exporturile, care se fac numai pe trasee special stabilite de autorități și numai după testarea fiecărui animal. (tvrinfo.ro)