KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

SECRETAR PRIMĂRIE: DACĂ SUBVENȚIA APIA AR DISPĂREA, NE-AM RUGA DE CRESCĂTORI SĂ IA PĂȘUNEA!

Publicat: 01 februarie 2021 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PĂȘUNILE, MEREU UN NECAZ DE-AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Pășunea este marele necaz al crescătorilor de animale. În multe comune din țară, crescătorii se plâng că nu reușesc să ia în chirie de la primărie o bucată de pășune ca să aibă unde să-și pășuneze animalele. De cealaltă parte, primăriile spun că fermierii sunt interesați doar de subvenția APIA. Dacă subvenția APIA ar dispărea, ne-am ruga de crescători să ia pășunea, ne-a declarat secretarul primăriei Borca, județul Neamț, Alecu Andrieș.

Crescătorii de animale care vor să ceară de la primării atribuirea directă a unei suprafețe de pășune pot să o facă, potrivit legii, până-n luna martie a fiecărui an. Cererile pentru atribuirea directă a une bucăți de pășune pot fi făcute la primărie de crescătorii de animale, fermieri, persoane fizice sau persoane juridice, asociațiile fermierilor. Primăriile atribuie pășuni acolo unde contractele expiră și se eliberează suprafețe. Din comuna Borca, județul Neamț, ne-a scris crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu că la ei în comună, mai toate contractele pentru pășune expiră în acest an.  

La noi, în comunca Borca, județul Neamț, contractele pe pășune expiră anul acesta. Noi, crescătorii de animale, ne-am înființat anul trecut, în noiembrie, o asociație. Vrem să cerem pășune în numele asociației. De la primărie ni s-a spus că pășunea va fi scoasă la licitație și că prețul de pornire va fi de 400 de lei pe hectar pentru chirie. Vă dați seama că poate să ajungă și la 1.000 de lei chirie pe hectar?! Anul trecut ne-am pășunat animalele într-o comună vecină unde am plătit 350 de lei pe cap de vacă pe an.  A trebuit să ne vindem din vaci ca să plătim chiria pe pășune. Știam că nouă, crescătorilor, ni se atribuie direct pășune, fără licitație, este mesajul crescătorului către AGROINFO.

Secretarul Primăriei Borca, consilierul juridic Alecu Andrieș, contactat de AGROINFO, ne-a spus că pășunea este în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, și acesta este motivul pentru care va fi scoasă la licitație, atribuirea directă fiind doar pentru pășunile aflate în domeniul privat al primăriei.

Atenție, există modificări în lege care dau posibilitatea primăriilor să atribuie direct crescătorilor de animale și pășunile aflate în proprietatea publică a primăriei.

Pentru funcționarii din primării care încă nu știu, nu au aflat, anul trecut, în decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea 293/2020 care modifică articolul 16 din Legea zootehniei nr.32/2019.

Potrivit legii, prin derogare de la prevederile art. 315 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comunele și orașele, care dețin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, pot încheia contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, cu crescătorii de animale.

Legea 293/2020 este în vigoare de la data de 20 decembrie 2020.

Reporterul AGROINFO i-a spus secretarului primăriei Borca despre această modificare în lege. Concret, indiferent că pășunea este în domeniul public sau privat al primăriei poate fi atribuită direct crescătorilor de animale.

Avem în comună aproximativ 2.000 de hectare de pășune,  mai mult decât suficientă pentru câte animale sunt. Contractele, cu excepția unuia singur, expiră în luna mai în acest an. O să ne punem la punct cu legea că mai este timp până la 1 martie. Contractele au fost făcute pe o perioadă incomodă, pe 10 ani, și nu au fost făcute așa ca să se termine la sfârșit de an, contractele expiră chiar în sezon. Oricum, nu cred că vom putea face atribuire directă, chiar dacă s-a schimbat legea, pentru că ei, crescătorii de aici, nu se înțeleg. Prioritate au asociațiile care au cel puțin un an vechime. Dar ei nu se înțeleg chiar dacă suprafața de pășune e suficientă.

Nu o să se poată cu atribuire directă, pentru că sunt discuții și tot la licitație trebuie să o scoatem. Sunt multe orgolii, vor mai mulți același trup de izlaz și atunci suntem forțați să facem licitație. Dacă nu ar fi banii de la APIA, ar fi liniște și pace. Dacă n-ar fi subvenția APIA, ne-am ruga de ei să vină să ia pășune. Noi vom face un regulament luna aceasta, cu toți pașii care trebuie urmați pentru închirierea pășunii, să fie clar pentru toată lumea, nu că unul e mai frumos, altul e mai urât. După ce va fi aprobat regulamentul, o să-l afișăm pe site-ul primăriei, a declarat Alecu Andrieș, secretarul primăriei Borca, pentru AGROINFO.

Cuantumul subvenției APIA pe hectarul de pășune din comuna Borca este mai mare decât în alte părți din țară, comuna fiind inclusă în lista zonelor defavorizate. Astfel, pe lângă schemele de plăți directe pe suprafață, crescătorii de aici, care au pășune închiriată de la primărie și iau subvenția, beneficiază și de plăți compensatorii pe hectar acordate prin Măsura 13, PNDR 2020. Crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu ne-a spus că suma încasată de la APIA ajunge la 1.100 de lei pe hectar. Dacă se mai adaugă și un pachet de agro-mediu, Măsura 10 agro-mediu și climă, se poate ajunge la aproape 2.000 de lei pe hectar, chiar peste, în funcție de pachetul pentru care fermierii încheie la APIA angajamente. Dar, să o spunem și pe cea dreaptă, și primăriile, unele dintre ele, nefiind un plafon fixat pentru chiria pe hectarul de pășune, au ridicat sumele plătite de crescători încât subvenția APIA doar trece pe la crescători și se scurge în buzunarul primăriei. Nu mai punem la socoteală că până la modificarea legii, pășunile din domeniul public al primăriilor au fost scoase la licitație, iar prețul chiriei s-a urcat, în unele zone, până la cer.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

Vizualizat: 6589 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA!

AZI! Percheziții DNA la asociații și ferme de oi! Crotalii, certificate berbeci pentru a lua ilegal subvenții APIA!

05 august 2021 - 22:02

Operațiune de proporții a DNA Timișoara – astăzi, procurorii anticorupție și polițiștii de la DGA au făcut 11 percheziții în județele Timiș, Caraș Severin și Arad într-un dosar în care este investigat modul în care a fost pus la cale un alt mecanism de fraudare a subvențiilor europene pentru animale.

Fermierii români îi cer Guvernului să aloce DE URGENȚĂ bani pentru agricultură!

Fermierii români îi cer Guvernului să aloce DE URGENȚĂ bani pentru agricultură!

05 august 2021 - 17:17

Alianța pentru Agricultură și Cooperare îi solicită Guvernului României să aloce bani pentru agricultură la rectificarea bugetară. Alianța pentru Agricultură a transmis astăzi către Agroinfo scrisoarea deschisă adresată guvernanților.

Decizie ASTĂZI Guvern: Ajutoare pentru fermieri!

Decizie ASTĂZI Guvern: Ajutoare pentru fermieri!

05 august 2021 - 16:27

Guvernul a aprobat astăzi, în ședință, o hotărâre de care depind ajutoarele europene pentru fermieri, crescători de animale. Aprobarea acestei hotărâri înseamnă deschiderea liniilor de finanțare din fonduri europene destinate agriculturii.

Anunțul premierului Cîțu: Banii pentru fermieri!

Anunțul premierului Cîțu: Banii pentru fermieri!

05 august 2021 - 13:38

Prim-ministrul României, Florin Cîțu, anunță că nu acceptă la rectificarea bugetară, de la niciun ministru, solicitări pentru suplimentarea bugetului. În aceste condiții, Ministerul Agriculturii s-ar putea să nu primească decât banii pentru plata ajutorului de stat la motorină, sumă despre care premierul a spus deja că va fi suplimentată.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

05 august 2021 - 12:56

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 18 octombrie 2021 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

Plata subvențiilor APIA pentru acest an: Condiție obligatorie pentru încasarea avansului APIA!

05 august 2021 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plățile în avans pe data de 16 octombrie 2021. Care este condiția obligatorie pentru ca fermierii, crescătorii de animale să-și încaseze mai repede subvențiile agricole aferente acestui an?

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

Ministrul Mediului: Crescătorii de animale găsesc din ce în ce mai greu ciobani! Cine-și riscă viața?!

05 august 2021 - 06:54

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, susține că de teama urşilor, este "din ce în ce mai greu" pentru crescătorii de animale să găsească ciobani care să meargă cu oile sau cu vitele pe munte.

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

Alarmă între oamenii de știință din 158 de țări: Pământul își pierde semnele vitale!

05 august 2021 - 06:29

Recent, aproape 14.000 de oameni de știință din 158 de țări, printre care și 18 din România, au tras un semnal de alarmă către toate guvernele din lume asupra faptului că Pământul și-a înrăutățit cu repeziciune ”semnele vitale”.

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

La audieri

La audieri
La audieri, suspecta blondă: Detalii