PĂȘUNILE, MEREU UN NECAZ DE-AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Pășunea este marele necaz al crescătorilor de animale. În multe comune din țară, crescătorii se plâng că nu reușesc să ia în chirie de la primărie o bucată de pășune ca să aibă unde să-și pășuneze animalele. De cealaltă parte, primăriile spun că fermierii sunt interesați doar de subvenția APIA. Dacă subvenția APIA ar dispărea, ne-am ruga de crescători să ia pășunea, ne-a declarat secretarul primăriei Borca, județul Neamț, Alecu Andrieș.
Crescătorii de animale care vor să ceară de la primării atribuirea directă a unei suprafețe de pășune pot să o facă, potrivit legii, până-n luna martie a fiecărui an. Cererile pentru atribuirea directă a une bucăți de pășune pot fi făcute la primărie de crescătorii de animale, fermieri, persoane fizice sau persoane juridice, asociațiile fermierilor. Primăriile atribuie pășuni acolo unde contractele expiră și se eliberează suprafețe. Din comuna Borca, județul Neamț, ne-a scris crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu că la ei în comună, mai toate contractele pentru pășune expiră în acest an.
La noi, în comunca Borca, județul Neamț, contractele pe pășune expiră anul acesta. Noi, crescătorii de animale, ne-am înființat anul trecut, în noiembrie, o asociație. Vrem să cerem pășune în numele asociației. De la primărie ni s-a spus că pășunea va fi scoasă la licitație și că prețul de pornire va fi de 400 de lei pe hectar pentru chirie. Vă dați seama că poate să ajungă și la 1.000 de lei chirie pe hectar?! Anul trecut ne-am pășunat animalele într-o comună vecină unde am plătit 350 de lei pe cap de vacă pe an. A trebuit să ne vindem din vaci ca să plătim chiria pe pășune. Știam că nouă, crescătorilor, ni se atribuie direct pășune, fără licitație, este mesajul crescătorului către AGROINFO.
Secretarul Primăriei Borca, consilierul juridic Alecu Andrieș, contactat de AGROINFO, ne-a spus că pășunea este în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, și acesta este motivul pentru care va fi scoasă la licitație, atribuirea directă fiind doar pentru pășunile aflate în domeniul privat al primăriei.
Atenție, există modificări în lege care dau posibilitatea primăriilor să atribuie direct crescătorilor de animale și pășunile aflate în proprietatea publică a primăriei.
Pentru funcționarii din primării care încă nu știu, nu au aflat, anul trecut, în decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea 293/2020 care modifică articolul 16 din Legea zootehniei nr.32/2019.
Potrivit legii, prin derogare de la prevederile art. 315 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comunele și orașele, care dețin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, pot încheia contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, cu crescătorii de animale.
Legea 293/2020 este în vigoare de la data de 20 decembrie 2020.
Reporterul AGROINFO i-a spus secretarului primăriei Borca despre această modificare în lege. Concret, indiferent că pășunea este în domeniul public sau privat al primăriei poate fi atribuită direct crescătorilor de animale.
Avem în comună aproximativ 2.000 de hectare de pășune, mai mult decât suficientă pentru câte animale sunt. Contractele, cu excepția unuia singur, expiră în luna mai în acest an. O să ne punem la punct cu legea că mai este timp până la 1 martie. Contractele au fost făcute pe o perioadă incomodă, pe 10 ani, și nu au fost făcute așa ca să se termine la sfârșit de an, contractele expiră chiar în sezon. Oricum, nu cred că vom putea face atribuire directă, chiar dacă s-a schimbat legea, pentru că ei, crescătorii de aici, nu se înțeleg. Prioritate au asociațiile care au cel puțin un an vechime. Dar ei nu se înțeleg chiar dacă suprafața de pășune e suficientă.
Nu o să se poată cu atribuire directă, pentru că sunt discuții și tot la licitație trebuie să o scoatem. Sunt multe orgolii, vor mai mulți același trup de izlaz și atunci suntem forțați să facem licitație. Dacă nu ar fi banii de la APIA, ar fi liniște și pace. Dacă n-ar fi subvenția APIA, ne-am ruga de ei să vină să ia pășune. Noi vom face un regulament luna aceasta, cu toți pașii care trebuie urmați pentru închirierea pășunii, să fie clar pentru toată lumea, nu că unul e mai frumos, altul e mai urât. După ce va fi aprobat regulamentul, o să-l afișăm pe site-ul primăriei, a declarat Alecu Andrieș, secretarul primăriei Borca, pentru AGROINFO.
Cuantumul subvenției APIA pe hectarul de pășune din comuna Borca este mai mare decât în alte părți din țară, comuna fiind inclusă în lista zonelor defavorizate. Astfel, pe lângă schemele de plăți directe pe suprafață, crescătorii de aici, care au pășune închiriată de la primărie și iau subvenția, beneficiază și de plăți compensatorii pe hectar acordate prin Măsura 13, PNDR 2020. Crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu ne-a spus că suma încasată de la APIA ajunge la 1.100 de lei pe hectar. Dacă se mai adaugă și un pachet de agro-mediu, Măsura 10 agro-mediu și climă, se poate ajunge la aproape 2.000 de lei pe hectar, chiar peste, în funcție de pachetul pentru care fermierii încheie la APIA angajamente. Dar, să o spunem și pe cea dreaptă, și primăriile, unele dintre ele, nefiind un plafon fixat pentru chiria pe hectarul de pășune, au ridicat sumele plătite de crescători încât subvenția APIA doar trece pe la crescători și se scurge în buzunarul primăriei. Nu mai punem la socoteală că până la modificarea legii, pășunile din domeniul public al primăriilor au fost scoase la licitație, iar prețul chiriei s-a urcat, în unele zone, până la cer.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html