Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SECRETAR PRIMĂRIE: DACĂ SUBVENȚIA APIA AR DISPĂREA, NE-AM RUGA DE CRESCĂTORI SĂ IA PĂȘUNEA!

Publicat: 01 februarie 2021 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PĂȘUNILE, MEREU UN NECAZ DE-AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Pășunea este marele necaz al crescătorilor de animale. În multe comune din țară, crescătorii se plâng că nu reușesc să ia în chirie de la primărie o bucată de pășune ca să aibă unde să-și pășuneze animalele. De cealaltă parte, primăriile spun că fermierii sunt interesați doar de subvenția APIA. Dacă subvenția APIA ar dispărea, ne-am ruga de crescători să ia pășunea, ne-a declarat secretarul primăriei Borca, județul Neamț, Alecu Andrieș.

Crescătorii de animale care vor să ceară de la primării atribuirea directă a unei suprafețe de pășune pot să o facă, potrivit legii, până-n luna martie a fiecărui an. Cererile pentru atribuirea directă a une bucăți de pășune pot fi făcute la primărie de crescătorii de animale, fermieri, persoane fizice sau persoane juridice, asociațiile fermierilor. Primăriile atribuie pășuni acolo unde contractele expiră și se eliberează suprafețe. Din comuna Borca, județul Neamț, ne-a scris crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu că la ei în comună, mai toate contractele pentru pășune expiră în acest an.  

La noi, în comunca Borca, județul Neamț, contractele pe pășune expiră anul acesta. Noi, crescătorii de animale, ne-am înființat anul trecut, în noiembrie, o asociație. Vrem să cerem pășune în numele asociației. De la primărie ni s-a spus că pășunea va fi scoasă la licitație și că prețul de pornire va fi de 400 de lei pe hectar pentru chirie. Vă dați seama că poate să ajungă și la 1.000 de lei chirie pe hectar?! Anul trecut ne-am pășunat animalele într-o comună vecină unde am plătit 350 de lei pe cap de vacă pe an.  A trebuit să ne vindem din vaci ca să plătim chiria pe pășune. Știam că nouă, crescătorilor, ni se atribuie direct pășune, fără licitație, este mesajul crescătorului către AGROINFO.

Secretarul Primăriei Borca, consilierul juridic Alecu Andrieș, contactat de AGROINFO, ne-a spus că pășunea este în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, și acesta este motivul pentru care va fi scoasă la licitație, atribuirea directă fiind doar pentru pășunile aflate în domeniul privat al primăriei.

Atenție, există modificări în lege care dau posibilitatea primăriilor să atribuie direct crescătorilor de animale și pășunile aflate în proprietatea publică a primăriei.

Pentru funcționarii din primării care încă nu știu, nu au aflat, anul trecut, în decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea 293/2020 care modifică articolul 16 din Legea zootehniei nr.32/2019.

Potrivit legii, prin derogare de la prevederile art. 315 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comunele și orașele, care dețin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, pot încheia contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, cu crescătorii de animale.

Legea 293/2020 este în vigoare de la data de 20 decembrie 2020.

Reporterul AGROINFO i-a spus secretarului primăriei Borca despre această modificare în lege. Concret, indiferent că pășunea este în domeniul public sau privat al primăriei poate fi atribuită direct crescătorilor de animale.

Avem în comună aproximativ 2.000 de hectare de pășune,  mai mult decât suficientă pentru câte animale sunt. Contractele, cu excepția unuia singur, expiră în luna mai în acest an. O să ne punem la punct cu legea că mai este timp până la 1 martie. Contractele au fost făcute pe o perioadă incomodă, pe 10 ani, și nu au fost făcute așa ca să se termine la sfârșit de an, contractele expiră chiar în sezon. Oricum, nu cred că vom putea face atribuire directă, chiar dacă s-a schimbat legea, pentru că ei, crescătorii de aici, nu se înțeleg. Prioritate au asociațiile care au cel puțin un an vechime. Dar ei nu se înțeleg chiar dacă suprafața de pășune e suficientă.

Nu o să se poată cu atribuire directă, pentru că sunt discuții și tot la licitație trebuie să o scoatem. Sunt multe orgolii, vor mai mulți același trup de izlaz și atunci suntem forțați să facem licitație. Dacă nu ar fi banii de la APIA, ar fi liniște și pace. Dacă n-ar fi subvenția APIA, ne-am ruga de ei să vină să ia pășune. Noi vom face un regulament luna aceasta, cu toți pașii care trebuie urmați pentru închirierea pășunii, să fie clar pentru toată lumea, nu că unul e mai frumos, altul e mai urât. După ce va fi aprobat regulamentul, o să-l afișăm pe site-ul primăriei, a declarat Alecu Andrieș, secretarul primăriei Borca, pentru AGROINFO.

Cuantumul subvenției APIA pe hectarul de pășune din comuna Borca este mai mare decât în alte părți din țară, comuna fiind inclusă în lista zonelor defavorizate. Astfel, pe lângă schemele de plăți directe pe suprafață, crescătorii de aici, care au pășune închiriată de la primărie și iau subvenția, beneficiază și de plăți compensatorii pe hectar acordate prin Măsura 13, PNDR 2020. Crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu ne-a spus că suma încasată de la APIA ajunge la 1.100 de lei pe hectar. Dacă se mai adaugă și un pachet de agro-mediu, Măsura 10 agro-mediu și climă, se poate ajunge la aproape 2.000 de lei pe hectar, chiar peste, în funcție de pachetul pentru care fermierii încheie la APIA angajamente. Dar, să o spunem și pe cea dreaptă, și primăriile, unele dintre ele, nefiind un plafon fixat pentru chiria pe hectarul de pășune, au ridicat sumele plătite de crescători încât subvenția APIA doar trece pe la crescători și se scurge în buzunarul primăriei. Nu mai punem la socoteală că până la modificarea legii, pășunile din domeniul public al primăriilor au fost scoase la licitație, iar prețul chiriei s-a urcat, în unele zone, până la cer.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

Vizualizat: 6299 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

REȚEA DE ABATOARE pentru REDUCEREA TRANSPORTULUI DE ANIMALE VII!

REȚEA DE ABATOARE pentru REDUCEREA TRANSPORTULUI DE ANIMALE VII!

27 februarie 2021 - 10:50

BUNĂSTAREA ANIMALELOR. Dezvoltarea unei rețele consolidate de abatoare ar contribui decisiv la reducerea transportului de animale vii, mai ales în interiorul UE! Este convins europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

EURODEPUTAT BUDA: CREȘTE AJUTORUL PENTRU APICULTORI!

EURODEPUTAT BUDA: CREȘTE AJUTORUL PENTRU APICULTORI!

27 februarie 2021 - 10:32

VEȘTI BRUXELLES. Apicultorii vor beneficia de o creștere a finanțării prin fonduri europene, de la 40 de milioane EUR/an la 60 de milioane EUR/an! A anunțat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

SUBVENȚII APIA 2021: SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI!

SUBVENȚII APIA 2021: SCHEMA PENTRU MICII FERMIERI!

27 februarie 2021 - 10:03

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Fermierii care beneficiază de la APIA schema simplificată pentru micii fermieri, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabilite de Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial, în vigoare.

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

ÎN VIGOARE! SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

27 februarie 2021 - 08:40

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022! Beneficiarii subvenției APIA pe hectarul de pășune, în anii 2021 și 2022, și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească aceștia sunt stabiliți prin Ordonanța de Urgență nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 publicată în Monitorul Oficial.

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

APEL UNIUNEA SALVĂM ȚĂRANUL ROMÂN: AJUTAȚI TINERII FERMIERI ROMÂNI DIN ȚARĂ!

27 februarie 2021 - 08:10

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere ca suma alocată pentru submăsura 6.1 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri să se dubleze, de la 100 de milioane de euro la 200 de milioane de euro, iar ajutorul acordat pentru un tânăr fermier din țară să crească până la 70.000 de euro. Suma alocată pentru tinerii fermieri români din diaspora să fie transferată tinerilor fermieri români din țară și să fie schimbate condițiile de accesare a ajutorului.

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

FERMIERII ROMÂNI: DAȚI-VĂ DEMISIA DE ONOARE!

27 februarie 2021 - 07:43

COMUNICAT. Fermierii români sunt dezamăgiți de votul dat de ministrul agriculturii, Adrian Oros, împotriva suplimentării bugetului MADR astfel încât să le fie plătite despăgubirile pentru culturile de primăvară afectate de secetă. Fermierii spun că a fost un vot împotriva satului românesc, că promisiunile s-au transformat în minciuni și cer demisia de onoare. Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, LAPAR, a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

COJOCARU (APRIL): MINISTERUL AGRICULTURII SĂ UITE ACEA MENTALITATE DE MINISTER AL AJUTORULUI SOCIAL!

26 februarie 2021 - 20:03

SĂ LE FACĂ PENSII SPECIALE LA ȚĂRANI! Ministerul Agriculturii să uite acea mentalitate de minister al ajutorului social. Bugetul, fondurile europene, Planul Național Strategic trebuie să fie concentrate pe o dezvoltare a fermei comerciale. Ajutoarele pentru micii fermieri, țărani, nu trebuie amestecate cu cele pentru fermele mari. Țăranului să i se facă rentă viageră sau pensie specială, a spus Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, APRIL, la Agro TV.

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

MINISTRUL OROS: EU NU SPUN CĂ VREAU SĂ DISTRUG GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, ASTA SPUN UNII!

26 februarie 2021 - 19:15

ORDINUL MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

ÎN VIGOARE! CONDIȚII OBLIGATORII pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

26 februarie 2021 - 12:13

OFICIAL. ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 11 din 24 februarie 2021 pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022 a fost publicată în Monitorul Oficial, este în vigoare. Care sunt condițiile obligatorii impuse fermierilor anul acesta pentru încasarea subvențiilor APIA?

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

APPR: NOUA STRATEGIE A UE PRIVIND ADAPTAREA LA SCHIMBĂRILE CLIMATICE!

26 februarie 2021 - 11:48

COMUNICAT. Agricultorii și cooperativele agricole consideră binevenită publicarea unei noi strategii privind adaptarea la schimbările climatice. Cinci elemente ne-au atras atenția în cadrul comunicării publicate astăzi de Comisia Europeană, susține un comunicat al Asociației Producătorilor de Porumb din România, transmis astăzi pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii