Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

SECRETAR PRIMĂRIE: DACĂ SUBVENȚIA APIA AR DISPĂREA, NE-AM RUGA DE CRESCĂTORI SĂ IA PĂȘUNEA!

Publicat: 01 februarie 2021 - 18:39
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PĂȘUNILE, MEREU UN NECAZ DE-AL CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! Pășunea este marele necaz al crescătorilor de animale. În multe comune din țară, crescătorii se plâng că nu reușesc să ia în chirie de la primărie o bucată de pășune ca să aibă unde să-și pășuneze animalele. De cealaltă parte, primăriile spun că fermierii sunt interesați doar de subvenția APIA. Dacă subvenția APIA ar dispărea, ne-am ruga de crescători să ia pășunea, ne-a declarat secretarul primăriei Borca, județul Neamț, Alecu Andrieș.

Crescătorii de animale care vor să ceară de la primării atribuirea directă a unei suprafețe de pășune pot să o facă, potrivit legii, până-n luna martie a fiecărui an. Cererile pentru atribuirea directă a une bucăți de pășune pot fi făcute la primărie de crescătorii de animale, fermieri, persoane fizice sau persoane juridice, asociațiile fermierilor. Primăriile atribuie pășuni acolo unde contractele expiră și se eliberează suprafețe. Din comuna Borca, județul Neamț, ne-a scris crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu că la ei în comună, mai toate contractele pentru pășune expiră în acest an.  

La noi, în comunca Borca, județul Neamț, contractele pe pășune expiră anul acesta. Noi, crescătorii de animale, ne-am înființat anul trecut, în noiembrie, o asociație. Vrem să cerem pășune în numele asociației. De la primărie ni s-a spus că pășunea va fi scoasă la licitație și că prețul de pornire va fi de 400 de lei pe hectar pentru chirie. Vă dați seama că poate să ajungă și la 1.000 de lei chirie pe hectar?! Anul trecut ne-am pășunat animalele într-o comună vecină unde am plătit 350 de lei pe cap de vacă pe an.  A trebuit să ne vindem din vaci ca să plătim chiria pe pășune. Știam că nouă, crescătorilor, ni se atribuie direct pășune, fără licitație, este mesajul crescătorului către AGROINFO.

Secretarul Primăriei Borca, consilierul juridic Alecu Andrieș, contactat de AGROINFO, ne-a spus că pășunea este în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, și acesta este motivul pentru care va fi scoasă la licitație, atribuirea directă fiind doar pentru pășunile aflate în domeniul privat al primăriei.

Atenție, există modificări în lege care dau posibilitatea primăriilor să atribuie direct crescătorilor de animale și pășunile aflate în proprietatea publică a primăriei.

Pentru funcționarii din primării care încă nu știu, nu au aflat, anul trecut, în decembrie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat Legea 293/2020 care modifică articolul 16 din Legea zootehniei nr.32/2019.

Potrivit legii, prin derogare de la prevederile art. 315 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare, unitățile administrativ-teritoriale, respectiv comunele și orașele, care dețin în proprietate publică/privată sau în administrare terenuri cu destinație agricolă, libere de contract, pot încheia contracte de concesiune/închiriere/arendare, după caz, prin atribuire directă, cu crescătorii de animale.

Legea 293/2020 este în vigoare de la data de 20 decembrie 2020.

Reporterul AGROINFO i-a spus secretarului primăriei Borca despre această modificare în lege. Concret, indiferent că pășunea este în domeniul public sau privat al primăriei poate fi atribuită direct crescătorilor de animale.

Avem în comună aproximativ 2.000 de hectare de pășune,  mai mult decât suficientă pentru câte animale sunt. Contractele, cu excepția unuia singur, expiră în luna mai în acest an. O să ne punem la punct cu legea că mai este timp până la 1 martie. Contractele au fost făcute pe o perioadă incomodă, pe 10 ani, și nu au fost făcute așa ca să se termine la sfârșit de an, contractele expiră chiar în sezon. Oricum, nu cred că vom putea face atribuire directă, chiar dacă s-a schimbat legea, pentru că ei, crescătorii de aici, nu se înțeleg. Prioritate au asociațiile care au cel puțin un an vechime. Dar ei nu se înțeleg chiar dacă suprafața de pășune e suficientă.

Nu o să se poată cu atribuire directă, pentru că sunt discuții și tot la licitație trebuie să o scoatem. Sunt multe orgolii, vor mai mulți același trup de izlaz și atunci suntem forțați să facem licitație. Dacă nu ar fi banii de la APIA, ar fi liniște și pace. Dacă n-ar fi subvenția APIA, ne-am ruga de ei să vină să ia pășune. Noi vom face un regulament luna aceasta, cu toți pașii care trebuie urmați pentru închirierea pășunii, să fie clar pentru toată lumea, nu că unul e mai frumos, altul e mai urât. După ce va fi aprobat regulamentul, o să-l afișăm pe site-ul primăriei, a declarat Alecu Andrieș, secretarul primăriei Borca, pentru AGROINFO.

Cuantumul subvenției APIA pe hectarul de pășune din comuna Borca este mai mare decât în alte părți din țară, comuna fiind inclusă în lista zonelor defavorizate. Astfel, pe lângă schemele de plăți directe pe suprafață, crescătorii de aici, care au pășune închiriată de la primărie și iau subvenția, beneficiază și de plăți compensatorii pe hectar acordate prin Măsura 13, PNDR 2020. Crescătorul de animale Andrei Cotrigășanu ne-a spus că suma încasată de la APIA ajunge la 1.100 de lei pe hectar. Dacă se mai adaugă și un pachet de agro-mediu, Măsura 10 agro-mediu și climă, se poate ajunge la aproape 2.000 de lei pe hectar, chiar peste, în funcție de pachetul pentru care fermierii încheie la APIA angajamente. Dar, să o spunem și pe cea dreaptă, și primăriile, unele dintre ele, nefiind un plafon fixat pentru chiria pe hectarul de pășune, au ridicat sumele plătite de crescători încât subvenția APIA doar trece pe la crescători și se scurge în buzunarul primăriei. Nu mai punem la socoteală că până la modificarea legii, pășunile din domeniul public al primăriilor au fost scoase la licitație, iar prețul chiriei s-a urcat, în unele zone, până la cer.

Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFOhttps://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html

Vizualizat: 6498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

Oficial APIA! Banii care au ajuns în conturile fermierilor până la data de 10 mai 2021

13 mai 2021 - 10:29

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri suma care a ajuns în conturile fermierilor români, crescătorilor de animale, beneficiari de subvenții europene și ajutoare de stat, începând din data de 16 octombrie 2020 până la data de 10 mai 2021.

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

Șeful APIA: Suma autorizată pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii până la data de 12 mai 2021!

13 mai 2021 - 09:58

Plata subvențiilor APIA 2020! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat miercuri, 12 mai 2021, suma care este transferată către conturile fermierilor, crescătorilor de animale care au solicitat anul trecut ajutoarele naționale tranzitorii, subvenție plătită de la bugetul de stat.

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

Planul Comisiei Europene pentru fermieri!

13 mai 2021 - 08:55

Comisia Europeană a adoptat pe 12 mai 2021 Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” un rezultat esențial al Pactului verde european și principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an, anunță comunicatul transmis de Comisia Europeană către Agroinfo.

Disperare mare în rândul fermierilor români!

Disperare mare în rândul fermierilor români!

13 mai 2021 - 08:35

Fermierii români îl somează, într-o scrisoare deschisă, pe ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, să găsească 2,6 miliarde de euro pentru implementarea strategiei privind managementul apei, care tocmai a fost exclusă din Programul Național de Redresare și Reziliență Economică (PNRR) după negocierile cu Bruxelles-ul. Scrisoarea Alianței pentru Cooperare și Agricultură:

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

Fermele de porci sunt puse la pământ, urmează fermele de păsări!

13 mai 2021 - 08:10

Pesta porcină africană a decimat fermele mari de creștere a porcilor din România, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros. De la fermele de porci, pericolul a tracut acum la fermele de păsări. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a depistat trei noi focare de gripă aviară după ce săptămâna trecută era unul singur, într-o fermă din Mureș. ANSVSA a impus interdicții și imediat s-a declanșat o avalanșă de amenzi aplicate fermierilor, transportatorilor.

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul Oros: Lista sumelor care vor fi transferate anul acesta fermierilor, crescătorilor de animale!

13 mai 2021 - 07:41

Suma alocată pentru plata subvențiilor agricole pentru anii de tranziție, 2021-2022, este de 3 miliarde de euro, la care se adaugă bani de la bugetul național pentru plata ajutoarele din agricultură care sunt finanțate de stat. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a prezentat miercuri, lista subvențiilor APIA și a ajutoarelor de stat de care beneficiază fermierii, crescătorii de animale și sumele care vor ajunge în conturile acestora.

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

Avertisment! Străinii vor deține 7 milioane ha din terenul arabil al României!

12 mai 2021 - 14:32

Federația Națională PRO AGRO avertizează că străinii vor deține, până-n 2030, 7 milioane de hectare din cele 9,4 milioane de hectare de teren arabil pe care le are România. Apelul fermierilor către parlamentari a fost transmis astăzi de PRO AGRO către Agroinfo.

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

Mesaj urgent APIA pentru fermieri!

12 mai 2021 - 13:52

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) reamintește tuturor beneficiarilor că data de 17 mai 2021, reprezintă ultima zi de primire, fără penalități, a Cererilor unice de plată în cadrul Campaniei 2021.

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

Crescătorii români de oi și de vaci vor beneficia de ajutor pentru bunăstarea animalelor!

12 mai 2021 - 08:36

Ajutorul pentru bunăstarea animalelor va fi acordat și crescătorilor de ovine, de vaci, de capre, nu doar crescătorilor de porci și păsări cum se întâmplă acum. Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii români. Anunțul este făcut de europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlamentul European.

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

Lista completă cuantum ajutoare pentru fermierii români!

12 mai 2021 - 07:44

Bugetul PNDR destinat perioadei de tranziție 2021-2022 este de aproximativ 3,26 miliarde Euro și anume: fonduri FEADR 2021-2027 CFM (Cadrul Financiar Multianual) - 2.569,10 mil. euro și fonduri EURI (Instrumentrul de Relansare al Uniunii Europene) - 692,09 mil. euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Bancul zilei

Adevăr...

Adevăr...
Deoarece Dumnezeu nu reuşeşte să urmărească chiar totul, a creat bătrânele şi băncile din curte. Detalii