Sumele acordate anul acesta, în contul anului trecut, pentru ajutoarele naționale tranzitorii jignesc fermierul, crescătorul român de animale, spus franc, fără ocolișuri. Este una dintre cele mai mari supărări și dezamăgiri, pentru că ANT-ul este o subvenție populară de care beneficiază numărul cel mai mare de crescători de animale, fermieri.
S-au ridicat și voci care au spus că este un ajutor de tranziție, gândit de la început să dispară, motiv pentru care este acordat în sistem regresiv. Pe înțelesul tuturor, plata ANT scade în fiecare an cu cca 5%. Așa a fost gândit, într-adevăr, de către Comisia Europeană, acest ajutor acoperit din bugetul de stat. Însă, anul acesta, brusc, Ministerul Agriculturii a decis să se taie 50% din această subvenție, nu 5%, chiar mai mult dacă ne referim la ANT bovine unde sumele, nici nu știm cum să le calificăm, aproape că sunt o sfidare a muncii crescătorului. Sigur, conducerea MADR, ministrul agriculturii spun că ANT bovine se va completa cu un ajutor Covid 19, că partea substanțială din bugetul ANT bovine a trecut pentru plata ajutor Covid. ANT-urile s-au cam plătit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), că la sumele "uriașe" de 5 lei pe vacă și 2 lei pe tona de lapte, plățile APIA au mers rapid, dar ajutorul Covid e înțepenit cam de mult timp pe undeva printre ministere. Dacă la vacă, se scoate în față proiectul de ordonanță de urgență ajutor Covid 19, la hectarul de culturi în teren arabil, unde fermierilor li s-a azvârlit vreo 5 euro/ha nu există nicio completare și nici la ovine unde de la circa 22 de lei/oaie, cât a plătit APIA anul trecut, s-a coborât vertiginos la 10 lei/oaie.
Cum ar spune țăranul român, i-o fi prins rușinea pe cei din conducerea Ministerului Agriculturii și vor acum să-i dea fermierului, crescătorului o diferență la plată. Dacă vor face însă rost de bani de la buget.
Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Marius Micu, anunță că în Guvern se discută deja găsirea unor sume cu care să se completeze ANT-urile.
"Ajutoarele naționale tranzitorii, într-adevăr, au fost reduse cu 50% însă o să reluăm această discuție în mediul guvernamental, în premiza unor indicatori financiari de bonitate, indicatori pozitivi. (...) Există perioade mai bune, ca în viață, cu bugete, aici mă refer la nivel de Guvern, când posibilitățile sunt mai mari sau mai mici. Iată că anul ăsta nu avem un an pe cât ne-am dori să fie de bun din punct de vedere al bugetului. Speranță există, dar depindem de indicatorii financiari, de deficitul bugetar, în urma evaluării acestor indicatori și la momentul rectificării bugetare, cu siguranță, dacă există oportunitate, posibilitate, ne vom bucura, vom înainta demersurile necesare pentru," a spus secretarul de stat MADR, Marius Micu. În traducere liberă, secretarul de stat MADR spune că Ministerul Agriculturii va cere bani Guvernului pentru completarea ajutoarelor naționale tranzitorii din agricultură.