SUBVENȚII FERMIERI. Sprijinirea fermei de familie este unul dintre obiectivele pe care le vizează Planul Național Strategic (PNS) 2021-2027, la care lucrează acum Ministerul Agriculturii. Documentul va sta la baza acordării tuturor subvențiilor din agricultura românească. Ajutorul însă va fi plafonat la circa 150.000 de euro, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.
Secretarul de stat MADR a dezvăluit câteva dintre ajutoarele din agricultură de care vor beneficia fermierii români în următorul exercițiu financiar 2021-2027, noua Politică Agricolă Comună (PAC).
Avem două obiective majore. Unul, fermele mari să le încurajăm și să le acordăm șansa, să nu mai ținem cont de dimensiunea fermei, de standardurile output (SO, standard output, valoarea producției n.r.) legat de accesul la proiecte pe Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), indiferent de dimensiunea fermei. Dacă vrea să vină la procesare, este eligibilă să primească finanțare pe FEADR (Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală n.r.) de 50%, maximum sprijinului nerambursabil, conform proiectului de regulament este de 70%, și aici o să venim în zona celor care se asociază, să încurajăm asocierea printr-o intensitate de sprijin mai mare. (...)
Să finanțăm ferma de familie, dar să o finanțăm într-o manieră responsabilă în care să introducem un plafon. Nu poți să vii la ferma de familie și să-ți iei tractor de 300 de cai a cărui valoare e de 200.000 de euro pentru că nu ai nevoie de un astfel de utilaj. Să punem un plafon de nu mai mult de 150.000 de euro per beneficiar ca banii respectivi să ajungă la cât mai mulți.
Și doi, să simplificăm foarte mult procedurile pentru că birocrația asta este una foarte mare, trebuie să recunoaștem lucrul ăsta și dacă am reușit ca 816.000 de fermieri să depună (la APIA n.r.) cererea de plată online anul ăsta, înseamnă că și la AFIR, pe același mecanism, putem să mergem online pe ce înseamnă reabilitarea infrastructurii secundare de irigații.
Acolo unde deja o să avem modernizat prin aceste 170 de milioane de euro, infrastructura principală, să creăm în continuare eligbilitate la organizațiile udătorilor pentru irigat. Și chiar să încercăm să modificăm legislația acolo unde este un fermier izolat și nu are șansa să-și facă o OUAI (organizație a udătorilor n.r.) să poată și el să fie eligibil să acceseze submăsura 4.3. Și mai facem o chestiune, deja ANIF e aproape gata să definitiveze un cost standard pe hectarul deservit pentru că au fost proiecte de un milion de euro nerambursabil care au deservit 300 de hectare ceea ce nu e în regulă. Sau au fost alții care s-au îngrijit poate mai bine de procedurile de achiziție și au deservit 800 de hectare. Ar trebui să facem un cost standard pe fiecare hectar, a declarat secretarul de stat MADR, Emil Florian Dumitru, luni seara, la Agro TV.