În data de 16 octombrie, toți cei 793.000 de fermieri care au depus cereri pentru anul 2023 au șanse egale să intre la plata avansului, a anunțat secretarul de stat MADR Adrian Pintea, la Agricultura la Raport, preluat de bugetul.ro
”Lucrul cel mai important este să faci plata, că asta așteaptă toată lumea, cu toate că a fost un an foarte dificil pentru APIA și pentru fermieri, pentru că s-a trecut la noua Politică Agricolă Comună. (…) S-a reușit să se păstreze trendul din anii anteriori, și anume a scăzut numărul fermierilor, dar a crescut suprafața, ceea ce se observă în ultimii 5-6 ani.
Controalele s-au finalizat, în momentul de față atât APIA, cât și celelalte agenții cu care avem contracte de colaborare, cum ar fi ANSVSA, ANZ, ANF. Toate instituțiile și-au finalizat rapoartele de control și în momentul de față introduc aceste rapoarte de control cu termen de finalizare undeva la 10 octombrie, astfel încât în data de 16 octombrie să nu ajungem ca în anii 2016-2017. Fermierii se rugau să nu intre la control pentru că știau că vor primi subvenția mai târziu.
În data de 16 octombrie, toți cei 793.000 de fermieri care au depus cereri pentru anul 2023 au șanse egale să intre la plata avansului. Lucrul bun este că am făcut o solicitare de suplimentare a acordării acestor forme de sprijin. S-a făcut o solicitare la Comisia Europeană, astfel încât pentru anul 2023, avansul pentru plata FEGA este de 70%, iar din FEADR, avansul este de 85%.
Pe urmă încep plățile finale, în data de 2 decembrie, unde acei fermieri care nu au primit avansul vor primi sumele în integralitate, iar cei care au primit avansul vor primi 30%, respectiv 15%, depinde de ce fond au accesat”, a precizat secretarul de stat Adrian Pintea, pentru Agro TV.