Adama
Vinasa Rompak

Scrisoarea apicultorilor români către ministrul agriculturii!

Publicat: 08 februarie 2023 - 12:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Apicultorii, membri în Asociația apicolă “Prisaca Teonei” din Huși, i-au transmis acum o scrisoare ministrului agriculturii, Petre Daea. Scrisoarea a fost trimisă și redacției Agroinfo.

"Către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale,

Stimate domnule Ministru, Petre Daea,

În cadrul Seminarului Apicol - Ediția I, organizat de Asociația apicolă “Prisaca Teonei” la Huși, în data 04.02.2023, l-am avut ca invitat pe dl dr. ing. Siceanu Adrian, vicepreședinte al Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, care ne-a prezentat câteva subiecte de mare interes, cu impact economic major pentru apicultori:

Varroa destructor: ciclu biologic, alternative ecologice de tratament, viroze asociate, cercetări realizate în cadrul Institutului de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură printr-un proiect de cercetare finantat de Ministerul Agriculturii
Standardul mierii de salcâm și problemele de clasificare a mierii de salcâm

Producerea lăptișorului de matcă, nutriția familiilor de albine și protecția fondului genetic – aspecte practice rezultate dintr-un schimb de experiență în China.
Cu privire la primul subiect , am aflat că în ultimii ani au fost cercetate și realizate o serie de noi proceduri și formule de tratament ecologice în cadrul unui proiect finanțat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: proiect ADER 12.1.1/2019.

Am aflat că acest proiect a fost derulat și finalizat de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură, dar rezultatele obținute nu s-au concretizat în punerea pe piață a unor produse sigure care să sprijine apicultorii în combaterea varoozei deși cercetările au fost finalizate și din cele relatate am aflat că aceste produse au fost realizate de echipa de cercetători implicată.

Ca urmare a faptului că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a finanțat acest proiect vă rugăm să ne aduceți la cunoștință rezultatele proiectului care pot fi puse în practică de către apicultori. Acest lucru este extrem de necesar deoarece în ultima perioadă (toamna 2022-iarna 2023), ne-am confruntat cu depopulări și mortalități mari de familii de albine, și trebuie să vă informăm că o sursă importantă a acestor pierderi o poate constitui strategia actuală de combatere a varroozei prin ineficiența unor produse existente pe piață (ca urmare a dezvoltării rezistenței acarianului la tratamentele pe bază de substanțe chimice de tip pesticid), dar și prin prețurile mari la medicamente care au condus apicultorii la realizarea și aplicarea unor produse artizanale.

În privința celui de-al doilea subiect am aflat că la ora actuală standardul de miere nu mai corespunde realităților din practică deoarece mierea de salcâm, sortimentul cel mai valoros din punct de vedere al prețului de valorificare, poate fi declasificată ca urmare a neîndeplinirii unei singure cerințe: procentul de grăuncioare de polen de salcâm (de minim 20%) din totalul de grăuncioare de polen de la speciile de plante care pot apărea natural în mierea de salcâm. Acest fapt a fost remarcat și semnalat de mai mulți apicultori, iar în urma unor analize și teste derulate s-a constatat că mierea de salcâm, în condiții naturale, atinge cu greu standardul specific, în special datorită morfologiei florale, fiind cel mai adesea sub pragul de 20%, dar și probabil pe fondul schimbărilor climatice care au modificat compoziția florală și cantitatea de nectar/polen în perioada înfloririi salcâmului.
Mai multe explicații au fost expuse public în emisiunile Din Lumea Satului ale postului de televiziune AgroTv din 23 octombrie 2022, publicate pe canalul: https://www.youtube.com/watch?v=ykWLUiJAgdM&t=13s https://www.youtube.com/watch?v=DnH6KQt0Ni0&t=153s

Ca urmare, vă rugăm să ne transmiteți un punct de vedere și cu privire la acest subiect și vă rugăm să luați în considerare în planul tematic de cercetare al proiectelor din Planul Sectorial ADER 2023-2025 finanțarea unui proiect de cercetare care să clarifice aceste aspecte pentru a putea fundamenta o analiză temeinică și modificarea standardului pentru mierea de salcâm.

În privința celui de-al treilea subiect abordat  a rezultat necesitatea sprijinirii apicultorilor de către stat pentru diversificarea producției apicole și a fi competitivi pe plan internațional în obținerea de produse apicole cu mare valoare nutritivă și terapeutică, pornind de la faptul că lăptișorul de origine din China domină piața de lăptișor din România. Pentru diversificarea și stimularea producțiilor autohtone, se cunoaște faptul că pe plan internațional România este țara care a dezvoltat pentru prima oară tehnologia de producție a apilarnilului (trituratul larvar din puietul de trântor), de unde provine si denumirea APILARNIL = API-LAR-NIL (Nicolae ILIEȘIU, 1985). Compoziția chimică a apilarnilului liofilizat este dată de apă % max. 7,0 și substanţă uscată %- min. 93,0 din care: proteine totale 30,0-35,0%; glucide totale-25,0-30,0%; lipide totale 17,0-21,0%; cenuşă % max. 7,0. În contextul actual al nevoilor din ce în ce mai mari de surse alternative de proteină (în care un mare accent se pune pe obținerea pe bază de insecte), și având în vedere prioritatea și istoricul apiculturii românești pentru produsul apilarnil, ar fi importantă demararea unor cercetări pentru realizarea unui nou produs pe bază de puiet de trântor - făina de puiet de trântor (stadiul căpăcit) care să se finalizeze cu instrucțiuni tehnice pentru producția, recoltarea, conservarea și valorificarea trituratului de puiet de trântor și a unui caiet de sarcini privind caracteristicile organoleptice, fizico-biochimice și condițiile de manipulare, ambalare, depozitare, transport și valabilitate a făinii pe bază de triturat de puiet de trântor, ca nou produs apicol. Este important de menționat faptul că puietul larvar de trântor este crescut pe bază de miere și polen, care sunt predigerate și transformate de către albinele doici în substanțe ușor asimilabile, acest lucru având un impact pozitiv asupra gradului de acceptare în alimentația omului comparativ cu alte produse pe bază de insecte. Încă un avantaj al stimulării apicultorilor pentru recoltarea puietului căpăcit de trântor îl constituie reducerea nivelului de infestare cu varroa deoarece, prin biologia acarianului, în perioada sezonului activ cea mai mare parte a acarienilor se află în faza reproductivă în puietul de trântor. Ca urmare, recoltarea constantă a puietului de trântor căpăcit în scopul diversificării producțiilor apicole reprezintă și o metodă ecologică de combatere a varroozei. Susținem propunerea dl dr. ing. Siceanu Adrian de a demara cercetările pentru obținerea și standardizarea acestui produs nou – făina de puiet căpăcit de trântor, deoarece potențialul de producție este foarte mare la nivel de țară, având în vedere faptul că se poate recolta o cantitate, în medie, de aproximativ 1 kg de puiet căpăcit de trântor/sezon/familia de albine din care se poate obține prin liofilizare cca 30% substanță uscată.

Un accent important în dezvoltarea unei apiculturi competitive pe plan internațional este protecția și ameliorarea fondului genetic al rasei Apis mellifera carpatica, fără de care nu se poate vorbi de realizarea și diversificarea producției apicole și valorificarea materialului biologic prin stupinele de producție, multiplicare și selecție.

În acest sens, sunt necesare măsuri mult mai clare pentru a combate fenomenul de hibridare interrasială promovat pe piața internă a materialului biologic și în acest scop vă rugăm să intensificați eforturile de promovare a rasei locale și de susținere a apicultorilor prin programul de ameliorare și conservare a rasei locale care necesită sprijin financiar în activitatea de ameliorare și protecție a rasei locale.
Se anexează la prezenta adresă tabelul cu apicultorii prezenți la Seminarul Apicol Ediția I, organizat de Asociația apicolă “Prisaca Teonei” la Huși, în data 04.02.2023, apicultori care susțin prezenta adresă.
Cu toată stima,
Președinte Asociația Prisaca Teonei
GHIBAN ANDREI"

Vizualizat: 2879 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii