Comisia Europeană a dat recent curs inițiativei cetățenești pentru interzicerea etapizată a utilizării cuștilor în fermele de animale până în anul 2027. Inițiativa cetățenească europeană „Să punem capăt erei cuștilor”: Vă rugăm să sprijiniți procesul pentru încetarea, la nivelul UE, a creșterii animalelor de fermă în cuști, i-a scris Gabriel Păun, directorul Animals International România, ministrului agriculturii, Adrian Oros. Scrisoarea a fost trimisă și către Agroinfo.
"Stimate domnule ministru Oros,
Înainte de reuniunea Consiliului AGRIFISH din data de 19 iulie, ne adresăm dumneavoastră pentru a vă informa cu privire la ultimele evoluţii referitoare la Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) „Să punem capăt erei cuștii” și solicităm ca Romania să își exprime în cadrul reuniunii suportul cu privire la eliminarea etapizată la nivelul UE a utilizării cuștilor în cazul creșterii animalelor de fermă până în anul 2027.
În cadrul acestei viitoare reuniuni, Comisia Europeană intenționează să își prezinte răspunsul cu privire la Inițiativa cetățenească europeană în discuție și planurile privind realizarea de progrese, astfel cum se detaliază în Comunicarea acesteia din data de 30 iunie 2021.1 Prin Comunicare, Comisia se angajează să prezinte o propunere legislativă până în anul 2023, în vederea încetării etapizate a utilizării cuștilor în cazul găinilor outoare, iepurilor, puilor de carne, prepelițelor, rațelor, gâștelor, puilor de carne pentru reproducere și a găinilor ouătoare pentru reproducere, crescute în ferme, precum și a boxelor individuale pentru scroafe gestante, a boxelor de fătare pentru scroafe și a boxelor individuale pentru viței. Comisia analizează posibilitatea adoptării unei legislații în acest sens până în anul 2027.
Mai mult, Comunicarea include posibile oportunități de finanțare pentru a facilita tranziția pentru fermieri. De exemplu, Comisia încurajează statele membre să utilizeze eco-scheme în baza viitoarei politici agricole comune (PAC) pentru a sprijini tranziția de la cuști. De asemenea, va căuta opțiuni care să asigure că produsele importate respectă standardele UE, opțiuni care vor fi explorate în cadrul unei evaluări a impactului.
Răspunsul istoric al Comisiei la ICE respectă largul sprijin politic din partea altor instituții UE. La data de 10 iunie 2021, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care salută obiectivele Inițiativei și solicită Comisiei Europene „...să propună o revizuire a Directivei Consiliului 98/58/CE privind protecția animalelor de fermă, având ca obiectiv încetarea graduală a utilizării cuștilor în creșterea animalelor de fermă la nivelul UE, evaluând anul 2027 ca posibilă dată...” Totodată, și Comitetul Regiunilor a susținut apelul, astfel cum a fost votat în avizele adoptate de acesta cu privire la politica agricolă comună (decembrie 2019) și agroecologie (februarie 2021).
La nivelul UE, cel puțin 300 de milioane de animale de fermă își petrec întreaga sau cea mai mare parte din viață în cuști, în fiecare an. Creșterea animalelor în cuști privează animalele de orice simț al autonomiei și nu le permite să îşi exercite majoritatea comportamentelor de bază.
Impedimentele legate de sănătate și confort, precum și suferința cauzată de cuști sunt bine documentate de o vastă literatură științifică, inclusiv avize ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA).
Această suferință la scară largă este total inutilă, deoarece alternativele la sistemele cu cuști sunt viabile din punct de vedere economic și sunt deja implementate.
Deoarece au recunoscut că importanța acordată de consumatori bunăstării animalelor este în creștere, sute de agenți economici din domeniul alimentar au încetat deja să utilizeze cuștile. Într-o scrisoare recentă, agenți economici importanți, precum Unilever, Nestlé, Barilla, Ferrero și Mondelēz, salută obiectivele ICE.6 De asemenea, oamenii de știință nu au păstrat tăcerea în fața acestor evoluții politice, ci şi-au prezentat expertiza, solicitând UE să înceteze practica învechită și crudă a creșterii în cuști a animalelor de fermă.
Anumite state membre UE au adoptat deja măsuri unilaterale privind încetarea erei cuștii sau au solicitat o soluție la nivelul UE.8 Cuștile îmbunătățite pentru găinile ouătoare sunt deja interzise în Austria și Luxemburg și urmează a fi interzise în Franța, Germania, Cehia, Valonia (Belgia) și Slovacia.
Boxele individuale pentru scroafe gestante sau boxele de fătare pentru scroafe sunt sau vor fi interzise sau limitate în Suedia, Germania, Danemarca, Olanda și Austria. 10 Există reguli suplimentare privind cuștile pentru iepuri în Austria, Germania, Olanda, Flandra (Belgia) și Suedia.
Stimate domnule ministru Oros,
În decursul reuniunii Consiliului AGRIFISH din data de 19 iulie, vă solicităm să sprijiniți Comunicarea Comisiei cu privire la ICE „Să punem capăt erei cuștii” și încetarea preconizată a utilizării cuștilor în creșterea animalelor de fermă până în anul 2027.
Vă asigurăm că vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări sau discuții pe care ați dori să le inițiați.
Cu stimă,
Gabriel PĂUN, director Animals International
Și în numele organizaiilor internaționale:
Compassion in World Farming
Four Paws"
Foto: Animals International