Adama
Vinasa Rompak

Scrisoare pentru ministrul agriculturii!

Publicat: 09 iulie 2021 - 21:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a dat recent curs inițiativei cetățenești pentru interzicerea etapizată a utilizării cuștilor în fermele de animale până în anul 2027. Inițiativa cetățenească europeană „Să punem capăt erei cuștilor”: Vă rugăm să sprijiniți procesul pentru încetarea, la nivelul UE, a creșterii animalelor de fermă în cuști, i-a scris Gabriel Păun, directorul Animals International România, ministrului agriculturii, Adrian Oros. Scrisoarea a fost trimisă și către Agroinfo.

"Stimate domnule ministru Oros,

Înainte de reuniunea Consiliului AGRIFISH din data de 19 iulie, ne adresăm dumneavoastră pentru a vă informa cu privire la ultimele evoluţii referitoare la Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) „Să punem capăt erei cuștii” și solicităm ca Romania să își exprime în cadrul reuniunii suportul cu privire la eliminarea etapizată la nivelul UE a utilizării cuștilor în cazul creșterii animalelor de fermă până în anul 2027.

fara-custi_b

În cadrul acestei viitoare reuniuni, Comisia Europeană intenționează să își prezinte răspunsul cu privire la Inițiativa cetățenească europeană în discuție și planurile privind realizarea de progrese, astfel cum se detaliază în Comunicarea acesteia din data de 30 iunie 2021.1 Prin Comunicare, Comisia se angajează să prezinte o propunere legislativă până în anul 2023, în vederea încetării etapizate a utilizării cuștilor în cazul găinilor outoare, iepurilor, puilor de carne, prepelițelor, rațelor, gâștelor, puilor de carne pentru reproducere și a găinilor ouătoare pentru reproducere, crescute în ferme, precum și a boxelor individuale pentru scroafe gestante, a boxelor de fătare pentru scroafe și a boxelor individuale pentru viței. Comisia analizează posibilitatea adoptării unei legislații în acest sens până în anul 2027.

Mai mult, Comunicarea include posibile oportunități de finanțare pentru a facilita tranziția pentru fermieri. De exemplu, Comisia încurajează statele membre să utilizeze eco-scheme în baza viitoarei politici agricole comune (PAC) pentru a sprijini tranziția de la cuști. De asemenea, va căuta opțiuni care să asigure că produsele importate respectă standardele UE, opțiuni care vor fi explorate în cadrul unei evaluări a impactului.

fara-custi-doi_b

Răspunsul istoric al Comisiei la ICE respectă largul sprijin politic din partea altor instituții UE. La data de 10 iunie 2021, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care salută obiectivele Inițiativei și solicită Comisiei Europene „...să propună o revizuire a Directivei Consiliului 98/58/CE privind protecția animalelor de fermă, având ca obiectiv încetarea graduală a utilizării cuștilor în creșterea animalelor de fermă la nivelul UE, evaluând anul 2027 ca posibilă dată...” Totodată, și Comitetul Regiunilor a susținut apelul, astfel cum a fost votat în avizele adoptate de acesta cu privire la politica agricolă comună (decembrie 2019) și agroecologie (februarie 2021).

La nivelul UE, cel puțin 300 de milioane de animale de fermă își petrec întreaga sau cea mai mare parte din viață în cuști, în fiecare an. Creșterea animalelor în cuști privează animalele de orice simț al autonomiei și nu le permite să îşi exercite majoritatea comportamentelor de bază.

Impedimentele legate de sănătate și confort, precum și suferința cauzată de cuști sunt bine documentate de o vastă literatură științifică, inclusiv avize ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA).

Această suferință la scară largă este total inutilă, deoarece alternativele la sistemele cu cuști sunt viabile din punct de vedere economic și sunt deja implementate.

Deoarece au recunoscut că importanța acordată de consumatori bunăstării animalelor este în creștere, sute de agenți economici din domeniul alimentar au încetat deja să utilizeze cuștile. Într-o scrisoare recentă, agenți economici importanți, precum Unilever, Nestlé, Barilla, Ferrero și Mondelēz, salută obiectivele ICE.6 De asemenea, oamenii de știință nu au păstrat tăcerea în fața acestor evoluții politice, ci şi-au prezentat expertiza, solicitând UE să înceteze practica învechită și crudă a creșterii în cuști a animalelor de fermă.

fara-custi-trei_b

Anumite state membre UE au adoptat deja măsuri unilaterale privind încetarea erei cuștii sau au solicitat o soluție la nivelul UE.8 Cuștile îmbunătățite pentru găinile ouătoare sunt deja interzise în Austria și Luxemburg și urmează a fi interzise în Franța, Germania, Cehia, Valonia (Belgia) și Slovacia.
Boxele individuale pentru scroafe gestante sau boxele de fătare pentru scroafe sunt sau vor fi interzise sau limitate în Suedia, Germania, Danemarca, Olanda și Austria. 10 Există reguli suplimentare privind cuștile pentru iepuri în Austria, Germania, Olanda, Flandra (Belgia) și Suedia.

Stimate domnule ministru Oros,
În decursul reuniunii Consiliului AGRIFISH din data de 19 iulie, vă solicităm să sprijiniți Comunicarea Comisiei cu privire la ICE „Să punem capăt erei cuștii” și încetarea preconizată a utilizării cuștilor în creșterea animalelor de fermă până în anul 2027.

Vă asigurăm că vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări sau discuții pe care ați dori să le inițiați.
Cu stimă,
Gabriel PĂUN, director Animals International
Și în numele organizaiilor internaționale:
Compassion in World Farming
Four Paws"

Foto: Animals International

Vizualizat: 1536 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii