KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Scrisoare pentru ministrul agriculturii!

Publicat: 09 iulie 2021 - 21:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană a dat recent curs inițiativei cetățenești pentru interzicerea etapizată a utilizării cuștilor în fermele de animale până în anul 2027. Inițiativa cetățenească europeană „Să punem capăt erei cuștilor”: Vă rugăm să sprijiniți procesul pentru încetarea, la nivelul UE, a creșterii animalelor de fermă în cuști, i-a scris Gabriel Păun, directorul Animals International România, ministrului agriculturii, Adrian Oros. Scrisoarea a fost trimisă și către Agroinfo.

"Stimate domnule ministru Oros,

Înainte de reuniunea Consiliului AGRIFISH din data de 19 iulie, ne adresăm dumneavoastră pentru a vă informa cu privire la ultimele evoluţii referitoare la Iniţiativa cetăţenească europeană (ICE) „Să punem capăt erei cuștii” și solicităm ca Romania să își exprime în cadrul reuniunii suportul cu privire la eliminarea etapizată la nivelul UE a utilizării cuștilor în cazul creșterii animalelor de fermă până în anul 2027.

fara-custi_b

În cadrul acestei viitoare reuniuni, Comisia Europeană intenționează să își prezinte răspunsul cu privire la Inițiativa cetățenească europeană în discuție și planurile privind realizarea de progrese, astfel cum se detaliază în Comunicarea acesteia din data de 30 iunie 2021.1 Prin Comunicare, Comisia se angajează să prezinte o propunere legislativă până în anul 2023, în vederea încetării etapizate a utilizării cuștilor în cazul găinilor outoare, iepurilor, puilor de carne, prepelițelor, rațelor, gâștelor, puilor de carne pentru reproducere și a găinilor ouătoare pentru reproducere, crescute în ferme, precum și a boxelor individuale pentru scroafe gestante, a boxelor de fătare pentru scroafe și a boxelor individuale pentru viței. Comisia analizează posibilitatea adoptării unei legislații în acest sens până în anul 2027.

Mai mult, Comunicarea include posibile oportunități de finanțare pentru a facilita tranziția pentru fermieri. De exemplu, Comisia încurajează statele membre să utilizeze eco-scheme în baza viitoarei politici agricole comune (PAC) pentru a sprijini tranziția de la cuști. De asemenea, va căuta opțiuni care să asigure că produsele importate respectă standardele UE, opțiuni care vor fi explorate în cadrul unei evaluări a impactului.

fara-custi-doi_b

Răspunsul istoric al Comisiei la ICE respectă largul sprijin politic din partea altor instituții UE. La data de 10 iunie 2021, Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care salută obiectivele Inițiativei și solicită Comisiei Europene „...să propună o revizuire a Directivei Consiliului 98/58/CE privind protecția animalelor de fermă, având ca obiectiv încetarea graduală a utilizării cuștilor în creșterea animalelor de fermă la nivelul UE, evaluând anul 2027 ca posibilă dată...” Totodată, și Comitetul Regiunilor a susținut apelul, astfel cum a fost votat în avizele adoptate de acesta cu privire la politica agricolă comună (decembrie 2019) și agroecologie (februarie 2021).

La nivelul UE, cel puțin 300 de milioane de animale de fermă își petrec întreaga sau cea mai mare parte din viață în cuști, în fiecare an. Creșterea animalelor în cuști privează animalele de orice simț al autonomiei și nu le permite să îşi exercite majoritatea comportamentelor de bază.

Impedimentele legate de sănătate și confort, precum și suferința cauzată de cuști sunt bine documentate de o vastă literatură științifică, inclusiv avize ale Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară (EFSA).

Această suferință la scară largă este total inutilă, deoarece alternativele la sistemele cu cuști sunt viabile din punct de vedere economic și sunt deja implementate.

Deoarece au recunoscut că importanța acordată de consumatori bunăstării animalelor este în creștere, sute de agenți economici din domeniul alimentar au încetat deja să utilizeze cuștile. Într-o scrisoare recentă, agenți economici importanți, precum Unilever, Nestlé, Barilla, Ferrero și Mondelēz, salută obiectivele ICE.6 De asemenea, oamenii de știință nu au păstrat tăcerea în fața acestor evoluții politice, ci şi-au prezentat expertiza, solicitând UE să înceteze practica învechită și crudă a creșterii în cuști a animalelor de fermă.

fara-custi-trei_b

Anumite state membre UE au adoptat deja măsuri unilaterale privind încetarea erei cuștii sau au solicitat o soluție la nivelul UE.8 Cuștile îmbunătățite pentru găinile ouătoare sunt deja interzise în Austria și Luxemburg și urmează a fi interzise în Franța, Germania, Cehia, Valonia (Belgia) și Slovacia.
Boxele individuale pentru scroafe gestante sau boxele de fătare pentru scroafe sunt sau vor fi interzise sau limitate în Suedia, Germania, Danemarca, Olanda și Austria. 10 Există reguli suplimentare privind cuștile pentru iepuri în Austria, Germania, Olanda, Flandra (Belgia) și Suedia.

Stimate domnule ministru Oros,
În decursul reuniunii Consiliului AGRIFISH din data de 19 iulie, vă solicităm să sprijiniți Comunicarea Comisiei cu privire la ICE „Să punem capăt erei cuștii” și încetarea preconizată a utilizării cuștilor în creșterea animalelor de fermă până în anul 2027.

Vă asigurăm că vă stăm la dispoziție pentru orice întrebări sau discuții pe care ați dori să le inițiați.
Cu stimă,
Gabriel PĂUN, director Animals International
Și în numele organizaiilor internaționale:
Compassion in World Farming
Four Paws"

Foto: Animals International

Vizualizat: 918 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

Decizie Guvern săptămâna viitoare pentru plata ajutoarelor pentru fermele mici și tinerii fermieri!

28 iulie 2021 - 13:30

Ajutoarele europene pentru fermele mici, tinerii fermieri, pentru investiții în dezvoltarea exploatațiilor agricole, etc. depind de modificările făcute în hotărârea de Guvern 226 privind cadrul de acordare a fondurilor europene. Hotărârea se află pe circuitul de avizare, iar săptămâna viitoare va fi supusă aprobării Guvernului, astfel încât banii europeni să poată fi accesați de fermieri, crescători de animale, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros.

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

Subvențiile sunt pentru fermierii corecți! Oricâte subvenții am da, eficiența lor este mai mică din cauza fraudei!

28 iulie 2021 - 09:43

Ministerul Agriculturii face strategii și scheme de sprijin pentru fermierii care lucrează corect. Oricâte subvenții am da, și din bani de la bugetul național și din bani europeni, eficiența lor, sigur, este mult mai mică din cauza fraudei, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă, susținută marți, la MADR. Șeful MADR a făcut precizările în contextul în care fermierii români se plâng de fraudarea ajutoarelor agricole, de eticheta de România aplicată unor legume aduse din alte țări.

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi: Plăți pentru crescătorii de animale!

28 iulie 2021 - 09:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, solicitat prin cererile de plată aferente serviciilor prestate în luna mai 2021, în sumă de 1.245.343,55 lei, pentru un număr de 27 solicitanți, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

Un fermier român și-a adus muncitori din Africa!

28 iulie 2021 - 08:11

Criza forței de muncă l-a determinat pe cunoscutul fermier român Ion Olteanu Constantin să-și aducă muncitori din Africa. Este de notorietate că fermierii, crescătorii români de animale găsesc cu mare dificultate lucrători în ferme. Sunt cazuri în care fermierii ajung în punctul în care renunță, pentru că nu au cu cine să lucreze în ferme. Ion Olteanu Constantin a rezolvat această problemă prin angajarea unor lucrători din Africa la ferma lui din România.

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

Subvenții APIA pentru fermieri, crescători de animale, suplimentate la rectificarea bugetară!

27 iulie 2021 - 14:51

Ministerul Agriculturii solicită Guvernului, la rectificarea bugetară, credite de angajament în valoare de 4,6 miliarde de lei și credite bugetare în valoare de 3,5 miliarde de lei. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi cum se împart banii pe care  Ministerul Agriculturii speră să-i obțină la rectificare, care sunt subvențiile APIA care vor fi suplimentate, atât pentru fermierii din vegetal, cât și pentru crescătorii de animale, și ce ajutoare vor primi fermierii.

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

Anunț astăzi ministrul agriculturii pentru crescătorii de vaci!

27 iulie 2021 - 14:00

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, anunță, astăzi, 27 iulie 2021, crescătorii de bovine că ultima zi în care mai pot să ceară ajutorul Covid 19 bovine, pentru acest an, este data de 9 august 2021. Până la această dată, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile crescătorilor.

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

Ministrul agriculturii ASTĂZI: Subvenție APIA 4.600 euro/ha și ajutor 150 milioane euro pentru sere, solarii și depozite!

27 iulie 2021 - 13:02

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi că fermierii români care cultivă legume beneficiază anul acesta de o subvenție APIA de 4.600 de euro/ha, sprijin cuplat vegetal, și de o sumă de 150 de milioane de euro pentru construcția de sere, solarii sau depozite. La acestea se adaugă ajutorul de minimis la legume cultivate în spații protejate, 2.000 euro/beneficiar/1.000 mp.

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

Subvenție europeană DIRECTĂ pentru apicultori!

27 iulie 2021 - 12:30

VEȘTI DE ASTĂZI, 27 IULIE 2021! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că apicultorii români vor beneficia de o subvenție europeană directă pe familie de albine.

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii