Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Scrisoare deschisă către MADR: Apel la ministrul agriculturii!

Publicat: 07 august 2023 - 13:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reprezentanții presei concentrați pe nișa de agricultură au transmis o scrisoare deschisă ministrului agriculturii Florin Ionuț Barbu, căruia îi reproșează lipsa de comunicare eficientă, imparțială, echidistantă.

"Către: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale În atenția: Florin-Ionuț Barbu, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Stimate Domnule Ministru,

În urma consultării plenului Asociației Presei Agricole din România – A.P.A.R. vă semnalăm o situație surprinzătoare în fața căreia am fost expuși recent în relația de comunicare profesională cu instituția MADR, pe teme de interes public și vă asigurăm de faptul că premisa demersului nostru este aceea de a contribui la menținerea coordonatelor caracteristice echidistanței și transparenței actului de informare a publicului interesat de domeniile aflate în responsabilitatea instituției pe care o conduceți.

barbu madr_b

Situația surprinzătoare la care am făcut referire vizează întârzierea transmiterii/netransmiterea de către MADR a unei comunicări publice legate de semnarea de către dumneavoastră, în calitate de ministru al agriculturii, a documentului privind aprobarea derogării celor trei substanțe – Nuprid, Picus, Yunta – pentru tratamentul sămânței de cereale.

Cunoaștem faptul că MADR și-a asumat dialogul pe subiectul legat de autorizarea de urgență a celor trei produse de protecția plantelor cu reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, știind faptul că din componența conducerii acestei organizații face parte și un jurnalist. MADR și-a asumat, astfel, responsabilitatea de a se asigura de faptul că nu vor fi alterate echidistanța și transparența activităților desfășurate de propriul aparat de comunicare publică, inclusiv comunicarea cu jurnaliștii.

Din păcate, despre subiectul referitor la aprobarea derogării, singura entitate care a transmis public informații (detaliate), cu mult înainte ca acestea să apară în comunicarea oficială/instituțională a fost un organ de presă care aparține unuia dintre membrii conducerii Alianței pentru Agricultură și Cooperare, MADR întârziind în informarea publică și, astfel, oferind ocazia unor interpretări (posibil eronate) de comunicare părtinitoare și lipsită de transparență.

Deși există fotografii ale site-urilor/paginilor unde au fost publicate informațiile respective (cu locul, data, ora), nădăjduim că această situație surprinzătoare a reprezentat doar o disfuncționalitate care va rămâne singulară și că, în continuare, comunicarea publică din partea MADR se va desfășura în spiritul cadrului asumat, rapid, echidistant și transparent.

Vă mulțumim pentru faptul că ați parcurs aceste rânduri și rămânem încredințați că vom colabora în mod eficient, cu scopul comun al informării rapide, corecte și complete a publicului interesat de problematicile referitoare la sistemul agroalimentar și la mediul rural din România. 

Asociația Presei Agricole din România – A.P.A.R. este o organizație profesională națională care cuprinde un număr de 53 jurnaliști, specialiști în marketing & comunicare și cadre didactice din domeniile agroalimentar și rural.

A.P.A.R. este singura asociație media din România afiliată la organizațiile internaționale ENAJ – Rețeaua Europeană a Jurnaliștilor Agrarieni și IFAJ – Federația Internațională a Jurnaliștilor din Agricultură Cu cele mai bune gânduri, Consiliul Director A.P.A.R.
NICOLETA DRAGOMIR – membru fondator, preşedinte
LIVIU GORDEA – membru fondator, vicepreşedinte
PETRONELA MIHAI – membru fondator, vicepreşedinte
CORINA MARES – vicepreşedinte
MIRELA-IOANA SCARLAT – vicepreşedinte
DANIEL-CRISTIAN PLĂIAŞU – vicepreşedinte
SORIN-TIBERIU BUNGESCU – secretar general"

 

Vizualizat: 1113 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii