Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Scrisoare deschisă Asociația Presei Agricole din România! Nu excludeți agricultura de la finanțare!

Publicat: 28 mai 2021 - 14:47
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Asociația Presei Agricole din România îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de excluderea sectorului agroalimentar din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi sprijină cu fermitate demersul Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare în ceea ce priveşte propunerea de elaborare a unui proiect de intervenţie care să fie promovat în cadrul PNRR pentru realizarea unui sistem de irigaţii modern şi rezilient în România.

"Cel de-al 4-lea contributor la economia României, AGRICULTURA, are nevoie de sprijinul politic a actualei guvernări pentru a primi finanţarea necesară îmbunătăţirii sistemului de management al apei.

Prin acest sprijin, agricultura are şanse să ajungă în cel mai scurt timp pe locul 3 în ceea ce priveşte contribuţia la formarea PIB, creştere importantă care se va reflecta în bunăstarea românilor.

Sectorul agricol angajează jumătate din forţa de muncă din România şi considerăm că este nevoie în continuare de sprijin pentru a putea dezvolta acest domeniu de activitate de importanţă strategică.

Asociaţia Presei Agricole din România şi Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare solicită autorităţilor responsabile pentru elaborarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă să analizeze de urgenţă şi cu maximă seriozitate propunerea planului rescris de către grupul de experţi internaţionali cu reputaţie în implementarea de proiecte digitale ce privesc managementul apei.

colaj-norma-de-venit_b

Experţii consultaţi au furnizat deja soluţii agreate de Comisia Europeană care sunt utilizate de alte state cu scopul generării unor economii majore de apă şi de energie electrică, cu un impact minim asupra mediului, ca urmare a măsurilor de limitare a lucrărilor de construcţii la minimum de modificări în infrastructura existentă, reducând emisiile de gaze generate prin pompare.

Vă asigurăm că acest plan urmăreşte toate directivele solicitate de Comisia Europeană.

Prin soluţia propusă în cadrul proiectului ‘Digitalizarea reţelelor de distribuţie a apei pentru creşterea productivităţii în agricultură’, va fi disponibilizată mai multă apă de suprafaţă pe o perioadă mai îndelungată, în timpul sezonului de vegetaţie, ducând la prevenirea şi combaterea secetei pedologice severe şi a arşiţei atmosferice şi implicit la creşterea rezervei de apă şi a producţiei agricole.

În anii secetoşi, apa economisită datorită soluţiei propuse poate face chiar diferenţa între un an cu recoltă bună şi unul catastrofal. Toate măsurile şi investiţiile propuse sunt în linie cu raportul de ţară şi exigenţele UE, inclusiv adaptarea la efectele schimbărilor climatice şi managementul riscurilor aferente acestora.

Din experienţa acumulată în cele mai multe proiecte de modernizare la nivel global, rezultă că cea mai mare parte a pierderilor rămâne nedetectată în lipsa măsurătorilor de precizie şi datorită unui sistem slab de control. Din analiza investiţiilor de succes a rezultat că digitalizarea este calea măsurătorii şi controlului de precizie, datele analitice fiind sursa câştigurilor în materie de eficienţă în distribuţie.

Şi alte state membre, precum Italia şi Spania, au considerat gestionarea resurselor de apă şi extinderea sistemelor moderne de irigaţii prioritară pentru includerea în propriile propuneri de PNRR.

Propunerea depusă de Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare este în perfectă concordanţă cu toate principiile şi condiţionalităţile solicitate de Uniunea Europeană pentru planurile de redresare şi rezilienţă ale statelor membre, relevante fiind:

– generarea de economii majore de apă şi energie electrică, cu un impact favorabil asupra mediului, bazate numai pe modernizarea şi reabilitarea „verde” a infrastructurii existente;

– reducerea emisiilor de gaze generate prin pompare;

– crearea unui sistem de management digital modern de anticipare şi prevenţie a potenţialelor deficite de apă şi de optimizare a consumurilor la fermele agricole;

– realizarea unei componente româneşti importante a (cloud)spaţiului de date agricol european.

Declaraţie comună a celor patru organizaţii reprezentative ale fermierilor – PRO AGRO, UNCSV, LAPAR, APPR.

În 2026, după realizarea investiţiilor de cca 2,3 miliarde euro şi implementarea cu succes a intervenţiei prin PNRR pentru gestionarea integrată a managementului apei, am putea să echilibrăm balanţa comercială cu produse agro-alimentare sănătoase pentru consumatori.

Fermierii încă sunt rezilienţi şi aşteaptă un răspuns favorabil din partea guvernării României! Domnule Premier Florin Cîţu, luaţi seamă de vocea celor peste 50% dintre români!"

Comunicat al Asociației Presei Agricole, APAR

Vizualizat: 969 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

Video! Ministrul Barbu: Protejăm gospodăria țărănească!

03 decembrie 2023 - 19:18

Ministrul agriculturii a declarat la târgul Poftim, din România, ținut la acest sfârșit de săptămână, că este pentru păstrarea tradițiilor românești și protejarea gospodăriei țărănești. 

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

Sumele APIA hectar și cap animal pentru tranșa a doua de plată APIA!

03 decembrie 2023 - 07:36

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de luni, 4 decembrie 2023, tranșa a doua de plată a subvențiilor APIA aferente acestui an, plata finală al cărui termen limită este 30 iunie 2024. Plățile directe care sunt pe lista APIA și suma pe hectar și cap animal pentru această tranșă de plată.

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

Interzis porcul în gospodăriile țărănești?! Anunțul de ULTIMĂ ORĂ al ministrului Barbu!

03 decembrie 2023 - 06:40

Anunțul făcut sâmbătă de ministrul agriculturii, Florin Barbu, legat de interzicerea creșterii porcilor în gospodăriile țărănești. Ce spune șeful de la Agricultură?

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii