Adama
Agreena
AGRICOVER

Sclavi la ferma unui mare agricultor din Bihor!

Publicat: 19 septembrie 2022 - 18:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Unul dintre cei mai avuţi fermieri din zonă, Teodor Chiş, a fost trimis în faţa magistraţilor de procurorii DIICOT Oradea, care îl acuză că a exploatat persoane cu retard sau handicapuri fizice, obligându-le să-l slujească sub teroare, scrie Presshub.

La ferma lui Teodor Chiş, angajaţii erau ţinuţi în cocioabe improvizate. Unii dormeau în anexele grajdului, alţii în camera tehnică, printre şobolani, în condiţii inumane, după cum reiese chiar din fotografiile făcute publice de procurorii DIICOT. În acest timp, „dom’ patron” sau „domnu’ şef”, cum îi plăcea să i se spună, locuia în lux, zic tot anchetatorii.

sclavi ferma bh_b

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe fermierul Teodor Chiș din Cheriu, Bihor, acuzându-l că, vreme de 5 ani, i-a ţinut ca pe sclavi, forţându-i să-l slujească fără bani, de multe ori nemâncaţi şi cazaţi în condiţii mizere pe o exploataţie agricolă, de unde toţi au fugit în final.

Fermierul Teodor Chiş, în vârstă de 63 ani, din satul Cheriu, comuna Oșorhei, a intrat în atenţia procurorilor DIICOT în februarie 2020, ca urmare a unei sesizări din oficiu a poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea.

Poliţiştii aflaseră despre condiţiile inumane în care bărbatul şi-ar fi ţinut angajaţii, iar la solicitarea lor, în luna septembrie a aceluiaşi an, la fermă a descins şi un echipaj al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor. Controlul a fost unul neanunţat şi s-a lăsat cu sancţiuni.

„Nu am întâlnit nicăieri în judeţ situaţia de acolo, angajatorul nu încheiase niciun contract de muncă, oamenii susţineau că li s-au reţinut actele de identitate. A fost întocmit un proces verbal de control, raportul a fost înaintat organelor de anchetă”, susţine şeful ITM Bihor, Marius Rotar.

La momentul controlului, în fermă au fost găsite două dintre victime. Ambele au declarat că fermierul refuză să le returneze documentele de identitate.

„Inspectorii ITM mi-au cerut datele. Şefu’ nu le-a arătat cartea mea de identitate. Eu le-am dictat datele dar le-am spus că actul meu de identitate este la şefu’. Eu le-am spus acest lucru inspectorilor ITM Bihor în speranța că îmi voi recupera actul de identitate.

Şefu’ nu mi l-a predat nici cu această împrejurare”, a explicat una dintre persoane. Cealaltă, în schimb, susţine că după ce le-a spus inspectorilor că e ţinută cu forţa în fermă, proprietarul i-a returnat actele de identitate în faţa inspectorilor. „În ziua respectivă, imediat după ce am intrat în posesia actelor de identitate, în jurul orelor 13.00, am plecat pe jos de la fermă. Nu mi-am luat nici un obiect personal”, a povestit bărbatul.

În urma controlului, inspectorii i-au cerut fermierului să le asigure angajaţilor condiţii decente de cazare, hrană şi să întocmească documente legale de muncă. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă.

O lună mai târziu, în timpul percheziţiilor declanşate de poliţiştii BCCOA Oradea, au fost găsiţi alţi oameni care munceau fără acte şi în aceleaşi condiţii de sclavie, 7 cărţi de identitate şi 3 carduri de sănătate au fost descoperite în locuinţa fermierului, pitite în sertare.

sclavi bihor doi_b

În urma cercetărilor, anchetatorii au identificat în total 10 persoane din Bihor, Mureş, Sibiu şi chiar Suceava, care, în perioada 2015 – 2020, au lucrat diferite perioade de timp în ferma bărbatului. Oamenii au fost racolaţi din gări sau de pe stradă, direct de Chiş sau prin intermediari, din rândul celor care pot fi uşor controlaţi: fără venituri, fără casă, cu retard sau handicapuri fizice. Li s-a promis cazare, masă, bani, ca să îngrijească în schimb animale, însă n-au primit nimic.

La fermă, Chiş le lua actele de identitate, câteodată chiar cu forţa, şi nu le mai returna niciodată, ca să aibă garanția că nu vor părăsi locul. „Pentru aceste victime, obținerea unui alt act de identitate, față de lipsa resurselor financiare și uneori lipsa unui domiciliu stabil, implică anumite dificultăți.

De aceea, pentru ei actul de identitate are o valoare mult mai mare decât pentru alţii. Iar fermierul ştia acest lucru”, spun sursele BIHOREANULUI.
Revoltătorul caz a ajuns în atenţia publică pentru prima dată în octombrie 2020, când Chiş a fost reţinut pentru 24 de ore şi, împreună cu poliţiştii BCCO Oradea, procurorii DIICOT i-au percheziţionat proprietăţile, descoperind mai multe acte de identitate şi cărţi de sănătate confiscate de la victimele sale.

Bărbatul îşi „muncea” victimele 12 ore pe zi, fără întrerupere, în condiţii deosebit de grele, de multe ori fără hrană, şi nu le-a plătit niciodată, au explicat atunci anchetatorii care, o lună mai târziu, l-au şi trimis în judecată, acuzându-l de 10 infracţiuni de trafic de persoane sub forma exploatării prin muncă.

Potrivit legii, traficul de persoane pentru exploatare prin muncă înseamnă recrutarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin înşelăciune, fraudă, ameninţare, utilizarea de constrângere, abuz de putere sau de o poziţie de vulnerabilitate, în scopul exploatării prin muncă, inclusiv muncă forţată.

Iar munca forţată, conform Codului penal, înseamnă „orice muncă sau serviciu care este obţinut de la orice persoană sub ameninţarea unei pedepse şi pentru care persoana respectivă nu s-a oferit în mod voluntar”. Pedeapsa pentru o astfel de faptă este închisoarea între 3 şi 10 ani.

La solicitarea procurorilor, toate cele 10 victime au fost luate în evidenţa Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, pentru a fi consiliate şi sprijinite în timpul procesului, care e judecat acum la Tribunalul Bihor, în şedinţă secretă, tot pentru protejarea victimelor. Deşi ar fi putut solicita daune morale pentru traumele suferite, oamenii au cerut doar să fie plătiţi pentru munca depusă, prin intermediul avocatului din oficiu desemnat să-i reprezinte.

Cât despre fermier, Teodor Chiş a respins acuzaţiile, declarându-se nevinovat. Avocatul său, Ionel Manole, susţine că întregul caz ar trebui să fie de competenţa Inspectoratului Teritorial al Muncii, pentru că e vorba de „angajarea fără forme legale a unor persoane şi nerespectarea unor obligaţii contractuale, prin neplata muncii conform înţelegerii”, acuzele de trafic de persoane fiind „fantasme”.

Potrivit lui Manole, cele 10 persoane pe care DIICOT le prezintă drept victime au venit de bunăvoie la fermă, nu au fost racolate, şi au plecat pentru că „au comportament nomad”, nu pentru că au avut parte de tratament violent.

„Au predat actele de identitate ca să nu le piardă, nu le-au fost luate. Şi nu au fost niciodată agresate, nu există nicio dovadă în acest sens”, spune avocatul Manole, citat de Presshub.

Vizualizat: 3555 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

Avans APIA! Suma pe cap oaie pe care o primesc oierii de la APIA săptămâna viitoare!

11 octombrie 2024 - 16:20

Crescătorii de ovine încasează avansul APIA săptămâna viitoare. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le achită un avans de 70% din sprijinul cuplat la ovine, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de oaie.

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

Decizie MADR ACUM: Subvenția APIA cu un cuantum de 69 euro/ha, după un transfer de sume!

11 octombrie 2024 - 09:16

Ministerul Agriculturii a decis să transfere bani de la două dintre eco-scheme către plata pe înverzire, PD 04 Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Proiectul de Ordin MADR care stabilește acest transfer și cuantumurile pentru plata avansului APIA e publicat, în dezbatere, pe site-ul MADR. 

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

Sumele APIA pe hectar și cap animal, la plată de săptămână viitoare! Lista ANUNȚATĂ ACUM!

10 octombrie 2024 - 18:51

MADR este pregătit să demareze plata avansului pentru plățile directe începând cu data de 16 octombrie, în acest sens fiind publicat în transparență decizională pe site-ul instituției proiectul de Ordin pentru aprobarea în anul 2024 a realocării sumelor și stabilirea condițiilor de acordare a avansului pentru plățile directe finanțate din FEGA, din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

Oficial! Raport plăți directe APIA și AFIR hectar, cap animal!

10 octombrie 2024 - 08:25

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, 9 octombrie, în fața Guvernului, un raport al plăților directe APIA pe hectar și cap animal, plăți compensatorii agro-mediu și climă, plăți AFIR și scheme de ajutor Ucraina acordate fermierilor și crescătorilor de animale în acest an.

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

Oficial! Plăți AFIR virate fermierilor!

10 octombrie 2024 - 07:15

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a prezentat miercuri, la ședința de Guvern, o informare despre plățile directe APIA, dar și plățile virate fermierilor, crescătorilor de animale de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, în cadrul intervențiilor lansate din Planul Național Strategic 2023-2027.

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

Ministrul Barbu: Scheme de ajutor Ucraina pe hectar și pe cap animal!

10 octombrie 2024 - 06:54

De la începutul anului și până la data de 30 septembrie 2024, agricultura României a beneficiat în total de peste 5 miliarde de euro. Asta înseamnă 25 de miliarde de lei pentru măsuri de sprijin acordate fermierilor, pentru susținerea agriculturilor în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, de susținere a investițiilor în agricultură, irigații și combaterea fenomenelor periculoase, a spus ministrul agriculturii Florin Barbu, miercuri, 9 octombrie, la finalul ședinței de Guvern.

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

Ministrul Barbu ACUM: Plata ANT ajutor național tranzitoriu zootehnie și vegetal!

10 octombrie 2024 - 06:27

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, ținută la Palatul Victoria, că măsurile de sprijin acordate fermierilor, crescătorilor de animale de la bugetul de stat, de la începutul anului și până acum, însumează 1,91 miliarde de euro, în această sumă este inclusă și plata ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnie.

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

Guvern ASTĂZI: Amânarea datoriilor fermierilor!

09 octombrie 2024 - 19:19

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea OUG nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

ASTĂZI Guvern! Subvenția de 200 euro/ha intră la plată!

09 octombrie 2024 - 15:27

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță de urgență pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 - august 2024.

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

Ordin MADR: Transfer sume ajutoare pentru apicultori!

09 octombrie 2024 - 13:00

Un proiect de Ordin al Ministerului Agriculturii, publicat în dezbatere, pe site-ul ministerului transferă sume de la o schemă de ajutor pentru apicultori la alta, cu scopul de a nu se pierde fondurile europene din cadrul Programului apicol.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

MEWI / importanţa investiţiilor în agricultură

Indiferent de conjunctură, fermierii se gândesc la modernizare, iar investiţiile sunt cele care cresc potenţialul oricărei ferme şi afaceri în agricultură. Interviu cu Leontin Coca, director vânzări Mewi, în standul de la Agraria 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Detectiv particular...

Detectiv particular...
Un bilet de pe uşa unui renumit detectiv particular: Detalii