Schema de plată de care beneficiază, în prezent, micii fermieri români de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va fi menținută și după anul 2022, în noua politică agricolă comună 2023-2027, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în cadrul unei conferințe media desfășurată la sediul MADR.
"Schema de plată pentru micul fermier, la fel, am susținut că trebui menținută, dar fiecare țară trebuie să stabilească care este suprafața de care poate beneficia micul fermier, în funcție de particularitățile fiecărei țări", a anunțat astăzi ministrul agriculturii.
Potrivit informațiilor furnizate de APIA pentru Agroinfo, schema simplificată pentru micii fermieri, pentru acest an, este în cuantum de maxim 1.250 euro/fermier. Plata acordată înlocuieşte valoarea totală a plăţilor care urmează să fie alocate fermierului în fiecare an, care includ schema de plată unică pe suprafaţă, plata redistributivă, plata pentru înverzire şi, după caz, plata pentru tinerii fermieri şi sprijinul cuplat. Pe durata participării la schemă, micii fermieri:
a) sunt exceptaţi de la utilizarea practicilor agricole benefice pentru climă şi mediu;
b) nu li se aplică sancţiuni administrative pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate (art. 28 alin (1) din OUG nr. 11/2021).
În cazul efectivelor de animale, plata se calculează în funcţie de schema de plată şi numărul de animale eligibile pentru care se solicită plata în anul de cerere, conform OUG nr. 11/2021 art. 28, alin. (1) și (2).
Ministrul agriculturii a mai spus astăzi că, în urma negocierilor la nivel european, va continua și acordarea sprijinului cuplat vegetal și zootehnic pentru fermierii și crescătorii de animale din România. De asemenea, fermierii români vor beneficia și după anul 2022 de plățile compensatorii din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală.
"Sprijinul cuplat se menține, în continuare, în cuantum de 15% din anvelopa plăților directe, adică 13%+2% pentru plantele proteaginoase. Am susținut acest lucru și cerem reintroducerea în anexă a cartofului de masă, pentru culturile eligibile. Împreună cu Bulgaria și Slovacia am făcut un demers, susținut și de Ungaria și Polonia, pentru ca să fie reintrodus cartoful în această anexă.
Pre-alocarea FEADR de 35%, deci din Pilonul 2 (dezvoltare rurală n.r.), bani care și acum sunt dirijați, inclusiv pe programul de tranziție (2021 și 2022 n.r.) 36% din bani se duc pe agro-mediu, pe agricultură ecologică, pe bunăstarea animalelor, pe zone cu constrângeri naturale, s-a păstrat acest procent de 35%. Pactul Ecologic și țintele strategice, cele două, biodiversitatea și Farm to Fork, noi am spus că suntem de acord ca aceste obiective ale Pactului ecologic și strategiile subsecvente să fie menținute, dar cu prevederi la nivel de considerent", a adăugat șeful MADR.