Schema de ajutor de stat pentru fermele mari, cooperative, parteneriate, primării este aprobată prin Ordinul 1496/2023 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2023. Numărul estimat de beneficiari ai acestor bani este foarte mic, 15. Condiții, termen aplicare, beneficiari.
Potrivit Ordinului, schema de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de biogaz pe bază de gunoi de grajd.
"Sprijinul financiar vizează atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), pilonul I - Tranziţia verde, componenta 3 - Managementul deşeurilor, investiţia 2 - Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd şi al altor deşeuri agricole compostabile, prin investiţii în capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd.
Prezenta schemă de ajutor de stat se adresează fermelor mari, cooperativelor agricole, parteneriatelor între acestea, parteneriatelor între ferme/cooperative agricole şi unităţi administrativ-teritoriale (UAT), parteneriatelor între ferme (indiferent de dimensiune) şi întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatelor între ferme/cooperative agricole, UAT-uri şi întreprinderi.
În cazul solicitantului individual, acesta este obligat ca până la darea în funcţiune a investiţiei să înscrie în statut activitatea privind producerea de energie electrică/termică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat" din codurile CAEN. În cazul parteneriatelor, obligaţia descrisă mai sus revine liderului de parteneriat.
Prezenta schemă se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni realizarea capacităţilor de producere a energiei, utilizând surse regenerabile, respectiv biogaz produs prin utilizarea ca materie primă a gunoiului de grajd şi a altor deşeuri compostabile.
Prezenta schemă se aplică numai instalaţiilor noi de producere a energiei utilizând surse regenerabile, respectiv biogaz.
Beneficiarii
Potenţialii beneficiari pot fi fermele mari, cooperativele agricole, parteneriatele între acestea, parteneriatele între ferme/cooperative agricole şi UAT-uri, parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) şi întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole, UAT-uri şi întreprinderi care primesc ajutor de stat pentru realizarea de instalaţii ce produc energie electrică şi termică din biogaz - inclusiv în cogenerare.
Condiţii de eligibilitate a beneficiarilor
Condiţiile de eligibilitate a proiectelor sunt următoarele:
a) proiectul este implementat pe teritoriul României;
b) proiectul demonstrează un raport pozitiv rezultat din analiza cost-beneficiu;
c) instalaţia proiectată are capacitate de minimum 300 KW electrici şi minimum 300 KW termici şi până la 1 MW electric şi 1 MW termic;
d) biogazul produs va fi utilizat pentru producţia de energie electrică şi termică şi nu se va arde exclusiv la faclă;
e) proiectul demonstrează sustenabilitatea pe termen lung a investiţiei, incluzând modele ale economiei circulare la nivelul fermei sau la nivel local;
f) proiectul asigură conformitatea cu Comunicarea Comisiei referitoare la Orientările tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C58/01);
g) proiectul cuantifică beneficiile de mediu ale investiţiei propuse;
h) proiectul utilizează tehnologii care reduc cantitatea de emisii de amoniac şi alte emisii gazoase;
i) echipamentele furnizate în cadrul investiţiei sunt din categoria celor mai bune tehnologii disponibile din punctul de vedere al protecţiei mediului;
j) perioada de implementare a proiectului începe odată cu semnarea contractului de finanţare, respectiv data acordării ajutorului de stat, şi se încadrează în perioada de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv între data declarării selectării proiectului de către furnizorul de ajutor de stat şi 30.06.2026, cu respectarea principiului "demararea lucrărilor";
k) proiectul va fi realizat respectând distanţele minime impuse de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
Prezenta schemă se aplică de la data aprobării până la data de 30.06.2026.
În anul 2023 se va organiza prima procedură/se vor organiza procedurile de licitaţie competitivă, deschisă, transparentă şi nediscriminatorie pentru selectarea beneficiarilor. În cazul în care bugetul schemei de ajutor de stat nu se consumă integral după prima procedură, MMAP va organiza un nou apel pentru suma rămasă neutilizată.
Plăţile în cadrul schemei se pot face până la data de 30.06.2026.
Bugetul schemei şi numărul estimat de beneficiari
Bugetul total alocat al schemei este de 27.011.588,5 euro, din care 20.778.145 euro, echivalentul a 101.927.190,30 lei, calculat la cursul InforEURO din luna februarie 2023, de 4,9055 lei/euro, reprezintă sume provenind din fonduri europene asigurate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă, iar suma de 6.233.443,5 euro şi echivalentul în lei al acesteia reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat alocată prin mecanismul de supracontractare.
Numărul maxim de beneficiari de ajutor de stat în cadrul prezentei scheme este 15.
Măsurile de sprijin acordate solicitanţilor pentru realizarea de investiţii constau în acordarea de alocări financiare din fonduri europene (granturi).
Intensitatea ajutorului de stat acordat prin prezenta schemă de ajutor de stat este de maximum 90% din costurile eligibile.
Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 3.740.066 euro la cursul de schimb InforEURO din data semnării contractului de finanţare.
Costurile eligibile sunt costurile totale ale investiţiei, respectiv următoarele:
a) amenajarea terenului;
b) amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială;
c) utilităţi;
d) investiţia de bază, incluzând construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente tehnologice, precum şi montajul acestora, dotări;
e) organizarea de şantier;
f) teste şi probe tehnologice;
g) cheltuieli cu publicitatea;
h) cheltuieli de supervizare," se arată în Ordin.