Adama
Vinasa Rompak

Schemă de ajutor de stat gunoi de grajd! Câți fermieri vor beneficia de acești bani!

Publicat: 26 iunie 2023 - 07:57
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Schema de ajutor de stat pentru fermele mari, cooperative, parteneriate, primării este aprobată prin Ordinul 1496/2023 al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial în data de 23 iunie 2023. Numărul estimat de beneficiari ai acestor bani este foarte mic, 15. Condiții, termen aplicare, beneficiari.

Potrivit Ordinului, schema de ajutor de stat are ca obiectiv sprijinirea investiţiilor destinate promovării producţiei de biogaz pe bază de gunoi de grajd.

"Sprijinul financiar vizează atingerea obiectivelor asumate de România în cadrul Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR), pilonul I - Tranziţia verde, componenta 3 - Managementul deşeurilor, investiţia 2 - Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd şi al altor deşeuri agricole compostabile, prin investiţii în capacităţi de producţie a energiei din surse regenerabile, respectiv biogaz pe bază de gunoi de grajd.

Prezenta schemă de ajutor de stat se adresează fermelor mari, cooperativelor agricole, parteneriatelor între acestea, parteneriatelor între ferme/cooperative agricole şi unităţi administrativ-teritoriale (UAT), parteneriatelor între ferme (indiferent de dimensiune) şi întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatelor între ferme/cooperative agricole, UAT-uri şi întreprinderi.

În cazul solicitantului individual, acesta este obligat ca până la darea în funcţiune a investiţiei să înscrie în statut activitatea privind producerea de energie electrică/termică, corespunzătoare diviziunii 35: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat" din codurile CAEN. În cazul parteneriatelor, obligaţia descrisă mai sus revine liderului de parteneriat.

gunoi grajd depozitat_b

Prezenta schemă se aplică pentru proiectele care propun ca acţiuni realizarea capacităţilor de producere a energiei, utilizând surse regenerabile, respectiv biogaz produs prin utilizarea ca materie primă a gunoiului de grajd şi a altor deşeuri compostabile.
Prezenta schemă se aplică numai instalaţiilor noi de producere a energiei utilizând surse regenerabile, respectiv biogaz.

Beneficiarii
Potenţialii beneficiari pot fi fermele mari, cooperativele agricole, parteneriatele între acestea, parteneriatele între ferme/cooperative agricole şi UAT-uri, parteneriatele între ferme (indiferent de dimensiune) şi întreprinderi (altele decât ferme) sau parteneriatele între ferme/cooperative agricole, UAT-uri şi întreprinderi care primesc ajutor de stat pentru realizarea de instalaţii ce produc energie electrică şi termică din biogaz - inclusiv în cogenerare.

Condiţii de eligibilitate a beneficiarilor

Condiţiile de eligibilitate a proiectelor sunt următoarele:

a) proiectul este implementat pe teritoriul României;

b) proiectul demonstrează un raport pozitiv rezultat din analiza cost-beneficiu;

c) instalaţia proiectată are capacitate de minimum 300 KW electrici şi minimum 300 KW termici şi până la 1 MW electric şi 1 MW termic;

d) biogazul produs va fi utilizat pentru producţia de energie electrică şi termică şi nu se va arde exclusiv la faclă;

e) proiectul demonstrează sustenabilitatea pe termen lung a investiţiei, incluzând modele ale economiei circulare la nivelul fermei sau la nivel local;

f) proiectul asigură conformitatea cu Comunicarea Comisiei referitoare la Orientările tehnice privind aplicarea principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C58/01);

g) proiectul cuantifică beneficiile de mediu ale investiţiei propuse;

h) proiectul utilizează tehnologii care reduc cantitatea de emisii de amoniac şi alte emisii gazoase;

i) echipamentele furnizate în cadrul investiţiei sunt din categoria celor mai bune tehnologii disponibile din punctul de vedere al protecţiei mediului;

j) perioada de implementare a proiectului începe odată cu semnarea contractului de finanţare, respectiv data acordării ajutorului de stat, şi se încadrează în perioada de eligibilitate a cheltuielilor, respectiv între data declarării selectării proiectului de către furnizorul de ajutor de stat şi 30.06.2026, cu respectarea principiului "demararea lucrărilor";

k) proiectul va fi realizat respectând distanţele minime impuse de Ordinul ministrului sănătăţii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică privind mediul de viaţă al populaţiei, cu modificările şi completările ulterioare.
Prezenta schemă se aplică de la data aprobării până la data de 30.06.2026.
În anul 2023 se va organiza prima procedură/se vor organiza procedurile de licitaţie competitivă, deschisă, transparentă şi nediscriminatorie pentru selectarea beneficiarilor. În cazul în care bugetul schemei de ajutor de stat nu se consumă integral după prima procedură, MMAP va organiza un nou apel pentru suma rămasă neutilizată.
Plăţile în cadrul schemei se pot face până la data de 30.06.2026.

Bugetul schemei şi numărul estimat de beneficiari

Bugetul total alocat al schemei este de 27.011.588,5 euro, din care 20.778.145 euro, echivalentul a 101.927.190,30 lei, calculat la cursul InforEURO din luna februarie 2023, de 4,9055 lei/euro, reprezintă sume provenind din fonduri europene asigurate prin Planul naţional de redresare şi rezilienţă, iar suma de 6.233.443,5 euro şi echivalentul în lei al acesteia reprezintă cofinanţare de la bugetul de stat alocată prin mecanismul de supracontractare.
Numărul maxim de beneficiari de ajutor de stat în cadrul prezentei scheme este 15.
Măsurile de sprijin acordate solicitanţilor pentru realizarea de investiţii constau în acordarea de alocări financiare din fonduri europene (granturi).
Intensitatea ajutorului de stat acordat prin prezenta schemă de ajutor de stat este de maximum 90% din costurile eligibile.
Ajutorul maxim care se poate acorda pentru un proiect de investiţii nu poate depăşi 3.740.066 euro la cursul de schimb InforEURO din data semnării contractului de finanţare.

Costurile eligibile sunt costurile totale ale investiţiei, respectiv următoarele:

a) amenajarea terenului;
b) amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială;
c) utilităţi;
d) investiţia de bază, incluzând construcţii şi instalaţii, utilaje şi echipamente tehnologice, precum şi montajul acestora, dotări;
e) organizarea de şantier;
f) teste şi probe tehnologice;
g) cheltuieli cu publicitatea;
h) cheltuieli de supervizare," se arată în Ordin. 

 

 

 

Vizualizat: 4849 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii