Adama
Agreena
AGRICOVER

SCARLAT, SENATOR ȘI CRESCĂTOR DE PORCI: 5 PORCI PE AN ÎI AJUNG ȚĂRANULUI SĂ MĂNÂNCE ȘI CU SOCRII ȘI CUMETRII!

Publicat: 18 februarie 2021 - 10:20
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CE SĂ FACĂ ȚĂRANUL CU MAI MULT DE 5 PORCI?! George Scarlat, președintele Comisiei de Agricultură, Senatul României, crescător de porci a calculat miercuri seara, la Agro TV, că 5 porci pe an îi ajung țăranului să mănânce cu toată familia extinsă, și socrii, și cumetrii. Deputatul a adăugat că proiectul de Ordin maxim 5 porci emis de ministrul agriculturii, Adrian Oros, nu este altceva decât Ordinul lui Daea care e în vigoare și care limitează tot la 5 numărul porcilor crescuți în gospodăriile țărănești.

Ordinul lui Oros e, de fapt, Ordinul lui Daea!

Ordinul nr.538 pentru stabilirea dimensiunilor exploatațiilor de suine pe teritoriul României este un Ordin dat de către Ministerul Agriculturii încă din anul 2019, 8 februarie, semnat de către domnul ministru Petre Daea. Nu-i de acum, de ieri, de azi, de anul trecut, când a mai fost o discuție cu privire la Ordinul de biosecuritate. Vreau să clarificăm câteva lucruri. Ministerul Agriculturii se ocupă cu politici de dezvoltare a sectoarelor agricole, fie ele în vegetal, zootehnic, industri alimentară și așa mai departe. Atribuțiile pe sănătatea animală revin Autorității Naționale Sanitare Veterinare, deci nu are cum să-și pună Ministerul Agriculturii amprenta pe aceste atribuții.

Vreau să vă spun că dimensionarea acestor exploatații a fost făcută, așa cum vă spuneam, de fostul ministru, domnul Daea, dar nu vreau să spun că a fost eronat făcută, e în același spirit și Ordinul și draftul, fac o paranteză, Ordinul, astăzi am aflat și eu că poartă numele de Ordinul 24, este un ordin în dezbatere publică, nu este în Monitorul Oficial. Dacă apare în Monitorul Oficial actul normativ, atunci are număr și are putere de lege și produce efecte.

El vine să clarifice câteva aspecte legate de cine poate crește porc în România, pentru consum familial și cine poate să facă comerț din creșterea porcului. Revin la Ordinul 538 (Ordinul dat de fostul ministru al agriculturii, Petre Daea n.r.) care este astăzi în vigoare. Dragi fermieri, este ordin în vigoare.

Articolul 1, litera a, exploatația de creștere a suinelor de subzistență, exploatația agricolă cu un efectiv de maxim 5 capete de porcine. Deci, nu l-a făcut Oros, nu l-a făcut Scarlat, este Ordinul în vigoare. Deci, Ordinul Ministerului Agriculturii, din punct de vedere legislativ, stă ca bază pentru următorul act normativ, un Ordin ANSVSA cu privire la condițiile de biosecuritate care trebuiesc respectate în aceste exploatații. (...), a declarat miercuri seara George Scarlat la Agro TV.

Cum au apărut 5 porci, nu 3 porci, nu 7 porci? Europa a ales numărul porcilor din gospodăria țăranului din România.


Ca să fiu clar și să facem diferență între cele două ordine, dimensionarea exploatației de subzistență nu a făcut-o domnul Daea și am preluat-o noi de la sine putere. Cum au apărut acești 5 porci, de ce nu 3, de ce nu 7? Dimensiunea din punct de vedere a dimensiunii economice a exploatației, a standardului output (SO), conform regulamentului european, la care toți facem referire și este biblia în materie și cu putere superioară, spune foarte clar, maxim 2.000 SO într-o exploatație de subzistență. Aia este la nivel european. nu am făcut-o noi în România.

Tradus înseamnă 5,3 porci ai voie maxim pentru exploatație de subzistență, nu poți să crești 5,3, 5 porci și un sfert, și atunci s-a rotunjit și a rămas pe 5 porci. Vreau să mai spun un aspect deloc de neglijat. România are consum mediu pe cap de locuitor 38,6 kilograme de carne de porc. Să spunem că ar fi o familie de 10 persoane, știm cu toții că familia în România e de 3 maxim 4 persoane, dar să spunem, cu socrii, cu cumetrii sunt 10 persoane, ori 38 de kilograme înseamnă 380 de kilograme de carne. Dacă crești 5 porci, vin de la țară, am crescut porci, am avut porci, dacă-l sacrifici la 120-130, dar să spun că-l sacrifici la 100 de kilograme, 5 porci pe an ori 100 kg sunt 500 kg. Este suficient, a declarat George Scarlat, la Agro TV.

Apoi, senatorul a făcut o paralelă nepotrivită, ca să folosim un cuvânt blând, între pandemia de pestă porcină africană și cea de Covid 19.

În România, astăzi, sunt două pandemii, una mai gravă decât cealaltă. Este pandemia PPA, pesta porcină africană și Covidul. Deci, pesta a fost prima oară. Dacă aveam un plan de eradicare în România pentru PPA, vă spun eu era foarte ușor de aplicat pentru Covid. S-au închis târgurile (de animale n.r.), s-au închis școlile, adică s-a încercat un pachet de măsuri. Din păcate, a fost prea puțin pentru porc. Diferența majoră este că mobilitatea la PPA este de 98-99%, deci, oricum cine nu vrea să respecte acest Ordin, hai să vă spun. Ordinul 538 este în vigoare de trei ani de zile nu l-a respectat aproape nimeni. Deci, nici ăsta (Ordinul MADR dat de ministrul Oros n.r.) nu o să facă mare lucru, este convins senatorul.

George Scarlat, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, are două businessuri la Galați - Fermsuin, o afacere de peste 11 milioane de lei, care se ocupă cu creşterea porcilor şi Livada Şerbăneşti, un business cu cod CAEN de „producţia şi conservarea cărnii” şi venituri de apoape 17,5 milioane de lei în 2019, potrivit Confidas, platformă de analiză financiară a companiilor, citată de ZF.

Vizualizat: 6479 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Brânză românească din lapte de import!

Brânză românească din lapte de import!

23 octombrie 2024 - 06:29

Mai e brânza românească dacă e făcută din lapte de import?  Cine sunt cei mai mari importatori de lapte de la noi din țară. 

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

Suma achitată ACUM de APIA crescătorilor pentru 10 vaci de carne!

23 octombrie 2024 - 06:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) achită, în această perioadă, avansul la subvențiile agricole cuvenite fermierilor, crescătorilor de animale pentru acest an de cerere. Procentul aplicat plăților directe pe hectar și pe cap animal este de 70% din cuantumul unitar stabilit prin Ordin MADR. Ce sumă ia de la APIA un crescător care are doar 10 vaci eligibile la plată?

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

Comunicat APIA ASTĂZI: Intră subvenția în conturi!

22 octombrie 2024 - 17:51

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin intermediul Centrelor Județene, efectuează plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură pentru perioada 01 aprilie – 30 iunie 2024 (trimestrul II 2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015, cu modificările și completările ulterioare.

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

Suma luată de oieri la avansul APIA pentru o turmă de 150 de ovine!

22 octombrie 2024 - 16:14

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început pe 16 octombrie 2024 plata în avans a subvențiilor agricole pe hectar și cap animal. Ce sumă ar trebui să încaseze de la APIA un crescător de oi pentru o turmă de minim 150 de ovine?

Un nou ajutor pentru apicultori!

Un nou ajutor pentru apicultori!

22 octombrie 2024 - 07:11

Crescătorii de albine ar putea beneficia de un nou ajutor. Asociația Crescătorilor de Albine din România a transmis recent o adresă către Ministerul Agriculturii prin care solicită decontarea hranei albinelor.

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

Banii pentru plățile fermierilor, crescătorilor de animale! Scrisoare trimisă Comisiei Europene!

22 octombrie 2024 - 06:51

Europarlamentarii români Dan Motreanu și Daniel Buda au transmis zilele acestea o scrisoare urgentă către președinta Comisiei Europene. Se pare că ar exista intenția eliminării fondului pentru agricultură, destinat acoperirii plăților fermierilor, crescătorilor de animale.

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

Ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci!

22 octombrie 2024 - 05:43

Vocea crescătorilor de animale! Un crescător de vaci ne-a transmis la redacție un mesaj în care punctează nevoia unui ajutor de secetă și pentru crescătorii de vaci. Seceta a scumpit teribil furajele, iar crescătorii se gândesc cum să-și irige pășunile și parcelele cultivate cu lucernă. E nevoie să fie ajutați, așa cum sunt sprijiniți fermierii din vegetal.

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

Comunicat APIA ACUM! Lista de plăți hectar, cap animal ASTĂZI!

21 octombrie 2024 - 16:53

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură(APIA) informează că în perioada 16 – 21.10.2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 401.391 fermieri, cu o sumă totală de 172.867.005,14 euro (860.073.443,82 lei).

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

Plățile fermierilor, crescătorilor animale, în discuții la nivel înalt!

21 octombrie 2024 - 16:12

Secretarul de stat Sorin MOISE participă în perioada 21-22 octombrie, la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, ce are loc la Luxemburg.
Un punct important aflat pe agenda Consiliului este reprezentat de concluziile privind o politică agricolă comună (PAC) post-2027 orientată spre fermieri, iar în acest sens miniștrii agriculturii vor urmări să aprobe un set de concluzii privind viitorul PAC post-2027.

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

Termen prime pentru fermieri, crescători animale!

21 octombrie 2024 - 14:55

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță prelungirea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru rambursarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor prin submăsura 17.1 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
AlexAlex
|
02. 18, 2021. Thursday 12:43
Uitandu-ma la alte state membre care au o forma pe ce inseamana lupta impotriva pestei ar trebui sa gandim de ce Romania se afla în situația actuală?
Nu sunt impotriva fermelor gospodaresti, Doamne Fereste de asa ceva, insa satul romanesc trebuie respecte acelease reguli ca orice producator de porci.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii