Adama
Agreena
AGRICOVER

SCANDAL ÎN INSTANȚĂ PENTRU AMELIORAREA RASEI BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ!

Publicat: 18 noiembrie 2020 - 08:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE VACI „BĂLŢATĂ ROMÂNEASCĂ” TIP SIMMENTAL a depus pe 16 noiembrie 2020 o cerere la Curtea de Apel Brașov prin care solicită suspendarea recunoașterii de către Agenția Națională pentru Zootehnie a Asociației Crescătorilor de Taurine din județul Mureș ca societate de ameliorare și suspendarea programului derulat de aceasta, Program de ameliorare cu animale de reproducție de rasă pură, înscrise în registrul genealogic.

Pe lângă Asociația Crescătorilor de Taurine Mureș, pe lista pârâților figurează Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Zootehnie. ACVBR SIM acuză, în cererea depusă la instanță, Asociația Crescătorilor de Taurine Mureș că racolează fermierii pentru un program de ameliorare care nu ar fi fost legal aprobat.

CERERE DE SUSPENDARE a EXECUTĂRII PÂNĂ LA PRONUNȚAREA INSTANȚEI DE FOND
a actului administrativ nr.17/04.11.2020 intitulat ” RECUNOAȘTERE ” emis de AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu” prin care ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE DIN JUDEȚUL MURES cu sediul în Târgu-Mureș, str.Budiului nr.76, județul Mureș a fost recunoscută ca societate de ameliorare, precum și a oricărui alt act administrativ care a stat la baza emiterii actului intitulat ”RECUNOAȘTERE”;

De asemenea, solicităm să dispuneți și suspendarea actului administrativ în baza căruia a fost aprobat Programul de ameliorare desfășurat de ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE DIN JUDEȚUL MURES intitulat în actul administrativ atacat la punctul 1 ”Program de ameliorare cu animale de reproducție de rasă pură, înscrise în registrul genealogic condus de aceasta” ( în cazul în care acest program de ameliorare a fost aprobat ) sau a oricărui alt act administrativ subsecvent actului nr.17/04.11.2020 prin care se dispun măsuri în vederea aprobării unui program de amelioarare pentru rasa Bălțată Românească.

Motive :
Subscrisa ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE VACI „BĂLŢATĂ ROMÂNEASCĂ” TIP SIMMENTAL are calitatea de societate de ameliorare recunoscută de Agenția Națională pentru Zootehnie având aprobate Programe de ameliorare pentru rasele Bălțată Românească și Montbeliarde . Atașăm adresa nr. 3076/05.03.2019 ( anexa 1 ) prin care AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu” (A.N.Z.) ne-a recunoscut ca societate de ameliorare conform Regulamentului (UE) 1012/2016 și Programele de ameliorare pentru rasele Bălțată Românească Tip Simmental , Montbeliarde, Bălțată Românească tip Simmental pentru carne ( anexele 2 și 3 ).

Prin actul administrativ nr.17/04.11.2020 intitulat ” RECUNOAȘTERE ” emis de AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu” ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE DIN JUDEȚUL MURES cu sediul în Târgu-Mureș, str.Budiului nr.76, județul Mureș a fost recunoscută ca societate de ameliorare în mod nelegal și cu punerea în pericol a programelor noastre de ameliorare deja aprobate ( anexa 4 ).

Împotriva actul administrativ nr.17/04.11.2020 subscrisa am formulat PLÂNGERE prealabilă, în temeiul dispozițiilor art. 7 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în calitate de persoană vătămată într-un drept al său, precum și într-un interes legitim prin actele administrative atacate. Plângerea prealabilă a fost înregistrată cu nr. 5112/10.11.2020 la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) , autoritate ierahic superioară celei emitente actului a cărui revocare o solicităm ( anexa 5 ).

RECUNOAȘTEREA unei asociații de crescători de animale ca societate de ameliorare este reglementată de prevederile art. 4 din Regulamentul (UE) nr.1012/2016, respectiv:

1).- Asociația crescătorilor de animale formulează o cerere prin care solicită autorității competente ( în cazul nostru A.N.Z.) să fie recunoscută ca societate de ameliorare.
2).- A.N.Z. va recunoaște asociației de crescători calitatea de societate de ameliorare numai dacă aceasta îndeplinește cerințele menționate expres în art.4 alin.3 lit.a) –d) din regulament, respectiv :
a.- asociația de crescători de animale are sediul în România;
b.- demonstrează respectarea cerințelor privind recunoașterea societății de ameliorare stabilite în Anexa I, Partea 1 din Regulamamentul (UE)1012/2016 în ceea ce privește programele sale de ameliorare pentru care intenționează să solicite aprobare în conformitate cu art.8 alin.3;
c.- cererea asociației de recunoaștere ca societate de ameliorare va trebui să facă referire la unul sau mai multe proiecte de programe de ameliorare care să includă informațiile menționate în Anexa I, Partea 2;
d.- când se depune cererea de recunoaștere ca societate de ameliorare, în mod obligatoriu, trebuie transmisă și o cerere de aprobare a cel puțin un program de ameliorare pe care asociația de crescători intenționează să îl desfășoare în conformitate cu art.8 alin.2 din regulament.

În speța dedusă judecății, ca stare de fapt, constatăm următoarele :
- Asociația Cresătorilor de Taurine din Județul Mureș a fost recunoscută prin actul nr.17/04.11.2020 drept societate de ameliorare în scopul desfășurării unui program de ameliorare cu animalele de reproducție de rasă pură, înscrise în registrul genealogic condus de aceasta ( Registru genealogic care la acest moment nu există ).
- Programul de ameliorare pentru care a solicitat recunoașterea calității de societate de ameliorare vizează rasa Bălțată românească .
- Pentru rasa Bălțată Românească subscrisa reclamantă, ACVBR-SIM, are aprobat din data de 05 martie 2019 un program de ameliorare.

Se impune a observa că există prevederi exprese - art. 5 și 10 din regulament , art.24 alin.3 din Legea nr. 32/2019 a zootehniei – potrivit cărora autoritatea competentă poate REFUZA recunoașterea unei societăți de ameliorare și aprobarea unui program de ameliorare dacă programul de ameliorare al societății în cauză riscă să compromită un program de ameliorare desfășurat de o altă societate pentru aceeași rasă, care a fost deja aprobat.

Subscrisa ACVBR-SIM are în prezent un număr de 12.436 membrii înscriși în asociație, participanții la societatea noastră de ameliorare deținând un efectiv de 163.839 capete vaci de lapte.

- Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș are în evidențe un număr de 355 capete de animale.
- Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș are încheiat cu subscrisa reclamantă un contract în care are calitatea de organizație de control pentru societatea noastră de ameliorare fiind împuternicită , în baza contractului nr. 21/28.03.2019, să desfășoare pentru noi și în numele nostru o serie de activități , conform prevederilor art.27 din Regulamentul UE 1012/2016

IMPORTANT de subliniat este faptul că Asociației Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș i-a fost recunoscută calitatea de societate de ameliorare deși la data de 04.11.2020 nu exista cadrul legal pentru o asemenea recunoaștere și nu a prezentat, la data recunoașterii sale, un program de ameliorare.

Începând cu data de 17 iulie 2020, recunoașterea unei societăți de ameliorare și aprobarea unui program de ameliorare se poate face doar în baza unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Până la data de 04.11.2020, data emiterii actului intitulat ”RECUNOAȘTERE” , NU EXISTA o procedură pentru recunoașterea societăților de ameliorare care să fi fost APROBATĂ prin ordin al ministrului agriculturii.

Prin urmare, recunoașterea ca societate de amelioare a Asociației Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș în baza actului administrativ nr.17/04.11.2020 emis de a A.N.Z. în lipsa unui ordin al ministrului agriculturii care să aprobe o procedură de recunoaștere este de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității acestui act administrativ.

O altă împrejurare de fapt și de drept care este de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ a cărui revocare o solicităm prin plângerea prealabilă formulată rezultă și din faptul că, potrivit art.4 alin.3 lit.d din Regulamentul (UE) 1012/2016 Asociația Crescătorilor de Animale din Județul Mureș avea obligația de a transmite o cerere de aprobare a unui program de ameliorare, cerință care din informațiile noastre nu a fost îndeplinită.

În temeiul dispozițiilor art. 293 Cod pr.civilă , întrucât nu ne aflăm în posesia acestor înscrisuri, solicităm instanței de judecată să pună în vedere pârâtei Agenția Națională pentru Zootehnie să depună la dosarul cauzei:

Programul de Ameliorare pentru care Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Mureș a solicitat aprobarea;
- Precum și Punctul de vedere exprimat de Comisia Tehnică de specialitate din cadrul A.N.Z. referitor la îndeplinirea sau nu a cerințelor pentru recunoașterea calitării de societate de ameliorare de către asociația menționată anterior.

Din informațiile pe care le avem, la cererea prin care s-a solicitat autorității competente a statului recunoașterea asociației ca societate de ameliorare s-a transmis un program de ameliorare aparținând Federației Crescătorilor de Bovine din România intitulat ” Programul de ameliorare a rasei Bălțată Românească tulpina Simmental 2020-2030”.

În cazul în care această susținere este adevărată, se impune a se trage concluzia că, la data la care s-a solicitat recunoașterea calității de societate de ameliorare, Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș nu avea un program de ameliorare. Ca atare, se impunea emiterea unui refuz de recunoaștere ca societate ameliorare a acestei asociații pentru lipsa unui program de ameliorare.

În cazul în care programul mai sus menționat , însușit de către Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Mureș, a fost respins și în conformitate cu dispozițiile art.6 alin.1 din regulament i s-a dat posibilitatea de a depune o variantă modificată pentru rasa Bălțată Românească în termen de 6 luni de la decizia de refuz se creează o premisă de nelegalitate a unei astfel de decizii având în vedere faptul că există un program de ameliorare deja aprobat pentru rasa respectivă.
(...)

Urmare a recunoașterii Asociației Crescătorilor de Taurine din județul Mureș ca societate de ameliorare , DAR CARE NU ARE APROBAT UN PROGRAM DE AMELIORARE, ne-am trezit în situația racolării de către această asociație a crescătorilor de animale înscriși în programul nostru de ameliorare. Concret, crescătorilor de animale înscriși în programul nostru li se transmite de către Asociația din județul Mureș că au dobândit calitatea de societate de ameliorare pentru desfășurarea unui program de ameliorare pentru rasa Bălțată Românească. De asemenea, li se transmit cereri pentru ca aceștia să se înscrie cât mai repede în această nouă societate de ameliorare, scrie în cererea formulată către instanța de judecată, transmisă și redacției AGROINFO.

AGROINFO așteaptă un punct de vedere din partea Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș. Vom publica și poziția acestei asociații, răspunsul la acuzațiile care i se aduc în cererea formulată către instanța de judecată.

CITEȘTE ȘI: ASAS:PROGRAMUL DE AMELIORARE AL RASEI BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ DE TIP SIMMENTAL!

Vizualizat: 1982 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

25 aprilie 2024 - 15:03

GAEC 8, norma de eco-condiționalitate, procentul de teren lăsat pârloagă, care a dat bătăi de cap fermierilor nu va mai fi o condiție pentru încasarea subvențiilor APIA, anunță eurodeputatul român Daniel Buda.

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

Efectuarea plăţilor APIA pe cap animal!

25 aprilie 2024 - 11:24

Ghidul APIA elaborat pentru acest an precizează modalitatea de efectuare a plăților APIA pentru crescătorii de animale, termenul limită pentru plata subvențiilor din zootehnie.

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

Control și supracontrol APIA în fermele de animale pentru plata ANT și SCZ!

25 aprilie 2024 - 05:33

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultura (APIA) va verifica și anul acesta fermele de animale care solicită plata subvențiilor disponibile pentru zootehnie, ajutor național tranzitoriu, ANT, și sprijin cuplat pentru venit, SCZ.

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

Fermierii români au luat țeapă cu tractoare din Germania!

24 aprilie 2024 - 19:36

Mai mulți fermieri români au rămas fără zeci de mii de euro după ce au făcut comenzi în Germania pentru utilaje agricole. 

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

Cât plătesc arabii pe kilogramul de miel în viu! Cumpără cu miile!

24 aprilie 2024 - 15:43

Crescătorii români de ovine vând în această perioadă sute de miei pentru export în țările arabe. Zeci de mii de miei din județele Galați și Vrancea ajung anul acesta în ţările arabe. Fermierii spun că s-a dus vestea că românii au marfă bună, astfel că tirurile vin şi încarcă mieii în viu, direct de la stână.

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

Termen 15 zile la plata subvențiilor APIA pe cap animal!

24 aprilie 2024 - 07:33

Foarte important termenul APIA de 15 zile lucrătoare pentru crescătorii de animale care solicită subvențiile APIA pe cap animal sau tonă lapte, aferente acestui an. Respectarea termenului înseamnă încasarea fără probleme a subvențiilor APIA din zootehnie chiar dacă crescătorii nu au respectat regulile.

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

Atenție! Dosare penale pentru deținere substanțe protecția plantelor considerate periculoase!

24 aprilie 2024 - 07:03

Poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase desfăşoară acţiuni pentru verificarea modului de respectare a dispoziţiilor legale privind produsele de protecţie a plantelor şi protecţia mediului, în cadrul acţiunii naţionale FITOS 2024.

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

Cum faceți transferul animalelor ca să nu pierdeți subvențiile APIA pentru acest an!

24 aprilie 2024 - 06:27

Mulți crescători de animale nu știu cum să facă transferul unei exploatații zootehnice și din acest motiv își pierd subvențiile APIA. Ghidul APIA pentru anul 2024 lămurește cum se face acest transfer.

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

Ce se modifică anul acesta la plata subvenției APIA soia!

23 aprilie 2024 - 13:30

Ministerul Agriculturii a publicat în dezbatere un proiect de Ordin MADR care modifică unele dintre condițiile subvențiilor APIA pentru acest an, prevăzute în Ordinul MADR 106/2024. O schimbare este făcută la sprijinul cuplat pentru venit-soia, referitoare la documentele doveditoare pe care fermierii trebuie să le prezinte la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii