Adama
Vinasa Rompak

SCANDAL ÎN INSTANȚĂ PENTRU AMELIORAREA RASEI BĂLȚATA ROMÂNEASCĂ!

Publicat: 18 noiembrie 2020 - 08:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE VACI „BĂLŢATĂ ROMÂNEASCĂ” TIP SIMMENTAL a depus pe 16 noiembrie 2020 o cerere la Curtea de Apel Brașov prin care solicită suspendarea recunoașterii de către Agenția Națională pentru Zootehnie a Asociației Crescătorilor de Taurine din județul Mureș ca societate de ameliorare și suspendarea programului derulat de aceasta, Program de ameliorare cu animale de reproducție de rasă pură, înscrise în registrul genealogic.

Pe lângă Asociația Crescătorilor de Taurine Mureș, pe lista pârâților figurează Ministerul Agriculturii și Agenția Națională pentru Zootehnie. ACVBR SIM acuză, în cererea depusă la instanță, Asociația Crescătorilor de Taurine Mureș că racolează fermierii pentru un program de ameliorare care nu ar fi fost legal aprobat.

CERERE DE SUSPENDARE a EXECUTĂRII PÂNĂ LA PRONUNȚAREA INSTANȚEI DE FOND
a actului administrativ nr.17/04.11.2020 intitulat ” RECUNOAȘTERE ” emis de AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu” prin care ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE DIN JUDEȚUL MURES cu sediul în Târgu-Mureș, str.Budiului nr.76, județul Mureș a fost recunoscută ca societate de ameliorare, precum și a oricărui alt act administrativ care a stat la baza emiterii actului intitulat ”RECUNOAȘTERE”;

De asemenea, solicităm să dispuneți și suspendarea actului administrativ în baza căruia a fost aprobat Programul de ameliorare desfășurat de ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE DIN JUDEȚUL MURES intitulat în actul administrativ atacat la punctul 1 ”Program de ameliorare cu animale de reproducție de rasă pură, înscrise în registrul genealogic condus de aceasta” ( în cazul în care acest program de ameliorare a fost aprobat ) sau a oricărui alt act administrativ subsecvent actului nr.17/04.11.2020 prin care se dispun măsuri în vederea aprobării unui program de amelioarare pentru rasa Bălțată Românească.

Motive :
Subscrisa ASOCIAŢIA CRESCĂTORILOR DE VACI „BĂLŢATĂ ROMÂNEASCĂ” TIP SIMMENTAL are calitatea de societate de ameliorare recunoscută de Agenția Națională pentru Zootehnie având aprobate Programe de ameliorare pentru rasele Bălțată Românească și Montbeliarde . Atașăm adresa nr. 3076/05.03.2019 ( anexa 1 ) prin care AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu” (A.N.Z.) ne-a recunoscut ca societate de ameliorare conform Regulamentului (UE) 1012/2016 și Programele de ameliorare pentru rasele Bălțată Românească Tip Simmental , Montbeliarde, Bălțată Românească tip Simmental pentru carne ( anexele 2 și 3 ).

Prin actul administrativ nr.17/04.11.2020 intitulat ” RECUNOAȘTERE ” emis de AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE Prof.dr.G.K.Constantinescu” ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE DIN JUDEȚUL MURES cu sediul în Târgu-Mureș, str.Budiului nr.76, județul Mureș a fost recunoscută ca societate de ameliorare în mod nelegal și cu punerea în pericol a programelor noastre de ameliorare deja aprobate ( anexa 4 ).

Împotriva actul administrativ nr.17/04.11.2020 subscrisa am formulat PLÂNGERE prealabilă, în temeiul dispozițiilor art. 7 alin. 3 din Legea nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, în calitate de persoană vătămată într-un drept al său, precum și într-un interes legitim prin actele administrative atacate. Plângerea prealabilă a fost înregistrată cu nr. 5112/10.11.2020 la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.) , autoritate ierahic superioară celei emitente actului a cărui revocare o solicităm ( anexa 5 ).

RECUNOAȘTEREA unei asociații de crescători de animale ca societate de ameliorare este reglementată de prevederile art. 4 din Regulamentul (UE) nr.1012/2016, respectiv:

1).- Asociația crescătorilor de animale formulează o cerere prin care solicită autorității competente ( în cazul nostru A.N.Z.) să fie recunoscută ca societate de ameliorare.
2).- A.N.Z. va recunoaște asociației de crescători calitatea de societate de ameliorare numai dacă aceasta îndeplinește cerințele menționate expres în art.4 alin.3 lit.a) –d) din regulament, respectiv :
a.- asociația de crescători de animale are sediul în România;
b.- demonstrează respectarea cerințelor privind recunoașterea societății de ameliorare stabilite în Anexa I, Partea 1 din Regulamamentul (UE)1012/2016 în ceea ce privește programele sale de ameliorare pentru care intenționează să solicite aprobare în conformitate cu art.8 alin.3;
c.- cererea asociației de recunoaștere ca societate de ameliorare va trebui să facă referire la unul sau mai multe proiecte de programe de ameliorare care să includă informațiile menționate în Anexa I, Partea 2;
d.- când se depune cererea de recunoaștere ca societate de ameliorare, în mod obligatoriu, trebuie transmisă și o cerere de aprobare a cel puțin un program de ameliorare pe care asociația de crescători intenționează să îl desfășoare în conformitate cu art.8 alin.2 din regulament.

În speța dedusă judecății, ca stare de fapt, constatăm următoarele :
- Asociația Cresătorilor de Taurine din Județul Mureș a fost recunoscută prin actul nr.17/04.11.2020 drept societate de ameliorare în scopul desfășurării unui program de ameliorare cu animalele de reproducție de rasă pură, înscrise în registrul genealogic condus de aceasta ( Registru genealogic care la acest moment nu există ).
- Programul de ameliorare pentru care a solicitat recunoașterea calității de societate de ameliorare vizează rasa Bălțată românească .
- Pentru rasa Bălțată Românească subscrisa reclamantă, ACVBR-SIM, are aprobat din data de 05 martie 2019 un program de ameliorare.

Se impune a observa că există prevederi exprese - art. 5 și 10 din regulament , art.24 alin.3 din Legea nr. 32/2019 a zootehniei – potrivit cărora autoritatea competentă poate REFUZA recunoașterea unei societăți de ameliorare și aprobarea unui program de ameliorare dacă programul de ameliorare al societății în cauză riscă să compromită un program de ameliorare desfășurat de o altă societate pentru aceeași rasă, care a fost deja aprobat.

Subscrisa ACVBR-SIM are în prezent un număr de 12.436 membrii înscriși în asociație, participanții la societatea noastră de ameliorare deținând un efectiv de 163.839 capete vaci de lapte.

- Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș are în evidențe un număr de 355 capete de animale.
- Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș are încheiat cu subscrisa reclamantă un contract în care are calitatea de organizație de control pentru societatea noastră de ameliorare fiind împuternicită , în baza contractului nr. 21/28.03.2019, să desfășoare pentru noi și în numele nostru o serie de activități , conform prevederilor art.27 din Regulamentul UE 1012/2016

IMPORTANT de subliniat este faptul că Asociației Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș i-a fost recunoscută calitatea de societate de ameliorare deși la data de 04.11.2020 nu exista cadrul legal pentru o asemenea recunoaștere și nu a prezentat, la data recunoașterii sale, un program de ameliorare.

Începând cu data de 17 iulie 2020, recunoașterea unei societăți de ameliorare și aprobarea unui program de ameliorare se poate face doar în baza unei proceduri aprobată prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.
Până la data de 04.11.2020, data emiterii actului intitulat ”RECUNOAȘTERE” , NU EXISTA o procedură pentru recunoașterea societăților de ameliorare care să fi fost APROBATĂ prin ordin al ministrului agriculturii.

Prin urmare, recunoașterea ca societate de amelioare a Asociației Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș în baza actului administrativ nr.17/04.11.2020 emis de a A.N.Z. în lipsa unui ordin al ministrului agriculturii care să aprobe o procedură de recunoaștere este de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității acestui act administrativ.

O altă împrejurare de fapt și de drept care este de natură să creeze o îndoială serioasă în privința legalității actului administrativ a cărui revocare o solicităm prin plângerea prealabilă formulată rezultă și din faptul că, potrivit art.4 alin.3 lit.d din Regulamentul (UE) 1012/2016 Asociația Crescătorilor de Animale din Județul Mureș avea obligația de a transmite o cerere de aprobare a unui program de ameliorare, cerință care din informațiile noastre nu a fost îndeplinită.

În temeiul dispozițiilor art. 293 Cod pr.civilă , întrucât nu ne aflăm în posesia acestor înscrisuri, solicităm instanței de judecată să pună în vedere pârâtei Agenția Națională pentru Zootehnie să depună la dosarul cauzei:

Programul de Ameliorare pentru care Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Mureș a solicitat aprobarea;
- Precum și Punctul de vedere exprimat de Comisia Tehnică de specialitate din cadrul A.N.Z. referitor la îndeplinirea sau nu a cerințelor pentru recunoașterea calitării de societate de ameliorare de către asociația menționată anterior.

Din informațiile pe care le avem, la cererea prin care s-a solicitat autorității competente a statului recunoașterea asociației ca societate de ameliorare s-a transmis un program de ameliorare aparținând Federației Crescătorilor de Bovine din România intitulat ” Programul de ameliorare a rasei Bălțată Românească tulpina Simmental 2020-2030”.

În cazul în care această susținere este adevărată, se impune a se trage concluzia că, la data la care s-a solicitat recunoașterea calității de societate de ameliorare, Asociația Crescătorilor de Taurine din Județul Mureș nu avea un program de ameliorare. Ca atare, se impunea emiterea unui refuz de recunoaștere ca societate ameliorare a acestei asociații pentru lipsa unui program de ameliorare.

În cazul în care programul mai sus menționat , însușit de către Asociația Crescătorilor de Taurine din județul Mureș, a fost respins și în conformitate cu dispozițiile art.6 alin.1 din regulament i s-a dat posibilitatea de a depune o variantă modificată pentru rasa Bălțată Românească în termen de 6 luni de la decizia de refuz se creează o premisă de nelegalitate a unei astfel de decizii având în vedere faptul că există un program de ameliorare deja aprobat pentru rasa respectivă.
(...)

Urmare a recunoașterii Asociației Crescătorilor de Taurine din județul Mureș ca societate de ameliorare , DAR CARE NU ARE APROBAT UN PROGRAM DE AMELIORARE, ne-am trezit în situația racolării de către această asociație a crescătorilor de animale înscriși în programul nostru de ameliorare. Concret, crescătorilor de animale înscriși în programul nostru li se transmite de către Asociația din județul Mureș că au dobândit calitatea de societate de ameliorare pentru desfășurarea unui program de ameliorare pentru rasa Bălțată Românească. De asemenea, li se transmit cereri pentru ca aceștia să se înscrie cât mai repede în această nouă societate de ameliorare, scrie în cererea formulată către instanța de judecată, transmisă și redacției AGROINFO.

AGROINFO așteaptă un punct de vedere din partea Asociației Crescătorilor de Taurine Mureș. Vom publica și poziția acestei asociații, răspunsul la acuzațiile care i se aduc în cererea formulată către instanța de judecată.

CITEȘTE ȘI: ASAS:PROGRAMUL DE AMELIORARE AL RASEI BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ DE TIP SIMMENTAL!

Vizualizat: 2083 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii