Crescători de vaci sau crescători de oi, capre își încep sărbătorile în grajd și le încheie tot acolo. Nu ai cum să-ți iei vacanță de la ferma de animale. Vacile, oile nu vor lua o pauză pentru că e Crăciunul sau Anul Nou. Grajdul trebuie curățat, animalele trebuie hrănite încă din zorii înghețați ai zilei.
Un crescător de oi ne povestea zilele acestea că a stat de Crăciun la stână, pentru că a început campania de fătări. Oierul are deja 30 de miei, iar Anul Nou îl va prinde tot acolo, de veghe la oi. Ochiul stăpânului îngrașă vita, cum se spune. Chiar dacă crescătorii mai au câte un lucrător în fermă, treaba nu merge atât de bine când stăpânul nu-i acasă. "Trebuie să fiu acolo 24 de ore din 24 cât fată oile. Cum întorc spatele, cum se dă totul peste cap", ne spune oierul.
Într-o fermă de vaci se întâmplă la fel: 24 de ore, 7 zile pe săptămână și 365 de zile pe an.
"Lapte, brânză, unt, iaurt, caşcaval, frişcă, smântână, etc...oare câți dintre cei care le consumă, ştiu cum se produc? Oare câți orăşeni ştiu că laptele trebuie muls, transportat și procesat zilnic după acelaşi program? Oare câți ştiu că ziua de Crăciun începe în grajd şi se termină tot în grajd? Vacile trebuie furajate şi in ziua de Crăciu, vacile se baligă si în ziua de Crăciun, vacile beau apă şi in ziua de Crăciun!!! Și-n ziua de Crăciun vacile sunt mulse pentru a avea noi lapte proaspăt.
Desigur, foarte mulți oameni din diferite domenii de activitate lucrează în ziua de Crăciun. De ce lucrează? Lucrează pentru noi! Lucrează să avem mâncare, lucrează să avem curent, lucrează să fim în siguranță, lucrează să ne simțim bine, lucrează din ce în ce mai mulți oameni pentru noi în ziua de Crăciun!!!
RESPECT MAXIM VĂCARILOR ŞI TUTUROR CELOR CARE ÎN ZIUA DE CRĂCIUN AU FOST LA MUNCĂ!!!" Spune Nelu Popescu. foto: fermier Alin Ioan Feneșan, Grupul ciobanilor adevărați.