VOT CRUCIAL! Pe 20 octombrie 2020, este dezbătută și supusă votului în Parlamentul European, Bruxelles, Propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013.
Acest document va înlocui regulamentele europene de până acum, care au stabilit cadrul și condițiile de acordare a subvențiilor din agricultură, și va sta la baza acordării tuturor schemelor de plăți din agricultură în noul exercițiu financiar, noua Politică Agricolă Comună (PAC).
Este unul dintre cele mai importante voturi pentru România: soarta fermierilor până-n 2027, decisă de Politica Agricolă Comună. Un dosar cu 2000 de amendamente, multe venite pe ultima sută de metri. Iar unele pot conține capcane mortale pentru România. (...) Ceea ce va fi votat va fi un compromis dificil și, pe alocuri, fragil, al unui Parlament European cu viziuni și interese foarte diferite. Foarte! Așa că, să ne rugăm să iasă varianta cea mai bună, pentru ca fermierul român să supraviețuiască vremurilor grele care stau să vină, a anunțat europarlamentarul român Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, pe pagina sa oficială Facebook.
Potrivit Ordinii de zi a ședinței care se va ține marți, 20 octombrie 2020, în Parlamentul European, Comisia AGRI, vor fi supuse dezbaterii și votului următoarele documente:
Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a normelor privind sprijinul pentru planurile strategice care urmează a fi elaborate de statele membre în cadrul politicii agricole comune (planurile strategice PAC) și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR) și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1305/2013 și (UE) nr. 1307/2013 ale Parlamentului European și ale Consiliului
Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1306/2013
Raport referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole, a Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calității produselor agricole și alimentare, a Regulamentului (UE) nr. 251/2014 privind definirea, descrierea, prezentarea, etichetarea și protejarea indicațiilor geografice ale produselor vitivinicole aromatizate, a Regulamentului (UE) nr. 228/2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea regiunilor ultraperiferice ale Uniunii și a Regulamentului (UE) nr. 229/2013 privind măsurile specifice din domeniul agriculturii în favoarea insulelor mici din Marea Egee.