KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Să nu ne mire că fermierul român renunță! Cum sunt ajutați fermierii din Ungaria și Bulgaria!

Publicat: 22 iunie 2021 - 21:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Economistul Mircea Coșea spune că agricultura românească este în moarte clinică. Producătorul român a fost atacat într-o manieră brutală din 2007, de când am devenit membri UE, spune economistul. El a dat exemplul Bulgariei și al Ungariei, unde fermierii sunt subvenționați la timp și sunt ajutați de stat să-și vândă produsele.

Deși România beneficiază de condiții naturale propice pentru o agricultură care să sprijine puternic economia, statul român nu a reușit să profite de aceste aspecte. Inflația dă mari bătăi de cap pensionarilor și în general, celor cu venituri mici, în timp ce produsele autohtone sunt din ce în ce mai rare, pe rafturile magazinelor, iar în străinătate, aproape inexistente. De asemenea, prețurile produselor românești, de cele mai multe ori, nu pot concura cu cele ale produselor de import, aspect explicat pentru B1 TV de către economistul Mircea Coșea.

România plătește cu vârf și îndesat greșelile guvernelor care s-au perindat la putere, în ultimele trei decenii, potrivit expertului.

„Viziunea pe care o are dreapta sau stânga din România se reduce, până la urmă, la un singur lucru: incapacitatea de a trece la reforme serioase, structurale, care să aducă posibilitatea creării unei valori adăugate mai mare (...) Economia României este în acest moment de tip manufacturier, suntem pe scara 2 a revoluției industriale. Alții ajung pe scara 4.0, o revoluție industrială care este altceva decât ceea ce facem noi. Deci, noi nu putem nici măcar să ne prelucrăm legumele și fructele pe care le culegem de pe câmp. Le culegem așa cum sunt, le trimitem așa cum sunt, în străinătate și de acolo de importăm sub formă de bulion sau altceva. Atât timp cât structura economiei românești nu suportă o modernizare rapidă, noi vom aduce populația într-o stare de pauperitate", a declarat Mircea Coșea pentru B1 TV, în emisiunea „Dosar de Politican", moderată de către Silviu Mănăstire.

Producătorul român este lovit din toate părțile, atenționează Mircea Coșea.

„Este consecința faptului că statul român nu acordă nicio improtanță producătorului român. Producătorul român a fost atacat într-o manieră brutală atunci când în 2007 am devenit membri ai Uniunii Europene. Acest capitol, al agriculturii, s-a negociat pe genunchi. Producătorul român nu beneficiază de aceleași indemnizații și aceleași costuri pe care UE le plătește pentru alții. Este defavorizat, pentru că nu mai are o rețea de magazine proprii și pentru că nu poate face față unei concurențe manageriale. Nu este organizat, nu poate să-și colecteze produsele, nu poate să le prelucreze", a mai punctat economistul.

Ungaria și Bulgaria au depășit România și în domeniul agriculturii, atenționează expertul, care a dezvoltat strategiile statelor vecine, pentru a fructifica la maximum potențialul.

„Ne considerăm superiori bulgarilor, dar ar trebui să învățăm din politicile lor, pe care le aplică de 10 ani de zile. Are o politică de ajutorare și de stimulare a producției interne într-o manieră cât se poate de elaborată. La ei, subvențiile se dau la timp - motorină, calamitate, nu întârziate, ca la noi. În al doilea rând, statul a creat o bază de colectate prin depozite - de colectare, sortare, etichetare, refrigerare. În al treilea rând, există diplomația economică, pe care am încercat-o și noi să o facem, dar a eșuat. Ce înseamnă asta?! Înseamnă că diplomații bulgari au sarcia de a căuta și de a ajuta producătorii bulgari să-și plaseze mărfurile pe piețele internaționale. Bulgaria participă participă la târguri internaționale de două-trei ori mai des decât noi. Un alt lucru pe care-l fac, spre deosebire de noi, este că promovează întoarcerea în agricultură a populației tinere, dându-le posibilitatea să acceseze la locuințe mai ieftine.

Pentru o politică și mai elaborată, să ne uităm la Ungaria, care a organizat agricultura astfel încât fostele cooperative comuniste s-au transformat în asociații de piață liberă, care sunt îndrumate de către stat spre piețe de desfacere. Ungaria și Bulgaria luptă luptă pentru a avea autorizate produse la normele europene. Au de câteva ori mai multe decât noi. Ungaria are de 600 de ori mai multe produse decât noi, conform ultimelor statistici.
(...) Să nu ne mire că este posibil ca producătorii români să renunțe la activitate, pentru că desfășurarea activității în acest moment, în agricultură, este foarte riscantă", a mai comentat Coșea. Mircea Coșea este profesor de economie în cadrul Academiei de Studii Economice, ASE, din anul 1995.

Vizualizat: 1873 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu din România!

01 decembrie 2021 - 17:09

Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC) din Egipt, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grâu în numele statului egiptean, a anunţat luni că a cumpărat 600.000 de tone de grâu din România, Rusia şi Ucraina, cu livrare în perioada 9-20 ianuarie 2022, transmite Reuters.

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

Tânăr crescător de animale, ajuns primar pe fapte, nu pe vorbe!

01 decembrie 2021 - 16:39

Trăim vremuri în care ne pierdem încrederea în cei care ne conduc, atât la nivel local cât și mai sus, pentru că nu fac mare lucru. În Barcani, Covasna primarul Nicolae Pastor, tânăr crescător de animale, în vârstă de 32 de ani, își dă silința să demonstreze că regula are excepții. E tânăr, e independent, școlit și muncește cât e ziua de mare. Rezultatele se văd la tot pasul!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

Start plăți APIA! Lista subvențiilor APIA la plată din 2 decembrie 2021!

01 decembrie 2021 - 07:45

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) începe din data de 2 decembrie 2021 plata finală a subvențiilor agricole aferente acestui an. Termenul limită de achitare a plăților către fermieri, crescători de animale este 30 iunie 2022. Pe lângă plata finală a subvențiilor aferente acestui an, APIA va demara în decembrie și plata unor ajutoare de minimis.

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

Ordinul dat de ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu!

01 decembrie 2021 - 06:59

"În Ministerul Agriculturii se va lucra pe bază de indicatori de rezultat, cu termene și calendare de implementare pentru fiecare program." A dat ordin ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. 

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj APIA de ASTĂZI pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

01 decembrie 2021 - 06:18

Astăzi este ziua noastră națională, zi în care toți românii, indiferent în cel colț al lumii s-ar afla, sunt cu gândul și sufletul acasă.

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

Ultima oră METEO: Ninsori abundente și viscol! VEZI județele afectate!

30 noiembrie 2021 - 19:25

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, marţi, o atenţionare Cod portocaliu de ninsori abundente şi viscol în zonele montane din 10 judeţe, până miercuri dimineaţa, precum şi o atenţionare Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori în zone din 24 de judeţe.

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

Termen plată subvenții APIA - 31 decembrie 2021!

30 noiembrie 2021 - 09:46

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii că termenul limită pentru plata unor subvenții APIA pe hectar este 31 decembrie 2021. Până la această dată, fermierii care au solicitat aceste scheme de plată trebuie să depună la APIA actele doveditoare.

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

Ministrul agriculturii: Am suplimentat cu 200 milioane lei subvențiile APIA ale fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2021 - 08:17

"Am suplimentat cu 200 milioane lei bugetul pentru subvenții, astfel încât sumele necesare sprijinului pentru motorină și pentru susținerea sectorului de ameliorare în zootehnie să fie asigurate", a anunțat ministrul agriculturii Adrian Chesnoiu. 

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

Ministrul Adrian Chesnoiu: Fermierii români vor beneficia din nou de acest ajutor!

30 noiembrie 2021 - 07:43

Potrivit ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, odată cu formarea noului Guvern s-a stabilit efectuarea mai multor vizite în teren pentru a afla cu exactitate nevoile din sectoarele de agricultură pe care România le are, dar mai ales pentru a fi conectați cu realitățile din teren. Șeful MADR a anunțat reluarea unui ajutor de care au beneficiat în anii trecuți fermierii români. 

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

Noile ajutoare pentru apicultorii români! TOATE DETALIILE!

30 noiembrie 2021 - 07:26

Ministerul Agriculturii a publicat pe 23 noiembrie 2021, în setul de acte ale Planului Național Strategic, tipurile de intervenții din sectorul apicol pentru perioada 2023-2027. Pentru ajutoarele din apicultură este alocat plafonul total de 28.742.348,7 euro.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

KRONE BiG Pack – Randament și densitate! Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

În gară

În gară
Doi ardeleni în gară, la ghişeul de bilete: Detalii