Adama
Agreena
AGRICOVER

Să nu ne mire că fermierul român renunță! Cum sunt ajutați fermierii din Ungaria și Bulgaria!

Publicat: 22 iunie 2021 - 21:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Economistul Mircea Coșea spune că agricultura românească este în moarte clinică. Producătorul român a fost atacat într-o manieră brutală din 2007, de când am devenit membri UE, spune economistul. El a dat exemplul Bulgariei și al Ungariei, unde fermierii sunt subvenționați la timp și sunt ajutați de stat să-și vândă produsele.

Deși România beneficiază de condiții naturale propice pentru o agricultură care să sprijine puternic economia, statul român nu a reușit să profite de aceste aspecte. Inflația dă mari bătăi de cap pensionarilor și în general, celor cu venituri mici, în timp ce produsele autohtone sunt din ce în ce mai rare, pe rafturile magazinelor, iar în străinătate, aproape inexistente. De asemenea, prețurile produselor românești, de cele mai multe ori, nu pot concura cu cele ale produselor de import, aspect explicat pentru B1 TV de către economistul Mircea Coșea.

România plătește cu vârf și îndesat greșelile guvernelor care s-au perindat la putere, în ultimele trei decenii, potrivit expertului.

„Viziunea pe care o are dreapta sau stânga din România se reduce, până la urmă, la un singur lucru: incapacitatea de a trece la reforme serioase, structurale, care să aducă posibilitatea creării unei valori adăugate mai mare (...) Economia României este în acest moment de tip manufacturier, suntem pe scara 2 a revoluției industriale. Alții ajung pe scara 4.0, o revoluție industrială care este altceva decât ceea ce facem noi. Deci, noi nu putem nici măcar să ne prelucrăm legumele și fructele pe care le culegem de pe câmp. Le culegem așa cum sunt, le trimitem așa cum sunt, în străinătate și de acolo de importăm sub formă de bulion sau altceva. Atât timp cât structura economiei românești nu suportă o modernizare rapidă, noi vom aduce populația într-o stare de pauperitate", a declarat Mircea Coșea pentru B1 TV, în emisiunea „Dosar de Politican", moderată de către Silviu Mănăstire.

Producătorul român este lovit din toate părțile, atenționează Mircea Coșea.

„Este consecința faptului că statul român nu acordă nicio improtanță producătorului român. Producătorul român a fost atacat într-o manieră brutală atunci când în 2007 am devenit membri ai Uniunii Europene. Acest capitol, al agriculturii, s-a negociat pe genunchi. Producătorul român nu beneficiază de aceleași indemnizații și aceleași costuri pe care UE le plătește pentru alții. Este defavorizat, pentru că nu mai are o rețea de magazine proprii și pentru că nu poate face față unei concurențe manageriale. Nu este organizat, nu poate să-și colecteze produsele, nu poate să le prelucreze", a mai punctat economistul.

Ungaria și Bulgaria au depășit România și în domeniul agriculturii, atenționează expertul, care a dezvoltat strategiile statelor vecine, pentru a fructifica la maximum potențialul.

„Ne considerăm superiori bulgarilor, dar ar trebui să învățăm din politicile lor, pe care le aplică de 10 ani de zile. Are o politică de ajutorare și de stimulare a producției interne într-o manieră cât se poate de elaborată. La ei, subvențiile se dau la timp - motorină, calamitate, nu întârziate, ca la noi. În al doilea rând, statul a creat o bază de colectate prin depozite - de colectare, sortare, etichetare, refrigerare. În al treilea rând, există diplomația economică, pe care am încercat-o și noi să o facem, dar a eșuat. Ce înseamnă asta?! Înseamnă că diplomații bulgari au sarcia de a căuta și de a ajuta producătorii bulgari să-și plaseze mărfurile pe piețele internaționale. Bulgaria participă participă la târguri internaționale de două-trei ori mai des decât noi. Un alt lucru pe care-l fac, spre deosebire de noi, este că promovează întoarcerea în agricultură a populației tinere, dându-le posibilitatea să acceseze la locuințe mai ieftine.

Pentru o politică și mai elaborată, să ne uităm la Ungaria, care a organizat agricultura astfel încât fostele cooperative comuniste s-au transformat în asociații de piață liberă, care sunt îndrumate de către stat spre piețe de desfacere. Ungaria și Bulgaria luptă luptă pentru a avea autorizate produse la normele europene. Au de câteva ori mai multe decât noi. Ungaria are de 600 de ori mai multe produse decât noi, conform ultimelor statistici.
(...) Să nu ne mire că este posibil ca producătorii români să renunțe la activitate, pentru că desfășurarea activității în acest moment, în agricultură, este foarte riscantă", a mai comentat Coșea. Mircea Coșea este profesor de economie în cadrul Academiei de Studii Economice, ASE, din anul 1995.

Vizualizat: 2344 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

Urgent APIA! Termen 20 septembrie!

17 septembrie 2024 - 07:57

Cererile de plată APIA pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024, precizează Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

Suma ANT ovine/caprine ajutor național tranzitoriu pentru acest an!

17 septembrie 2024 - 07:39

Ajutorul național tranzitoriu ovine/caprine este subvenția acordată crescătorilor de oi și/sau capre de la bugetul de stat din bugetul stabilit anului următor anului de cerere. Agroinfo a obținut informații privind suma alocată pentru acest an, pentru 2024, pentru plată.

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

Document! Cuantum pe hectar pentru 2024 subvenții APIA achitate în avans fermierilor!

17 septembrie 2024 - 07:13

Fermierii beneficiază și-n acest an de un avans APIA plătit din 16 octombrie 2024, conform anunțului făcut deja de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Procentul pentru plățile directe, practicat la avansul APIA și aprobat de Comisia Europeană, este de 70%. Două scheme de plată pe hectar vor intra cu siguranță la plata avansului din acest an. Agroinfo a obținut cuantumul pe hectar.

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

Document! Cuantum subvenții APIA cap animal plătite în avans crescătorilor!

17 septembrie 2024 - 06:35

Crescătorii de animale beneficiază anul acesta de un avans de 70% din cuantumul subvenției europene pe cap animal, sprijinul cuplat zootehnic. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat deja că data pentru plățile în avans este 16 octombrie 2024. Agroinfo a obținut cuantumul pe cap animal pentru aceste subvenții din zootehnie, aferent acestui an de campanie.

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

Un manifest al fermierilor pentru strategii naționale privind managementul riscurilor în agricultură

17 septembrie 2024 - 06:16

Evenimentul emblematic al Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, ZIUA PORUMBULUI OREZU a avut loc miercuri, 11 septembrie 2024, la ferma domnului Nicolae SITARU, unul dintre fondatorii Forumului APPR.

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

Anunț făcut ACUM de oierul Dumitru Andreșoi!

16 septembrie 2024 - 07:48

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, Hunedoara, cunoscut drept cel mai bogat oier din România, a anunțat că a fost suspendată Sărbătoarea Crescătorilor de Ovine - Țurcana, Regina Munților.

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

Bilanț tragic: Şapte morți și zeci de mii de sinistrați în inundațiile care au lovit România, Polonia, Cehia, Austria!

16 septembrie 2024 - 07:23

Inundații catastrofale în Europa de Est. Şapte morți, dintre care cinci în România, și zeci de mii de sinistrați din Polonia până în Austria, din cauza uraganului Boris.

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru crescătorii de animale din zonele afectate de inundații!

16 septembrie 2024 - 06:57

În urma precipitațiilor abundente și a inundațiilor din ultimele ore, ANSVSA a instituit, la nivel central, o celulă de criză pentru a monitoriza și gestiona situația animalelor din zonele afectate. 

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

Data anunțată oficial plăți APIA hectar, cap animal din acest an!

16 septembrie 2024 - 06:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat că demarează plata avansului la subvențiile APIA pe hectar și cap animal, aferente acestui an, din data de 16 octombrie 2024.

Județul din care dispar vacile și porcii!

Județul din care dispar vacile și porcii!

16 septembrie 2024 - 06:06

Vremurile tot mai grele din ultimii ani au dus la pierirea unui sector esențial pentru județul Vaslui și doar pasiunea si dragostea fațã de animale îi mai determinã pe unii fermieri sã nu renunțe.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

Utilajul indispensabil în fermele zootehnice

”Cel mai important lucru la încărcătoarele Weidemann, în comparație cu alte utilaje similare, este articulația oscilantă a utilajului, care permite circulația acestuia pe teren accidentat. Datorită articulației oscilante, corpul utilajului se balansează, dar utilajul nu se înclină”, explică Ioan Bucilă.

”Principalul operator al încărcătoarelor Weidemann este tatăl meu, care, deși nu are studii de mecanică agricolă și nici nu are permis de conducere, la 65 de ani a început să lucreze pe încărcător și acum e profesionist în operarea lor. Cel mai mult mă ajută că tata poate să facă anumite lucrări și fără ca eu să fiu prezent în fermă sau să fie nevoie de un operator specializat. Weidemann sunt încărcătoare foarte manevrabile, oricine poate să lucreze foarte ușor pe ele”, adaugă fermierul din Șieuț.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii