ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Să nu ne mire că fermierul român renunță! Cum sunt ajutați fermierii din Ungaria și Bulgaria!

Publicat: 22 iunie 2021 - 21:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Economistul Mircea Coșea spune că agricultura românească este în moarte clinică. Producătorul român a fost atacat într-o manieră brutală din 2007, de când am devenit membri UE, spune economistul. El a dat exemplul Bulgariei și al Ungariei, unde fermierii sunt subvenționați la timp și sunt ajutați de stat să-și vândă produsele.

Deși România beneficiază de condiții naturale propice pentru o agricultură care să sprijine puternic economia, statul român nu a reușit să profite de aceste aspecte. Inflația dă mari bătăi de cap pensionarilor și în general, celor cu venituri mici, în timp ce produsele autohtone sunt din ce în ce mai rare, pe rafturile magazinelor, iar în străinătate, aproape inexistente. De asemenea, prețurile produselor românești, de cele mai multe ori, nu pot concura cu cele ale produselor de import, aspect explicat pentru B1 TV de către economistul Mircea Coșea.

România plătește cu vârf și îndesat greșelile guvernelor care s-au perindat la putere, în ultimele trei decenii, potrivit expertului.

„Viziunea pe care o are dreapta sau stânga din România se reduce, până la urmă, la un singur lucru: incapacitatea de a trece la reforme serioase, structurale, care să aducă posibilitatea creării unei valori adăugate mai mare (...) Economia României este în acest moment de tip manufacturier, suntem pe scara 2 a revoluției industriale. Alții ajung pe scara 4.0, o revoluție industrială care este altceva decât ceea ce facem noi. Deci, noi nu putem nici măcar să ne prelucrăm legumele și fructele pe care le culegem de pe câmp. Le culegem așa cum sunt, le trimitem așa cum sunt, în străinătate și de acolo de importăm sub formă de bulion sau altceva. Atât timp cât structura economiei românești nu suportă o modernizare rapidă, noi vom aduce populația într-o stare de pauperitate", a declarat Mircea Coșea pentru B1 TV, în emisiunea „Dosar de Politican", moderată de către Silviu Mănăstire.

Producătorul român este lovit din toate părțile, atenționează Mircea Coșea.

„Este consecința faptului că statul român nu acordă nicio improtanță producătorului român. Producătorul român a fost atacat într-o manieră brutală atunci când în 2007 am devenit membri ai Uniunii Europene. Acest capitol, al agriculturii, s-a negociat pe genunchi. Producătorul român nu beneficiază de aceleași indemnizații și aceleași costuri pe care UE le plătește pentru alții. Este defavorizat, pentru că nu mai are o rețea de magazine proprii și pentru că nu poate face față unei concurențe manageriale. Nu este organizat, nu poate să-și colecteze produsele, nu poate să le prelucreze", a mai punctat economistul.

Ungaria și Bulgaria au depășit România și în domeniul agriculturii, atenționează expertul, care a dezvoltat strategiile statelor vecine, pentru a fructifica la maximum potențialul.

„Ne considerăm superiori bulgarilor, dar ar trebui să învățăm din politicile lor, pe care le aplică de 10 ani de zile. Are o politică de ajutorare și de stimulare a producției interne într-o manieră cât se poate de elaborată. La ei, subvențiile se dau la timp - motorină, calamitate, nu întârziate, ca la noi. În al doilea rând, statul a creat o bază de colectate prin depozite - de colectare, sortare, etichetare, refrigerare. În al treilea rând, există diplomația economică, pe care am încercat-o și noi să o facem, dar a eșuat. Ce înseamnă asta?! Înseamnă că diplomații bulgari au sarcia de a căuta și de a ajuta producătorii bulgari să-și plaseze mărfurile pe piețele internaționale. Bulgaria participă participă la târguri internaționale de două-trei ori mai des decât noi. Un alt lucru pe care-l fac, spre deosebire de noi, este că promovează întoarcerea în agricultură a populației tinere, dându-le posibilitatea să acceseze la locuințe mai ieftine.

Pentru o politică și mai elaborată, să ne uităm la Ungaria, care a organizat agricultura astfel încât fostele cooperative comuniste s-au transformat în asociații de piață liberă, care sunt îndrumate de către stat spre piețe de desfacere. Ungaria și Bulgaria luptă luptă pentru a avea autorizate produse la normele europene. Au de câteva ori mai multe decât noi. Ungaria are de 600 de ori mai multe produse decât noi, conform ultimelor statistici.
(...) Să nu ne mire că este posibil ca producătorii români să renunțe la activitate, pentru că desfășurarea activității în acest moment, în agricultură, este foarte riscantă", a mai comentat Coșea. Mircea Coșea este profesor de economie în cadrul Academiei de Studii Economice, ASE, din anul 1995.

Vizualizat: 1967 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

ANSVSA: Control pesta porcină africană!

23 mai 2022 - 15:49

Îmbunătăţirea anchetelor epidemiologice şi a procedurii de acordare a despăgubirilor în cazul pestei porcine africane (PPA) au fost printre temele principale de discuţie abordate în cadrul misiunii de asistenţă tehnică a Comisiei Europene pentru PPA, desfăşurată în România în perioada 16 - 20 mai 2022.

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

Fermele mici, gunoiul de grajd și legea proastă!

23 mai 2022 - 08:52

Fermele mici sunt coloana vertebrală a agriculturii. Fără aceste mici ferme, satul ar dispărea, spune europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei AGRI, Parlament European. În același timp, există legi proaste care lovesc în această coloană vertebrală a agriculturii și satului, iar exemplul dat de eurodeputat este legislația privind gunoiul de grajd. 

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

Deputat: Ajutor fermieri de la 15.000 euro/fermier la 100.000 euro/fermier!

23 mai 2022 - 08:01

Comisia Europeană a propus o schemă de sprijin pentru fermierii afectați de creșterile de prețuri din ultima perioadă. CE vine cu o măsură excepțională, finanțată prin FEADR, care permite statelor membre să plătească o sumă forfetară unică pentru fermierii și firmele din domeniul agricol afectate de aceste creșteri. Anunțul a fost făcut de deputatul Adrian Alda. 

Mesaj șeful APIA!

Mesaj șeful APIA!

23 mai 2022 - 07:11

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, obișnuiește să scrie la finalul fiecărei săptămâni un jurnal al activităților APIA pentru ca fermierii, crescătorii de animale să știe ce se întâmplă în fiecare săptămână la APIA.

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

AFIR: Fermă mică apicolă ajutor 15.000 euro/fermă!

20 mai 2022 - 10:25

Fermele mici apicole beneficiază de un ajutor de 15.000 euro/fermă, informează Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), care ne-a trimis poveștile a doi apicultori, unul cu o fermă mică, iar altul cu o afacere mare în apicultură. Primul a beneficiat de un ajutor de 15.000 euro, iar cel de-al doilea de o sumă mult mai mare, 189.895 euro.

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

AFIR ASTĂZI: Bani pentru achiziția de stupi, familii de albine!

20 mai 2022 - 10:08

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finanțat până în prezent 5.495 de apicultori prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), care au primit sprijin nerambursabil pentru achiziția de stupi, familii de albine sau pentru procesarea mierii, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

APIA: Modificări ajutoare apicultori!

20 mai 2022 - 07:46

Hotărârea de Guvern 339 din 30 aprilie 2020 privind Programul Național Apicol pentru perioada 2020-2022, a normelor de aplicare, a valorii sprijinului financiar, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, a fost modificată și completată prin HG nr. 511 /2022 publicată în Monitorul Oficial 381/18.04.2022, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

APIA: Plată ajutor de stat!

APIA: Plată ajutor de stat!

20 mai 2022 - 07:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că 17 iunie 2022 este termenul final pentru depunerea Cererilor de plată aferente anului 2022 pentru Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafețe împădurite”, aferentă Măsurii 8 Investiții în dezvoltarea zonelor impădurite şi îmbunătățirea viabilității pădurilor”, SubMăsura 8.1 „Împăduriri şi crearea de suprafețe împădurite” din cadrul PNDR 2014-2020.

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

Apelul fermierilor la Guvernul României pentru încasarea subvenției!

19 mai 2022 - 19:38

Uniunea Salvăm Țăranul Român (USTR) face un apel public la Guvernul României, Președintele României, Parlamentului României și la toți decidenții politici ai acestei țări pentru a prelungi perioada de recoltare a tomatelor din Programul Tomata 2022, până la data data de 15.07.2022, pentru a acorda o șansă reală de a beneficia de sprijinul de 3000 euro/1000 de metri pătrați tuturor fermierilor înscriși în program. 

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

APIA: Subvenții APIA pentru acest an care pot fi încasate ACUM de fermieri, crescători de animale!

19 mai 2022 - 09:36

Fermierii, crescătorii de animale pot să încaseze acum, în avans, anumite subvenții APIA pe suprafață și plăți compensatorii acordate în cadrul măsurilor de dezvoltare rurală, aferente acestui an de cerere. Banii sunt obținuți cu ajutorul unei adeverințe APIA, anunță Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Alexandru Baciu, un strateg al economiei circulare

Ferma Baciu este astăzi exemplul perfect pentru a înţelege ce înseamnă de fapt ideea de economie circulară. Alexandru Baciu îşi produce singur furajele, energia și fertilizanții! 

Atât adăposturile, cinci la număr, cât şi abatorul, precum şi instalaţia de Biogaz cu o capacitate de 635 kWh au fost construite de ROTA GUIDO după proiectele și îndrumările acestora.

Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica!

Bancul zilei

Inel de logodnă

Inel de logodnă
Un tânăr cumpără un inel de logodnă şi vrea să-l personalizeze: Detalii