Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

Publicat: 11 iunie 2021 - 09:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A fi crescător de animale în România a devenit un act de mare curaj. Ajutoarele din zootehnie nu se mai pot numi ajutoare, prețul furajelor este mare, crescătorii nu găsesc lucrători, tarifele plătite veterinarilor sunt mari, producțiile se vând la prețuri mici sau e greu de găsit cumpărători, munca e istovitoare, 24 de ore din 24, pășunile nu sunt, în multe cazuri, ale crescătorilor de animale, ci ale crescătorilor de subvenții APIA și lista lungă de greutăți, necazuri poate continua.

Să înființezi o fermă de animale de la zero este astăzi un act de mare curaj în România. Fermele de ovine/caprine, spre exemplu, sunt duse mai departe pentru că, de cele mai multe ori, există tradiție în familie. Țăranul român spune: ești slugă la animale. Așa și este, spun crescătorii. Munca începe când abia apar zorii și se încheie când de mult s-a lăsat întunericul. Mulți crescători de animale nu mai pot duce greul, așa că renunță la ceva ce nu mai este profitabil.

Site-urile din România abundă de anunțuri prin care ferme de animale, ovine, bovine, caprine sunt scoase la vânzare. Crescătorii de ovine vând la bucată animalele din turmă, prețul unui animal începe de la 160 de lei și ajunge și la 2.000 de lei dacă e vorba de un berbec cu acte de origine. Fermele de vaci se vând și integral, la un preț stabilit pe fermă. Constrânși de necazuri, de lipsa ajutoarelor, fermierii renunță la zootehnie.

vanzari-ferma_b

Cei mai mulți crescători de animale spun că-și vând fermele de sute de oi, de zeci de vaci, pentru că atunci când trag linia văd că au ieșit pe minus, că scot bani din buzunar ca să-și hărnească animalele, că profitul e nicăieri. Și dacă mai lovește și seceta, cum s-a întâmplat anul trecut, și explodează prețul furajelor, situația devine dramatică.

Ce-i descurajează pe crescătorii de animale? Cel mai mult, indiferența decidenților din agricultură. Zootehnia este la pământ și nu i se întinde o mână de ajutor. Subvenția cea mai populară, subvenția mică, așa cum îi spun crescătorii, ajutorul național tranzitoriu, plătit din bugetul de stat, a fost coborât anul acesta la o sumă infimă, 5 lei pe cap de vacă, 10 lei pe cap de ovină și caprină, s-a tăiat din banii crescătorilor pentru că Ministerul Agriculturii, a justificat ministrul Adrian Oros, a primit un buget anul acesta mai mic cu 40% decât anul trecut. Astfel, pentru anul 2020, ajutorul național tranzitoriu, achitat anul acesta de APIA crescătorilor, nu-i ajută pe aceștia cu nimic. Crescătorilor de vaci le este promis un ajutor Covid. Proiectul de ordonanță de urgență este publicat de aproape două luni pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și nu se știe cât vor mai aștepta crescătorii până vor încasa banii, pentru că deocamdată nu a fost aprobat de Guvern. De fapt, acest ajutor nu este altceva decât diferența de plată la ajutorul național tranzitoriu. Cei 225 de milioane de lei alocați pentru plată au fost luați din bugetul ANT.

Sprijinul cuplat din zootehnie, subvenție europeană cu un cuantum mai mare, e dificil de obținut din pricina condițiilor mai restrictive. Înainte de a obține această subvenție, crescătorii trebuie să scoată bani din buzunar ca să se înscrie în controlul oficial al performanțelor, să-și cumpere animale cu certificate de origine, să le înscrie în registrele genealogice ale raselor, să aibă un număr minim de animale eligibile pentru această plată, minim 10 vaci și minim 150 de ovine.

Când vine vorba de pășune, ce să mai spunem, necazurile sunt cu duiumul. Primăriile, în multe cazuri, nu sunt de partea crescătorilor de animale. Se duce o luptă crâncenă pentru o palmă de pășune, crescătorii de subvenții le-au luat-o înainte crescătorilor adevărați de animale și au pus mâna pe pășuni. Aproape în fiecare colț de țară e un scandal cu pășunile. Nu mai vorbim de chiria pe hectarul de pășune care a ajuns la sume uriașe acolo unde s-au organizat licitații.

Prețul produselor din ferme este sub prețul de producție. După o muncă istovitoare, crescătorii de vaci abia vând litrul de lapte cu 70-80 de bani, în cel mai bun caz cu un leu. Prețul kilogramului de carne, în scădere, dar la raft, în creștere. Lâna oilor nu mai are preț. nu o mai cumpără nimeni, pentru că sunt prea puține centre de colectare și prelucrare a lânii. Ajutorul la lână de un leu, doi lei, cât era pe kilogram, nu mai există. A fost desființat cu promisiunea că se va pune un alt ajutor în loc pentru oierii din România. Nu s-a întâmplat asta.

Exportul de animale vii, o gură de oxigen pentru crescătorii de animale, este pe cale să devină o amintire, se știe că la nivelul Uniunii Europene există și o comisie de anchetă pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului, regulile s-au înăsprit, voci europene cer interzicerea acestui export, scandalurile cu nave cu animale scufundate sau cu ovine, bovine transportate în condiții improprii s-au înmulțit.

Până la urmă, pe crescătorul de animale din România îl mai rețin doar pasiunea, dragostea pentru animale, și curajul de a duce tradiția familiei mai departe.

Vizualizat: 4885 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

Oierul Dumitru Andreșoi: Țurcana poate să ajungă la 130 kg!

28 septembrie 2023 - 15:55

„Am demonstrat că Țurcana poate să ajungă la exemplare de 128 kg şi peste 130 de kg la adulţi, iar mieii de anul acesta m-au surprins chiar şi pe mine. Cel mai greu l-am avut la 87 de kg!” Spune preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Dumitru Andreşoi, considerat oierul cu cea mai mare turmă din România.

Fermierii, la președintele României!

Fermierii, la președintele României!

28 septembrie 2023 - 10:13

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, Forumul APPR și Clubul Fermierilor Români s-au întâlnit marți cu consilierii președintelui României.

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

Comunicat APIA ASTĂZI: Bani virați ACUM în conturile crescătorilor de vaci!

28 septembrie 2023 - 10:04

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru susținerea activității crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

Ministrul Barbu: Subvenția APIA mare, circa 20 euro/ovină, se va plăti pentru toate ovinele din România!

28 septembrie 2023 - 08:29

"Chiar au fost eliminate toate condițiile pentru SCZ. SCZ-ul se va plăti către toate animalele ovine din România," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, marți seara, la Agro TV.  Sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția APIA mare, cum îi spun oierii, are un cuantum indicativ pentru acest an de 20 euro/cap ovină conform Planului Național Strategic 2023-2027. 

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

Adio ANT la oi și vaci: M-am săturat să-mi spună toată lumea că se încasează bani pe crotalii!

27 septembrie 2023 - 16:14

Ajutorul național tranzitoriu, ANT, sau subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este cea mai populară subvenție, se achită de la bugetul de stat și o iau aproape toți crescătorii. Din 2024, adio ANT pe cap de oaie și pe cap de vacă de carne, a anunțat marți seara ministrul agriculturii Florin Barbu, la Agro TV. Șeful MADR este sătul să tot audă că banii veniți de la bugetul de stat se dau pe crotaliile din pungă.

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

Ministrul Barbu: Am luat decizia să-i conving eu pe oieri prin măsuri dure să facem asta!

27 septembrie 2023 - 15:40

Ministrul agriculturii Florin Barbu plănuiește construirea unui centru foarte mare pentru abatorizarea și procesarea cărnii de oaie din România. Proiectul va fi derulat prin Programul Investalim, care are o alocare de 600 milioane de euro. Pentru centrul de abatorizare și procesare carne de oaie, statul contribuie cu 70%, iar crescătorii de ovine, asociațiile acestora vor contribui cu 30%. În cazul în care nu vor, șeful MADR spune că este hotărât să-i forțeze pe oieri.

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

Calendar plăți APIA în octombrie 2023!

27 septembrie 2023 - 07:16

Atenție la termenele stabilite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru plata mai multor subvenții agricole aferente acestui an. Ce termene APIA sunt în octombrie 2023?

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

Veste pentru fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr!

27 septembrie 2023 - 06:52

Fabrica de zahăr din Luduş, preluată în primăvară de la grupul francez Tereos de doi antreprenori români, reîncepe producţia până la sfârşitul acestei luni, după ce a preluat deja primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, scrie Agerpres.

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

Comunicat Agenția Domeniilor Statului: Redevențe terenuri agricole!

27 septembrie 2023 - 06:05

Agenția Domeniilor Statului înregistrează un nivel de încasare a redevențelor de peste 98% în trimestrul II al anului 2023. Rata aferentă acestui trimestru reprezintă, de regulă, 20% din valoarea anuală a redevenței ce trebuie plătită pentru contractele de concesiune și arendă încheiate pentru terenurile proprietate de stat date în exploatare.

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

Prognoza agrometeorologică 27 septembrie - 3 octombrie 2023!

26 septembrie 2023 - 20:25

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat prognoza agrometeorologică pentru perioada 27 septembrie - 3 octombrie 2023.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Sfaturi pentru primii pași în agricultura biologică

Pentru a avea succes tranziţia la agricultura biologică trebuie pregătită din timp, atât în ceea ce înseamnă combaterea principalelor buruieni şi a dăunătorilor problemă, rotaţia culturilor, dar şi pregătirea solului. Sfaturi utile pentru fermierii care doresc să "intre" în cultura biologică găsiţi în cartea lui Paolo Barchetta.

„Agricultura Biologică” vol. 1 și 2 pot fi achiziționate de aici https://www.mondobio.eu/carte/

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii