FMC-pus direct
KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

Publicat: 11 iunie 2021 - 09:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A fi crescător de animale în România a devenit un act de mare curaj. Ajutoarele din zootehnie nu se mai pot numi ajutoare, prețul furajelor este mare, crescătorii nu găsesc lucrători, tarifele plătite veterinarilor sunt mari, producțiile se vând la prețuri mici sau e greu de găsit cumpărători, munca e istovitoare, 24 de ore din 24, pășunile nu sunt, în multe cazuri, ale crescătorilor de animale, ci ale crescătorilor de subvenții APIA și lista lungă de greutăți, necazuri poate continua.

Să înființezi o fermă de animale de la zero este astăzi un act de mare curaj în România. Fermele de ovine/caprine, spre exemplu, sunt duse mai departe pentru că, de cele mai multe ori, există tradiție în familie. Țăranul român spune: ești slugă la animale. Așa și este, spun crescătorii. Munca începe când abia apar zorii și se încheie când de mult s-a lăsat întunericul. Mulți crescători de animale nu mai pot duce greul, așa că renunță la ceva ce nu mai este profitabil.

Site-urile din România abundă de anunțuri prin care ferme de animale, ovine, bovine, caprine sunt scoase la vânzare. Crescătorii de ovine vând la bucată animalele din turmă, prețul unui animal începe de la 160 de lei și ajunge și la 2.000 de lei dacă e vorba de un berbec cu acte de origine. Fermele de vaci se vând și integral, la un preț stabilit pe fermă. Constrânși de necazuri, de lipsa ajutoarelor, fermierii renunță la zootehnie.

vanzari-ferma_b

Cei mai mulți crescători de animale spun că-și vând fermele de sute de oi, de zeci de vaci, pentru că atunci când trag linia văd că au ieșit pe minus, că scot bani din buzunar ca să-și hărnească animalele, că profitul e nicăieri. Și dacă mai lovește și seceta, cum s-a întâmplat anul trecut, și explodează prețul furajelor, situația devine dramatică.

Ce-i descurajează pe crescătorii de animale? Cel mai mult, indiferența decidenților din agricultură. Zootehnia este la pământ și nu i se întinde o mână de ajutor. Subvenția cea mai populară, subvenția mică, așa cum îi spun crescătorii, ajutorul național tranzitoriu, plătit din bugetul de stat, a fost coborât anul acesta la o sumă infimă, 5 lei pe cap de vacă, 10 lei pe cap de ovină și caprină, s-a tăiat din banii crescătorilor pentru că Ministerul Agriculturii, a justificat ministrul Adrian Oros, a primit un buget anul acesta mai mic cu 40% decât anul trecut. Astfel, pentru anul 2020, ajutorul național tranzitoriu, achitat anul acesta de APIA crescătorilor, nu-i ajută pe aceștia cu nimic. Crescătorilor de vaci le este promis un ajutor Covid. Proiectul de ordonanță de urgență este publicat de aproape două luni pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și nu se știe cât vor mai aștepta crescătorii până vor încasa banii, pentru că deocamdată nu a fost aprobat de Guvern. De fapt, acest ajutor nu este altceva decât diferența de plată la ajutorul național tranzitoriu. Cei 225 de milioane de lei alocați pentru plată au fost luați din bugetul ANT.

Sprijinul cuplat din zootehnie, subvenție europeană cu un cuantum mai mare, e dificil de obținut din pricina condițiilor mai restrictive. Înainte de a obține această subvenție, crescătorii trebuie să scoată bani din buzunar ca să se înscrie în controlul oficial al performanțelor, să-și cumpere animale cu certificate de origine, să le înscrie în registrele genealogice ale raselor, să aibă un număr minim de animale eligibile pentru această plată, minim 10 vaci și minim 150 de ovine.

Când vine vorba de pășune, ce să mai spunem, necazurile sunt cu duiumul. Primăriile, în multe cazuri, nu sunt de partea crescătorilor de animale. Se duce o luptă crâncenă pentru o palmă de pășune, crescătorii de subvenții le-au luat-o înainte crescătorilor adevărați de animale și au pus mâna pe pășuni. Aproape în fiecare colț de țară e un scandal cu pășunile. Nu mai vorbim de chiria pe hectarul de pășune care a ajuns la sume uriașe acolo unde s-au organizat licitații.

Prețul produselor din ferme este sub prețul de producție. După o muncă istovitoare, crescătorii de vaci abia vând litrul de lapte cu 70-80 de bani, în cel mai bun caz cu un leu. Prețul kilogramului de carne, în scădere, dar la raft, în creștere. Lâna oilor nu mai are preț. nu o mai cumpără nimeni, pentru că sunt prea puține centre de colectare și prelucrare a lânii. Ajutorul la lână de un leu, doi lei, cât era pe kilogram, nu mai există. A fost desființat cu promisiunea că se va pune un alt ajutor în loc pentru oierii din România. Nu s-a întâmplat asta.

Exportul de animale vii, o gură de oxigen pentru crescătorii de animale, este pe cale să devină o amintire, se știe că la nivelul Uniunii Europene există și o comisie de anchetă pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului, regulile s-au înăsprit, voci europene cer interzicerea acestui export, scandalurile cu nave cu animale scufundate sau cu ovine, bovine transportate în condiții improprii s-au înmulțit.

Până la urmă, pe crescătorul de animale din România îl mai rețin doar pasiunea, dragostea pentru animale, și curajul de a duce tradiția familiei mai departe.

Vizualizat: 4272 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

Mesaj fermier: Nu mai trebuie plătite subvenții pe oi și vaci la toți!

23 septembrie 2021 - 21:02

Cornel Păduraru a transmis o scrisoare la redacția Agroinfo. Cititorul nostru spune că subvențiile APIA din zootehnie nu mai trebuie plătite la toți crescătorii. Doar celor care furnizează produse precum carne, lapte, brânză către centrele de prelucrare și celor care fac parte din asociații de producători.

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

Ministerul Agriculturii anunță că organizează Târg!

23 septembrie 2021 - 19:39

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) împreună cu Federația LEADER organizează Târgul Produs în GAL, ca parte integrată a evenimentului „ROMÂNIA-LEADER de 10”. Acesta va avea loc în curtea sediului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Bulevardul Carol I, nr. 2-4, sector 3, București, în perioada 30 septembrie – 3 octombrie 2021, între orele 10:00-18:00, cu acces liber pentru vizitatori.

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

Ajutor pentru bunăstarea ovinelor și bovinelor!

23 septembrie 2021 - 14:44

Bunăstarea animalelor este inclusă între eco-scheme sau schemele de ecologie, noile subvenții de care vor beneficia fermierii și crescătorii de animale din România. Așa cum a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe 14 septembrie 2021, echipa Ministerului Agriculturii lucrează acum la stabilirea eco-schemelor. Așadar, în această perioadă se bat în cuie aceste eco-scheme. Crescătorii de oi și vaci nu trebuie să piardă șansa de a beneficia de un ajutor pentru bunăstarea animalelor.

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

Crescător: Dăm nas în nas cu ursul în grajd! Când să fim despăgubiți, ni se reproșează că nu ne păzim animalele!

23 septembrie 2021 - 09:21

Crescătorul de ovine Theodor Oncioiu din Câmpulung, județul Argeș, spune că urșii s-au mutat în sate, și-au făcut culcuș în grădini și servesc masa în grajd. Cel mai recent atac al sălbăticiunilor a fost în apropiere de localitatea Valea Mare din Argeș. Ursul a devorat un porc, a jupuit un altul de viu și a mutilat botul unui măgar. Când vine comisia să constate atacul și să acorde despăgubiri, crescătorii sunt luați la rost că nu-și păzesc animalele.

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

NOU Regulament: Registre detaliate cu perioada de pășunat, originea animalelor, tratamente veterinare!

23 septembrie 2021 - 07:12

Un nou Regulament UE publicat în Jurnalul oficial UE pe 22 septembrie 2021 instituie obligativitatea crescătorilor de animale ale căror ferme sunt în sistem ecologic de a ține registre detaliate privind regimul alimentar al animalelor, perioadele de pășunat, tratamentele veterinare, originea animalelor, intrarea în exploatație sau ieșirea din exploatație.

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

Regulament NOU! Obligația apicultorilor de a ține registre și hărți!

23 septembrie 2021 - 06:21

Un nou Regulament european, REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2021/1691 AL COMISIEI de modificare a anexei II la Regulamentul (UE) 2018/848 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește cerințele referitoare la ținerea de registre aplicabile operatorilor din sectorul producției ecologice obligă apicultorii să țină registre cu operațiunile efectuate în stupi și o hartă a zonelor utilizate.

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

Crescător de animale: Am renunțat la oi! Capra este vaca omului sărac!

22 septembrie 2021 - 20:33

Un crescător de animale din județul Teleorman a renunțat la ovine, iar acum crește peste 300 de capre. Rasă autohtonă, Carpatina românească. Capra este vaca omului sărac, spune crescătorul. Din turma de capre reușește să-și întrețină familia. Chiar dacă sunt multe necazuri în zootehnia din România, iar subvențiile sunt puține și sumele mici, Tonel Roșu nu se vaietă.

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

Târgul Național AgriCultura - 30 septembrie 2021!

22 septembrie 2021 - 18:35

Eveniment! A XXIV-a ediție a Târgului Național AgriCultura își va deschide porțile pe 30 septembrie.

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

AFIR anunță astăzi fermierii: Ajutor de la 600.000 euro/beneficiar la 1,5 milioane euro/beneficiar!

22 septembrie 2021 - 16:19

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat, pe pagina oficială de internet www.afir.info, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar pentru investiții în procesarea sau marketingul produselor agricole, mai precis prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Cuantumul ajutorului este de la 600.000 euro/proiect la 1,5 milioane euro/proiect.

Șef APIA: Banii în conturile crescătorilor! Subvențiile APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

Șef APIA: Banii în conturile crescătorilor! Subvențiile APIA 140,37 lei/cap bovină și 541,87 lei/tona de lapte!

22 septembrie 2021 - 07:38

În cel mai scurt timp, banii intră în conturile crescătorilor de animale, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Caraș-Severin, Dumitru Stepanescu. Este vorba de cele două ajutoare Covid 19, pentru acest an, pentru crescătorii care dețin minim 3 capete bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. „Până la urmă, am comparat mai multe modele de tractoare cu acelaşi număr de cai putere iar concluzia a fost că cea mai bună soluţie pentru mine este acest Zetor. M-a interesat nu doar preţul de achiziţie, ci şi cât m-ar costa întreţinerea tractorului. Serviciile after-sales sunt foarte importante”, îmi spunea fermierul.

Tractorul autonom AgXeed de 156 CP în lucru la Cereals 2021! Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Povestea porumbului de Cărpiniş

Bancul zilei

Nume unic

Nume unic
- Domnisoara, de ce v-ati numit câinele "Boule"? Detalii