KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Să fii crescător de animale în România e un act de mare curaj!

Publicat: 11 iunie 2021 - 09:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A fi crescător de animale în România a devenit un act de mare curaj. Ajutoarele din zootehnie nu se mai pot numi ajutoare, prețul furajelor este mare, crescătorii nu găsesc lucrători, tarifele plătite veterinarilor sunt mari, producțiile se vând la prețuri mici sau e greu de găsit cumpărători, munca e istovitoare, 24 de ore din 24, pășunile nu sunt, în multe cazuri, ale crescătorilor de animale, ci ale crescătorilor de subvenții APIA și lista lungă de greutăți, necazuri poate continua.

Să înființezi o fermă de animale de la zero este astăzi un act de mare curaj în România. Fermele de ovine/caprine, spre exemplu, sunt duse mai departe pentru că, de cele mai multe ori, există tradiție în familie. Țăranul român spune: ești slugă la animale. Așa și este, spun crescătorii. Munca începe când abia apar zorii și se încheie când de mult s-a lăsat întunericul. Mulți crescători de animale nu mai pot duce greul, așa că renunță la ceva ce nu mai este profitabil.

Site-urile din România abundă de anunțuri prin care ferme de animale, ovine, bovine, caprine sunt scoase la vânzare. Crescătorii de ovine vând la bucată animalele din turmă, prețul unui animal începe de la 160 de lei și ajunge și la 2.000 de lei dacă e vorba de un berbec cu acte de origine. Fermele de vaci se vând și integral, la un preț stabilit pe fermă. Constrânși de necazuri, de lipsa ajutoarelor, fermierii renunță la zootehnie.

vanzari-ferma_b

Cei mai mulți crescători de animale spun că-și vând fermele de sute de oi, de zeci de vaci, pentru că atunci când trag linia văd că au ieșit pe minus, că scot bani din buzunar ca să-și hărnească animalele, că profitul e nicăieri. Și dacă mai lovește și seceta, cum s-a întâmplat anul trecut, și explodează prețul furajelor, situația devine dramatică.

Ce-i descurajează pe crescătorii de animale? Cel mai mult, indiferența decidenților din agricultură. Zootehnia este la pământ și nu i se întinde o mână de ajutor. Subvenția cea mai populară, subvenția mică, așa cum îi spun crescătorii, ajutorul național tranzitoriu, plătit din bugetul de stat, a fost coborât anul acesta la o sumă infimă, 5 lei pe cap de vacă, 10 lei pe cap de ovină și caprină, s-a tăiat din banii crescătorilor pentru că Ministerul Agriculturii, a justificat ministrul Adrian Oros, a primit un buget anul acesta mai mic cu 40% decât anul trecut. Astfel, pentru anul 2020, ajutorul național tranzitoriu, achitat anul acesta de APIA crescătorilor, nu-i ajută pe aceștia cu nimic. Crescătorilor de vaci le este promis un ajutor Covid. Proiectul de ordonanță de urgență este publicat de aproape două luni pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii și nu se știe cât vor mai aștepta crescătorii până vor încasa banii, pentru că deocamdată nu a fost aprobat de Guvern. De fapt, acest ajutor nu este altceva decât diferența de plată la ajutorul național tranzitoriu. Cei 225 de milioane de lei alocați pentru plată au fost luați din bugetul ANT.

Sprijinul cuplat din zootehnie, subvenție europeană cu un cuantum mai mare, e dificil de obținut din pricina condițiilor mai restrictive. Înainte de a obține această subvenție, crescătorii trebuie să scoată bani din buzunar ca să se înscrie în controlul oficial al performanțelor, să-și cumpere animale cu certificate de origine, să le înscrie în registrele genealogice ale raselor, să aibă un număr minim de animale eligibile pentru această plată, minim 10 vaci și minim 150 de ovine.

Când vine vorba de pășune, ce să mai spunem, necazurile sunt cu duiumul. Primăriile, în multe cazuri, nu sunt de partea crescătorilor de animale. Se duce o luptă crâncenă pentru o palmă de pășune, crescătorii de subvenții le-au luat-o înainte crescătorilor adevărați de animale și au pus mâna pe pășuni. Aproape în fiecare colț de țară e un scandal cu pășunile. Nu mai vorbim de chiria pe hectarul de pășune care a ajuns la sume uriașe acolo unde s-au organizat licitații.

Prețul produselor din ferme este sub prețul de producție. După o muncă istovitoare, crescătorii de vaci abia vând litrul de lapte cu 70-80 de bani, în cel mai bun caz cu un leu. Prețul kilogramului de carne, în scădere, dar la raft, în creștere. Lâna oilor nu mai are preț. nu o mai cumpără nimeni, pentru că sunt prea puține centre de colectare și prelucrare a lânii. Ajutorul la lână de un leu, doi lei, cât era pe kilogram, nu mai există. A fost desființat cu promisiunea că se va pune un alt ajutor în loc pentru oierii din România. Nu s-a întâmplat asta.

Exportul de animale vii, o gură de oxigen pentru crescătorii de animale, este pe cale să devină o amintire, se știe că la nivelul Uniunii Europene există și o comisie de anchetă pentru bunăstarea animalelor în timpul transportului, regulile s-au înăsprit, voci europene cer interzicerea acestui export, scandalurile cu nave cu animale scufundate sau cu ovine, bovine transportate în condiții improprii s-au înmulțit.

Până la urmă, pe crescătorul de animale din România îl mai rețin doar pasiunea, dragostea pentru animale, și curajul de a duce tradiția familiei mai departe.

Vizualizat: 3854 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

În vigoare! Ajutor de minimis fermieri! Cerere, acte APIA!

În vigoare! Ajutor de minimis fermieri! Cerere, acte APIA!

19 iunie 2021 - 09:38

APIA poate demara primirea cererilor! Hotărârea care stabilește schema de ajutor de minimis pentru cultivatorii de legume în spații protejate a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.

Noua subvenție APIA pe hectar, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte! Termen 30 iunie!

Noua subvenție APIA pe hectar, publicată în Monitorul Oficial! Condiții, acte! Termen 30 iunie!

19 iunie 2021 - 08:42

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește cererile fermierilor până la 30 iunie 2021! Valoarea pe hectar a noii subvenții APIA începe de la 100 de euro/ha și ajunge la 3.400 euro/ha. Monitorul Oficial a publicat vineri, 18 iunie 2021, Hotărârea de Guvern privind aprobarea programului de susținere a producției de plante aromatice pentru anul 2021.

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

Anunț șeful APIA: Plata ajutoarelor pentru fermieri!

19 iunie 2021 - 07:44

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a avut vineri, 18 iunie 2021, o videoconferință cu șefii centrelor județene APIA pentru plata noilor ajutoare de minimis aprobate de către Guvern în ședința din această săptămână și pentru finalizarea plăților directe aferente campaniei 2020 până la data de 30 iunie. Șeful APIA a atras atenția că trebuie respectate termenele de plată.

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

Nou Ordin Ministerul Agriculturii!

19 iunie 2021 - 07:00

Ministerul Agriculturii a publicat, pe site-ul oficial, un proiect de ordin prin care anunță înființarea Registrului național al rețetelor consacrate precum și Registrul național al produselor atestate.

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

Ministrul Oros, în vizită la fermierii milionari în euro ai Olteniei, care apar în Top 300 Cei mai bogați români!

18 iunie 2021 - 11:08

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost joi, 17 iunie 2021, la Vâlcea, în vizită la familia Dan și Dorina Mutu, deținătorii grupului Anabella, doi dintre milionarii în euro ai Olteniei, cu afaceri în agricultură. Ei figurează în Top 300 Capital „Cei mai bogați români” 2020 pe poziția 164, cu o avere de 38 – 40 de milioane de euro.

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

Să dispară diferențele la plata subvențiilor din agricultură!

18 iunie 2021 - 08:58

Diferențe majore între subvențiile pe care le încasează fermierii din Estul Europei, aici se includ și fermierii români, și fermierii din Vestul Europei. Fermierii din Polonia și Lituania au depus petiții la Parlamentul European în care se plâng că primesc în continuare subvenții la hectar sub media UE. În Parlamentul European s-a dezbătut miercuri, 16 iunie 2021, această petiție prin care fermierii din Estul Europei cer să aibă subvenții la fel de mari ca fermierii din Vestul Europei.

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

Subvenție directă pe familia de albine! 15 miliarde euro pe an pentru polenizatori!

18 iunie 2021 - 08:23

O subvenție directă pentru apicultori, așa cum există pentru fermieri, ar da o gură de oxigen apiculturii în condițiile în care albina e tot mai amenințată cu dispariția. Ajutoarele pe care le primesc în acest moment apicultorii prin Program Național Apicol nu sunt suficiente, spun mulți dintre apicultori. Pe lângă un ajutor financiar, albinele și alți polenizatori trebuie protejați prin reducerea folosirii pesticidelor.

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

Ministrul Mediului: Vorbim de mii de animale din gospodării/ferme ucise! Se schimbă legea!

17 iunie 2021 - 20:19

Un nou proiect de ordonanță de urgență se pregătește la Ministerul Mediului care va schimba legea cu privire la atacurile sălbăticiunilor. Numărul apelurilor la 112 din cauza urşilor a crescut de 10 ori în ultimii 5 ani, a declarat, joi, Barna Tanczos, ministrul Mediului, și mii de animale din gospodării, ferme au fost ucise de sălbăticiuni.

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

Cum propune un crescător de animale să se dea subvențiile APIA!

17 iunie 2021 - 19:00

Un crescător de animale propune să se schimbe modul de acordare al subvențiilor din zootehnie în așa fel încât crescătorii să beneficieze de prețuri mai mari pentru munca lor și să aibă de câștigat și procesatorii. Nemulțumirile cresc în rândul crescătorilor de animale din pricina ajutoarelor mici, insuficiente, de care beneficiază și a prețurilor mici la care-și vând munca.

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

Din iulie, SE REDESCHID toate târgurile de animale!

17 iunie 2021 - 16:55

Se REDESCHID toate târgurile de animale, anunță primarul din Câmpeni, județul Alba, după o întâlnire cu prim-ministrul Vasile Cîțu, care i-a dat această veste bună pentru crescătorii de animale.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răzbunare...

Răzbunare...
Soţul: De câte ori ne certăm tu eşti foarte calmă. Cum reuşeşti? Detalii