"România nu poate fi de acord cu interzicerea exportului și a transportului animalelor vii!" Avertizează fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros, profesor USAMV Cluj Napoca.
"Suntem singura țară europeană care are deja o lege specială privind condițiile de bunăstare a animalelor în timpul transportului.
Aceste preocupări stranii ale unora din Parlamentul European, care văd că își găsesc susținători și la noi în țară, pot afecta grav crescătorii de animale români!
Sunt de acord cu faptul că toate condițiile de bunăstare animală, inclusiv cele din timpul transportului trebuie respectate, de toate țările membre. România are o legislație actualizată, care prevede monitorizarea respectarii condițiilor de bunăstare in timpul transportului (Reg.1/2005) până la destinatie. Suntem singura țara europeană care are o asemenea reglementare. Legea 150/2020, a cărui inițiator sunt, prevede prezența obligatorie la bord a personalului medical veterinar care sa monitorizeze starea de sănătate si condițiile de bunăstare a animalelor, să ofere asistență medicală dacă este nevoie și sa completeze un raport zilnic si unul la finalul transportului.
Acolo unde este posibil și există cerere, se poate exporta carcase și carne procesată. Este mai rentabil pentru sector. Se creează locuri de muncă și se corectează balanța comercială. Dar asta trebuie să decidă cei care trăiesc din oierit.
‼️ Cred că soluția este verificarea strictă a respectării condițiilor de bunăstare animală de către transportatori prin autoritățile competente, și nu interzicerea exportului de animale vii, care ar afecta grav fermierii români.
Resping total o asemenea idee care a fost inițiată în Parlamentul European, iar acum și-a găsit susținători care vor să o materializeze.
Departe de a mai avea nevoie de o analiză detaliată pentru publicul larg, această inițiativă sugrumă într-un mod rapid, ireversibil și direct întreg sectorul ovin și tot lanțul de producători," spune fostul ministru al agriculturii, Adrian Oros.