Adama
Vinasa Rompak

Ruginită de-atâta „performanță”, AGRICULTURA!

Publicat: 28 octombrie 2016 - 10:09
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un fermier îmi spunea că nu înțelege atitudinea Guvernului în ceea ce privește subvenția pe suprafață, care la noi este și de două ori mai mică decât media celorlalte state. Și-atunci devine legitimă întreabarea: nu cumva totul este făcut intenționat?!

Agricultura românească oferă un jalnic spectacol, semn clinic că nu și-a găsit încă ritmul intern și nici drumul către propria identitate. Exercițiile bugetare europene șeptenale și programele naționale au eșuat în ținte și obiective. Însuși ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, recunoaște că am reușit “performanța” de a pierde un miliard de euro din PNDR 2007-2013, la care se adaugă penalizări. O căruță de bani care ar fi ajutat enorm agricultura.

Oficialii MADR recunosc că nu se poate face performanță cu ferme care obțin două tone de grâu la hectar, în timp ce randamentul vest-european depășește zece tone/ha. Dar unii dintre fermierii noștri încă mai trudesc cu mijloace tribale. În timp ce marii agricultori au specialiști și tehnologie de ultimă oră, fermele mici încă mai utilizează calul! Și, din păcate, acestea din urmă stau la talpa țării! 85 la sută dintre agricultorii care solicită subvenții exploatează sub cinci hectare de teren.

Suntem departe de ceea ce se cheamă marea performanță! Anual, milioane de hectare cultivate sunt calamitate. Fermierii privesc la cer precum statuile din Insula Paștelui, pentru că nu au sisteme de irigații și nici infrastructura necesară realizării unor producții ritmice și stabile.

Mergem mai departe... Avem o legislație eliptică, interpretativă și centrifugală, care nu face altceva decât să agraveze criza endemică a sistemului. Protestele fermierilor, legate îndeosebi de întârzierea subvențiilor și culminând cu greva foamei, au fost pata de culoare a unei agriculturi ruginite.

În instituții, birocrația este dusă spre... perfecțiune. Ghidurile pentru accesarea banilor europeni sunt prost concepute și mulți fermieri preferă să abandoneze proiectele. Un fost secretar de stat la Agricultură, acum mare fermier, pentru a dormi liniștit, a preferat să se împrumute la bancă pentru o investiție de trei milioane de euro, în loc să apeleze la banii europeni. Funcționarii care gestionează accesarea fondurilor europene aplică legislația comunitară orbește, iar eurofondurile nu prea ajung la beneficiari. Iată o prevedere draconică a AFIR: timp de cinci ani de la ultima plată efectuată, Agenția poate oricând să declare finanțarea ca fiind neeligibilă. Deci poate obliga beneficiarul să returneze toți banii!

Într-o țară în care prețurile au luat-o razna în jos, unde apa este mai scumpă decât laptele și carnea se vinde cu 3 lei/kg către abator, într-o țară cu inegalități majore între sectoare, cu ecartamente destul de mari între micii și marii fermieri, performanța nu-și prea găsește locul. Așa cum nu poate performa nici un minister cu specialiști de pripas!

Pe acest fond de instabilitate, mulți se miră că premierul Cioloș, cel care a diriguit agricultura comunitară, n-a reușit, nu vrea sau nu poate să scoată agricultura din impas. Un fermier îmi spunea că nu înțelege atitudinea Guvernului în ceea ce privește subvenția pe suprafață, care la noi este și de două ori mai mică decât media celorlalte state. Și-atunci devine legitimă întreabarea: nu cumva totul este făcut intenționat?! Dacă agricultura noastră ar performa la realul ei potențial, n-am sta noi în coasta celorlalte state europene? Obținând recolte mari, n-am crea o criză de supraproducție care ar pune presiune pe piața comunitară? Am mai „înghiți” noi pe nemestecate atâta producție de import?

Vizualizat: 1176 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii