Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

România avea 500 de cooperative agricole acum 80 de ani!

Publicat: 01 februarie 2016 - 20:27
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cooperativele nu aparțin doar perioadei comuniste. Au existat și înainte și sunt cheia succesului și în multe sisteme agricole moderne. Deși în zilele noastre fermierii români sunt încă extrem de reticenți la asociere, acum aproape 80 de ani în România existau 500 de cooperative în toate sectoarele, spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. O condiție privind acordarea subvențiilor pe viitor ar putea însă să îi determine pe agricultorii români să se asocieze.

Mi-a dat cineva un anuar al agriculturii din anul 1938, foarte interesant. Atunci aveam 500 de cooperative în toate sectoarele, așa ca nu văd de ce se crede că am avut cooperative numai în perioada comunismului. (...) De exemplu, în Belgia, 70% din lapte se colectează prin cooperative. De aceea este de datoria noastră să încurajăm stabilirea cooperativelor și asociațiilor. Sigur, sunt două sectoare, fructe-legume și viticultură, unde cooperația are o semnificație extraordinară, pentru că fondurile se distribuie prin cooperative. De multe ori, românul simplu nici nu vrea să audă de acest termen, dar este cheia succesului în foarte multe sisteme agricole moderne, a spus Achim Irimescu, prezent, pe 1 februarie 2016, la lansarea Caravanei privind asocierea fermierilor din sectorul horticol, organizată de Ambasada Olandei la București.

Un articol publicat de revista Historia, în care sunt citate date din „Monografia economică a județului Ialomița - 1938”, arată că, în anul respectiv, în județul Ialomița erau active 13 cooperative agricole, plus 3 cooperative mixte, 2 forestiere și 5 obști de arendare și de cumpărare,

Ce rol aveau cooperativele agricole din România acum 100 de ani?

Însă, istoria cooperației în România este mai veche. Sursa menționată mai arată că în 1919, în jud. Ialomița exista Uniunea Obștilor Sătești și a Cooperativelor Agricole. Instituția avea sediul în comuna Călărași (atunci reședință a județului) și reglementa la nivel județean organizarea cooperației agricole. Potrivit Statutelor Uniunii Obștilor din 1919, citate de Historia, cooperativele agricole aveau următoarele obligații: aprovizionarea în comun a materialelor necesare agriculturii (mașini, unelte, vite, semințe, îngrășăminte); organizarea vânzării în comun a produselor animale și vegetale; îndrumarea obștilor și agricultorilor să aplice cele mai bune metode de cultură; acordarea de asistență juridică; realizarea controlului tehnic și contabil conform normelor stabilite de Centrala Obștilor Sătești și a Exploatărilor Agricole”.

Din 2020, toate subvențiile ar putea fi date fermierilor prin asociații și cooperative!

În Occident, cooperativele producătorilor agricoli au deja istorie. E adevărat și că acestea sunt cu totul altceva decât cooperativele românești din perioada comunistă. Cooperativele din Franța sau din Germania funcționează eficient de zeci de ani de zile, după un model pe care unii ar vrea să îl preia și în România. Ca să îi convingă pe fermierii români să se asocieze, șefii agriculturii le tot promit facilități, însă fără fapte concrete până acum. Un argument foarte convingător ar putea fi însă legat de bani: Nu este exclus ca, după 2020, viitoarea Politică Agricolă Comună să ajungă la o soluție care s-a mai propus și în trecut, respectiv ca fondurile europene să nu mai fie distribuite de către stat, ci de cooperative și asociațiile de grupuri de producători, a adăugat ministrul Achim Irimescu.

Datele MADR prezentate în Strategia pentru dezvoltarea sectorului agroalimentar pe termen mediu și lung orizont 2020 – 2030 arată că mai puţin de 1% din producătorii agricoli români fac parte din structuri organizate, faţă de 34%, cât este media UE.

Vizualizat: 1717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii