Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

REVIZIA DE PRIMĂVARĂ LA ALBINE, LUCRĂRI NECESARE!

Publicat: 01 martie 2021 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APICULTURĂ. Temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile sunt favorabile pentru verificarea stupilor de albine după iernare. Temperaturile de peste 12°C au stimulat albinele să realizeze „zborul de curățire”.

Astfel, urmează mai multe lucrări necesare de realizat:

Verificarea stării familiilor după iernat

Este necesară verificarea stupilor. Trebuie verificată prezența reginei în fiecare familie de albine. Dacă această lipsește, albinele trebuie unite cu o altă familie unde regina este prezentă”, explică Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor Republica Moldova, ANARM.

Dacă în timpul reviziei se determină că familia are 6 și mai multe intervale cu albine, ea se consideră puternică, 4-6 intervale – de putere mijlocie, iar dacă are până la 4 intervale – familie slabă.

Micșorarea cuibului de albine

Dacă cuibul este lărgit, iar rama nu este acoperită cu albine, există pericolul de a răci puietul. Dacă stimulăm și dezvoltăm corect familia de albine, până la primul cules din 3 rame de albine putem forma o familie puternică”.

Astfel, trebuie realizată micșorarea cuibului. Pentru aceasta trebuie să analizăm câte intervale dintre rame sunt acoperite cu albine. În cuib se lasă atâtea rame cu puiet și hrană câte sunt acoperite complet cu albine. Cuibul trebuie mișcat spre peretele de la sud și din cealaltă parte, după diafragmă, se introduc fagurii cu miere de rezervă.

Ramele ce nu sunt ocupate de albine trebuie scoase în afara cuibului. Ramele cu miere, ce nu sunt ocupate de albine, sunt puse după diafragmă, iar căpăceala de pe celulele cu miere trebuie înlăturată cu ajutorul furculiței, pentru ca albinele să aibă acces mai ușor la miere. Albinele mută mierea de pe un fagure pe altul, astfel stimulând regina să depună ponta.

Păstrarea căldurii

Temperatura optimă pentru creșterea puietului de albine este de 34°C, dacă ajunge la 30°C puietul înțepenește și moare.
Apicultorii ai căror stupi nu sunt bine încălziți trebuie să întreprindă măsuri pentru a asigura căldura necesară în interiorul cuibului.
După ce am mișcat cuibul spre peretele de la sud, deasupra și din partea nordică se așează pernele de încălzire de 6-8 cm. Acestea trebuie așezate bine, fără fisuri. În acest an, albinele, practic, nu au iernat cum trebuie din cauza variațiilor de temperatură. De aceea, trebuie să stimulăm apariția noilor albine.
Urdinișul de jos, care este părăsit de albine, poate fi închis pentru a evita pătrunderea aerului. Urdinișul de sus este protejat de albine. Trebuie înlăturate toate albinele moarte, mai spune specialistul.

Dezinfectarea stupilor

Este recomandat să avem câțiva stupi de rezervă pentru a putea realiza dezinfectarea celor în care au iernat albinele. Pentru aceasta este utilizată esență de oțet de 70%, soda caustică de 4% sau arderea (flambarea) suprafeței interne cu lampa de benzină.
Apoi, stupul se spală și se usucă la soare.
Igiena corectă după iernat ajută familia de albine să se dezvolte ulterior fără a fi afectată de boli produse de ciuperci sau bacterii.
Dacă starea sanitară a cuibului nu corespunde normelor igienice, se înlocuiește cu altul curat și dezinfectat. În special, trebuie dezinfectați stupii familiilor care au suferit de diaree, unde ramele și pereții sunt murdari de fecalii.

Administrarea turtelor

În continuare s-ar putea să mai avem temperaturi reduse, de aceea trebuie să avem grijă să nu scadă puterea familiei. Mai avem circa 70 de zile până la primul cules – al florilor de salcâm, până atunci trebuie să dezvoltăm familiile”, explică Ion Maxim.

Cele mai bune rezultate se obțin la introducerea fagurilor cu miere de rezervă, lucru puțin probabil după un sezon dificil cum a fost 2020.

Albinele pot fi hrănite cu sirop de zahăr – hrănirea timpurie cu acesta nu este recomandată, în timpul rece albinele nu-l pot folosi.
Este comodă hrănirea cu candi (amestec de pudră de zahăr cu miere, bine fermentat, făcut în formă de turtă, acoperit cu tifon, plasat deasupra ramelor).

Turtele se pregătesc respectând proporțiile: 80% -19%-1%. Adică, 80 de kilograme de zahăr pudră – 19 kilograme de miere și 1 litru de apă. Acestea se amestecă bine și se omogenizează.

Hrana proteică la albine

Poate fi produsă din amestecul: miere – 22%, pudră de zahăr – 64%, drojdii furajere – 5%, polen – 5%, apă – 4%, acid acetic 0,04%. Din acest amestec și miere încălzită se face un aluat dens (să nu se întindă pe masă) și li se dă albinelor câte 500 g la familie.

În plus, trebuie realizată pregătirea stupilor, determinarea necesarului de utilaj și inventar apicol și alegerea locațiilor pentru pastoral.

sursa: agrobiznes.md

Vizualizat: 824 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

LĂSAȚI OIERII SĂ-ȘI VÂNDĂ MIEII!

14 aprilie 2021 - 18:16

RESTRICȚII LA VÂNZAREA MIEILOR. Sute de crescători de oi așteaptă cu sufletul la gură ca autoritățile să ia o decizie favorabilă, pentru că Paștele este singurul moment când își pot vinde munca la prețuri care să le aducă profit.

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

MADR ANUNȚĂ CONDIȚIILE PENTRU NOUA SUBVENȚIE APIA PE HECTAR!

14 aprilie 2021 - 17:11

OFICIAL. Ministerul Agriculturii a publicat astăzi pe site-ul oficial, în dezbatere, un proiect de Hotărâre de Guvern care anunță o nouă subvenție pe hectar destinată fermierilor pentru acest an. Cuantumul maxim al acestei subvenții este de 3.400 euro/ha.

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

ANSVSA ȘI USAMV CLUJ, DESCOPERIRE MAJORĂ DESPRE TRANSMITEREA VIRUSULUI PESTEI PORCINE AFRICANE!

14 aprilie 2021 - 15:48

STUDIU! Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), partener la primul studiu care demonstrează prezenţa ADN-ului viral al pestei porcine africane (PPA) la insectele hematofage din genul Culicoides (asemănătoare cu țînțarul). Studiul este realizat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, USAMV, Cluj Napoca.

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

ARTESANA CONSTRUIEȘTE O NOUĂ FABRICĂ DE LACTATE!

14 aprilie 2021 - 15:35

COMUNICAT. Artesana, cel mai mare producător de lactate artizanale și unicul producător de lactate integrale și neomogenizate din România, a început construcția noii fabrici care va permite triplarea producției, începând cu luna aprilie a anului viitor, anunță un comunicat transmis de Artesana pentru AGROINFO.

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

CRESCĂTORII DE ANIMALE PIERD SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE DIN CAUZA PRIMARILOR!

14 aprilie 2021 - 15:19

SUBVENȚII APIA! Fermierii, crescătorii de animale vor pierde subvențiile de la Uniunea Europeană pentru pășune dacă primarii nu finalizează amenajamentele pastorale până la sfârșitul anului 2021, avertizează specialiștii Oficiului de Studii Pedologice din Iași.

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

ULTIMA ORĂ! ȘEDINȚA DE GUVERN DE ASTĂZI, AMÂNATĂ ÎN URMA DEMITERII MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII!

14 aprilie 2021 - 14:52

AMÂNATE! Astăzi la ora 13:00 trebuia să aibă loc ședința săptămânală a Executivului, unde urmau să fie discutate mai multe proiecte de acte normative, printre care și trei proiecte de hotărâri de Guvern care privesc subvenții din agricultură.

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

ASTĂZI, LA APROBARE ÎN GUVERN! AJUTOR DE MINIMIS PENTRU FERMIERI!

14 aprilie 2021 - 08:15

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! Guvernul urmează să aprobe în ședința de astăzi, 14 aprilie 2021, un ajutor de minimis destinat fermierilor. Cuantumul acestui ajutor pentru anul 2021 este de 3.000 de euro pe hectar, echivalent a 14.617,5 lei/ha.

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

SUMELE PENTRU PLATA ANT ZOOTEHNIE ȘI VEGETAL, SUPUSE ASTĂZI APROBĂRII GUVERNULUI!

14 aprilie 2021 - 07:45

PE MASA GUVERNULUI! Cele două proiecte de Hotărâri de Guvern care stabilesc sumele pentru plata ajutoarelor naționale tranzitorii din zootehnie și vegetal, aferente anului 2020, sunt astăzi, 14 aprilie 2021, pe lista actelor normative care urmează să fie aprobate de către Executiv în ședința de astăzi.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La doctor

La doctor
- Dom' doctor, cred cã am probleme cu ochii. Detalii