Adama
Vinasa Rompak

REVIZIA DE PRIMĂVARĂ LA ALBINE, LUCRĂRI NECESARE!

Publicat: 01 martie 2021 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APICULTURĂ. Temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile sunt favorabile pentru verificarea stupilor de albine după iernare. Temperaturile de peste 12°C au stimulat albinele să realizeze „zborul de curățire”.

Astfel, urmează mai multe lucrări necesare de realizat:

Verificarea stării familiilor după iernat

Este necesară verificarea stupilor. Trebuie verificată prezența reginei în fiecare familie de albine. Dacă această lipsește, albinele trebuie unite cu o altă familie unde regina este prezentă”, explică Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor Republica Moldova, ANARM.

Dacă în timpul reviziei se determină că familia are 6 și mai multe intervale cu albine, ea se consideră puternică, 4-6 intervale – de putere mijlocie, iar dacă are până la 4 intervale – familie slabă.

Micșorarea cuibului de albine

Dacă cuibul este lărgit, iar rama nu este acoperită cu albine, există pericolul de a răci puietul. Dacă stimulăm și dezvoltăm corect familia de albine, până la primul cules din 3 rame de albine putem forma o familie puternică”.

Astfel, trebuie realizată micșorarea cuibului. Pentru aceasta trebuie să analizăm câte intervale dintre rame sunt acoperite cu albine. În cuib se lasă atâtea rame cu puiet și hrană câte sunt acoperite complet cu albine. Cuibul trebuie mișcat spre peretele de la sud și din cealaltă parte, după diafragmă, se introduc fagurii cu miere de rezervă.

Ramele ce nu sunt ocupate de albine trebuie scoase în afara cuibului. Ramele cu miere, ce nu sunt ocupate de albine, sunt puse după diafragmă, iar căpăceala de pe celulele cu miere trebuie înlăturată cu ajutorul furculiței, pentru ca albinele să aibă acces mai ușor la miere. Albinele mută mierea de pe un fagure pe altul, astfel stimulând regina să depună ponta.

Păstrarea căldurii

Temperatura optimă pentru creșterea puietului de albine este de 34°C, dacă ajunge la 30°C puietul înțepenește și moare.
Apicultorii ai căror stupi nu sunt bine încălziți trebuie să întreprindă măsuri pentru a asigura căldura necesară în interiorul cuibului.
După ce am mișcat cuibul spre peretele de la sud, deasupra și din partea nordică se așează pernele de încălzire de 6-8 cm. Acestea trebuie așezate bine, fără fisuri. În acest an, albinele, practic, nu au iernat cum trebuie din cauza variațiilor de temperatură. De aceea, trebuie să stimulăm apariția noilor albine.
Urdinișul de jos, care este părăsit de albine, poate fi închis pentru a evita pătrunderea aerului. Urdinișul de sus este protejat de albine. Trebuie înlăturate toate albinele moarte, mai spune specialistul.

Dezinfectarea stupilor

Este recomandat să avem câțiva stupi de rezervă pentru a putea realiza dezinfectarea celor în care au iernat albinele. Pentru aceasta este utilizată esență de oțet de 70%, soda caustică de 4% sau arderea (flambarea) suprafeței interne cu lampa de benzină.
Apoi, stupul se spală și se usucă la soare.
Igiena corectă după iernat ajută familia de albine să se dezvolte ulterior fără a fi afectată de boli produse de ciuperci sau bacterii.
Dacă starea sanitară a cuibului nu corespunde normelor igienice, se înlocuiește cu altul curat și dezinfectat. În special, trebuie dezinfectați stupii familiilor care au suferit de diaree, unde ramele și pereții sunt murdari de fecalii.

Administrarea turtelor

În continuare s-ar putea să mai avem temperaturi reduse, de aceea trebuie să avem grijă să nu scadă puterea familiei. Mai avem circa 70 de zile până la primul cules – al florilor de salcâm, până atunci trebuie să dezvoltăm familiile”, explică Ion Maxim.

Cele mai bune rezultate se obțin la introducerea fagurilor cu miere de rezervă, lucru puțin probabil după un sezon dificil cum a fost 2020.

Albinele pot fi hrănite cu sirop de zahăr – hrănirea timpurie cu acesta nu este recomandată, în timpul rece albinele nu-l pot folosi.
Este comodă hrănirea cu candi (amestec de pudră de zahăr cu miere, bine fermentat, făcut în formă de turtă, acoperit cu tifon, plasat deasupra ramelor).

Turtele se pregătesc respectând proporțiile: 80% -19%-1%. Adică, 80 de kilograme de zahăr pudră – 19 kilograme de miere și 1 litru de apă. Acestea se amestecă bine și se omogenizează.

Hrana proteică la albine

Poate fi produsă din amestecul: miere – 22%, pudră de zahăr – 64%, drojdii furajere – 5%, polen – 5%, apă – 4%, acid acetic 0,04%. Din acest amestec și miere încălzită se face un aluat dens (să nu se întindă pe masă) și li se dă albinelor câte 500 g la familie.

În plus, trebuie realizată pregătirea stupilor, determinarea necesarului de utilaj și inventar apicol și alegerea locațiilor pentru pastoral.

sursa: agrobiznes.md

Vizualizat: 1531 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii