Adama
Agreena
AGRICOVER

REVIZIA DE PRIMĂVARĂ LA ALBINE, LUCRĂRI NECESARE!

Publicat: 01 martie 2021 - 08:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APICULTURĂ. Temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile sunt favorabile pentru verificarea stupilor de albine după iernare. Temperaturile de peste 12°C au stimulat albinele să realizeze „zborul de curățire”.

Astfel, urmează mai multe lucrări necesare de realizat:

Verificarea stării familiilor după iernat

Este necesară verificarea stupilor. Trebuie verificată prezența reginei în fiecare familie de albine. Dacă această lipsește, albinele trebuie unite cu o altă familie unde regina este prezentă”, explică Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor Republica Moldova, ANARM.

Dacă în timpul reviziei se determină că familia are 6 și mai multe intervale cu albine, ea se consideră puternică, 4-6 intervale – de putere mijlocie, iar dacă are până la 4 intervale – familie slabă.

Micșorarea cuibului de albine

Dacă cuibul este lărgit, iar rama nu este acoperită cu albine, există pericolul de a răci puietul. Dacă stimulăm și dezvoltăm corect familia de albine, până la primul cules din 3 rame de albine putem forma o familie puternică”.

Astfel, trebuie realizată micșorarea cuibului. Pentru aceasta trebuie să analizăm câte intervale dintre rame sunt acoperite cu albine. În cuib se lasă atâtea rame cu puiet și hrană câte sunt acoperite complet cu albine. Cuibul trebuie mișcat spre peretele de la sud și din cealaltă parte, după diafragmă, se introduc fagurii cu miere de rezervă.

Ramele ce nu sunt ocupate de albine trebuie scoase în afara cuibului. Ramele cu miere, ce nu sunt ocupate de albine, sunt puse după diafragmă, iar căpăceala de pe celulele cu miere trebuie înlăturată cu ajutorul furculiței, pentru ca albinele să aibă acces mai ușor la miere. Albinele mută mierea de pe un fagure pe altul, astfel stimulând regina să depună ponta.

Păstrarea căldurii

Temperatura optimă pentru creșterea puietului de albine este de 34°C, dacă ajunge la 30°C puietul înțepenește și moare.
Apicultorii ai căror stupi nu sunt bine încălziți trebuie să întreprindă măsuri pentru a asigura căldura necesară în interiorul cuibului.
După ce am mișcat cuibul spre peretele de la sud, deasupra și din partea nordică se așează pernele de încălzire de 6-8 cm. Acestea trebuie așezate bine, fără fisuri. În acest an, albinele, practic, nu au iernat cum trebuie din cauza variațiilor de temperatură. De aceea, trebuie să stimulăm apariția noilor albine.
Urdinișul de jos, care este părăsit de albine, poate fi închis pentru a evita pătrunderea aerului. Urdinișul de sus este protejat de albine. Trebuie înlăturate toate albinele moarte, mai spune specialistul.

Dezinfectarea stupilor

Este recomandat să avem câțiva stupi de rezervă pentru a putea realiza dezinfectarea celor în care au iernat albinele. Pentru aceasta este utilizată esență de oțet de 70%, soda caustică de 4% sau arderea (flambarea) suprafeței interne cu lampa de benzină.
Apoi, stupul se spală și se usucă la soare.
Igiena corectă după iernat ajută familia de albine să se dezvolte ulterior fără a fi afectată de boli produse de ciuperci sau bacterii.
Dacă starea sanitară a cuibului nu corespunde normelor igienice, se înlocuiește cu altul curat și dezinfectat. În special, trebuie dezinfectați stupii familiilor care au suferit de diaree, unde ramele și pereții sunt murdari de fecalii.

Administrarea turtelor

În continuare s-ar putea să mai avem temperaturi reduse, de aceea trebuie să avem grijă să nu scadă puterea familiei. Mai avem circa 70 de zile până la primul cules – al florilor de salcâm, până atunci trebuie să dezvoltăm familiile”, explică Ion Maxim.

Cele mai bune rezultate se obțin la introducerea fagurilor cu miere de rezervă, lucru puțin probabil după un sezon dificil cum a fost 2020.

Albinele pot fi hrănite cu sirop de zahăr – hrănirea timpurie cu acesta nu este recomandată, în timpul rece albinele nu-l pot folosi.
Este comodă hrănirea cu candi (amestec de pudră de zahăr cu miere, bine fermentat, făcut în formă de turtă, acoperit cu tifon, plasat deasupra ramelor).

Turtele se pregătesc respectând proporțiile: 80% -19%-1%. Adică, 80 de kilograme de zahăr pudră – 19 kilograme de miere și 1 litru de apă. Acestea se amestecă bine și se omogenizează.

Hrana proteică la albine

Poate fi produsă din amestecul: miere – 22%, pudră de zahăr – 64%, drojdii furajere – 5%, polen – 5%, apă – 4%, acid acetic 0,04%. Din acest amestec și miere încălzită se face un aluat dens (să nu se întindă pe masă) și li se dă albinelor câte 500 g la familie.

În plus, trebuie realizată pregătirea stupilor, determinarea necesarului de utilaj și inventar apicol și alegerea locațiilor pentru pastoral.

sursa: agrobiznes.md

Vizualizat: 1438 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

Subvenții APIA hectar URGENT în conturi! Cuantum, termen final plată!

20 iunie 2024 - 10:47

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) urgentează plata subvențiilor APIA pe hectar, aferente anului de cerere 2023. Termenul final pentru achitarea plăților directe, stabilit de regulamentele europene, este 30 iunie 2024, așa că APIA mai are doar câteva zile. Ce subvenții APIA pe hectar trebuie să ajungă la fermieri, cuantum pentru fiecare?

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

Subvenții APIA cap animal la plată! Cuantum, termenul la care se încheie plățile!

20 iunie 2024 - 08:08

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 30 iunie 2024 pentru a finaliza plățile din zootehnie, aferente anului de cerere 2023. Ce subvenții APIA pe cap animal ajung la crescătorii de vaci, oi și capre în aceste zile?

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

Fermierii în câmp la 40 de grade Celsius!

19 iunie 2024 - 20:04

Pe o zi cu o căldură năucitoare, 40 de grade Celsius, combinele au duduit pe câmpuri. Fermierii au început să recolteze grâul pentru că se anunţă producţie-record. Nu vor să lase niciun bob să se usuce în căldura deşertică. Cu utilajele moderne, munca la câmp se face acum ca la birou: pe răcoare, în briza aerului condiţionat.

Tăiați de pe lista de plată APIA!

Tăiați de pe lista de plată APIA!

19 iunie 2024 - 18:24

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi exclude de la plata subvențiilor APIA pentru acest an pe fermierii, crescătorii de animale ale căror terenuri sau efective de animale sunt declarate și-n alte cereri depuse la APIA. Agroinfo a obținut informații de la APIA. 

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

Verificați-vă contul! APIA a făcut noi plăți ASTĂZI!

19 iunie 2024 - 15:18

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a efectuat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, plăți pentru anul de cerere 2023 în suma totală 239.990.840,43 lei (48.281.256,73 euro), anunță astăzi Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

Ce face APIA dacă crescătorii au încasat ANT care nu li se cuvine sau alte subvenții APIA!

19 iunie 2024 - 08:27

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) recuperează sumele acordate necuvenit în cadrul unei campanii de plată. Cum procedează APIA? Agroinfo a obținut informații de la APIA.

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

Ce verificări face APIA anul acesta pentru plata subvențiilor APIA hectar și cap animal!

19 iunie 2024 - 07:30

Sesiunea de primire a cererilor unice pentru plata subvențiilor aferente acestui an s-a încheiat pe data de 12 iunie 2024. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este ocupată în această perioadă cu verificarea cererilor și pregătirea controalelor în teren. Ce verificări face APIA în acest an pentru plata subvențiilor APIA?

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

Șef APIA anunță data pentru plata subvențiilor APIA hectar, cap animal!

18 iunie 2024 - 18:15

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește următoarea etapă la plata subvențiilor APIA, cuvenite pentru acest an fermierilor, crescătorilor de animale, în așa fel încât la data de 15 octombrie 2024 să fie demarată plata avansului APIA.

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

Nou ajutor pentru fermieri lansat ACUM!

18 iunie 2024 - 12:01

Agențiile Judeţene pentru Ocuparea Forței de Muncă anunță că fermierii care angajează în perioada vacanței elevi sau studenți pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referință (ISR) al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă, valoarea ISR, actualizată în 2024 este de 660 lei, astfel fermierii angajatori beneficiază de jumătate din această sumă pentru fiecare angajat elev sau student.

Lege plată subvenție micii fermieri!

Lege plată subvenție micii fermieri!

18 iunie 2024 - 09:13

Pe masa președintelui Klaus Iohannis se află pentru promulgare Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parțială a pierderilor la cultura de tomate în spații protejate și cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lucruri mici...

Lucruri mici...
Adevărata fericire constă în lucrurile mici: Detalii