Suspiciunile asupra corectitudinii registrelor genealogice pentru rasele de animale au apărut odată cu acordarea celei mai mari subvenții APIA din zootehnie, sprijinul cuplat. Plata acestei subvenții europene este legată de registrele genealogice. Astfel, au apărut acuzații vizavi de autenticitatea certificatelor de origine eliberate pentru diferite rase de animale și de înscrierile făcute în registre. Ministrul agriculturii a anunțat, în această seară, că registrele genealogice sunt verificate de Corpul de control.
"De ce acceptați să meargă Corpul de control al ministrului în control la Agenția Națională pentru Zootehnie la cererea acestora? Ce încearcă să albească cu acest control?" L-a întrebat crescătorul de bovine Zoltan Haller, în această seară, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, în direct la Agro TV.
"Sigur că întrebarea este retorică. Nu încearcă să albească nimic. Acolo trebuie să știm exact ce se întâmplă și domnul Haller știe foarte bine ce s-a întâmplat de-a lungul timpului cu acele registre, vrem să terminăm odată, să știm exact, pentru că acolo sunt acuze repetate, este așa o vină colectivă privind registrele genealogice, privind partea de ameliorare și este păcat, pentru că în unele locuri s-a lucrat și până la un punct, s-a lucrat foarte bine pe ameliorare. S-au întâmplat foarte multe lucruri nedorite. Noi am avut zeci de întâlniri cu fermierii, și cu cei din registre, și cu cei care sunt în controlul oficial al producțiilor, și acolo trebuie să vedem ce se întâmplă pentru că sunt niște acuze care va trebui, la un moment dat, să le elucidăm.
Știu că-n 2017 a mai fost un control de fond mare, tot din partea Corpului de control al ministrului, s-au găsit anumite lucruri și trebuiau să se întâmple anumite lucruri, unele nu s-au întâmplat, majoritatea dintre ele, tocmai ca să se corecteze. Deci, practic, acum, această evaluare, acest audit făcut de Corpul de control nu vine decât să dubleze ceea ce s-a făcut în 2017. Exact pe aceleași teme. Să vedem ce s-a întâmplat din 2017 până acum. Nu se albește nimic", a răspuns ministrul agriculturii, Adrian Oros, în această seară, în direct la Agro TV.
Sprijinul cuplat din zootehnie se acordă pentru bivolițe de lapte, vaci de lapte, vaci de carne și ovine. O condiție obligatorie este înscrierea animalelor, pentru care se cer banii, în registrele genealogice ale raselor respective sau deținerea unui certificat de origine, cum se întâmplă la berbeci/țapi, act eliberat tot de registrele genealogice ale raselor.
Vă reamintim cuantumul SCZ, valabil pentru anul 2020:
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte - 160,3359 euro/cap de animal = 781,2366 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora - 185,0103 euro/cap de animal = 901,4626 lei/cap de animal
SCZ – sprijin cuplat pentru specia bovine, categoria vaci de lapte - 379,5340 euro/cap de animal = 1.849,2794 lei/cap de animal.
SCZ - sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine - 17,9060 euro/cap de animal = 87,2469 lei/cap de animal.