Adama
Agreena
AGRICOVER

Rase de Vaci Românești: Patrimoniul Genetic Autohton

Publicat: 18 martie 2024 - 17:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Bogăția și diversitatea agricolă a României sunt reflectate în mod substanțial în patrimoniul său genetic de vaci autohtone. Cu o istorie îndelungată și o adaptabilitate notabilă la condițiile locale, aceste rase de bovine au contribuit semnificativ la dezvoltarea agriculturii și la producția de lapte și carne.

Rasa de vaci Bălțată Românească

baltata_b

Rasa de vaci Bălțată Românească, denumită și Bălțată de Banat sau Bălțată de Sibiu, reprezintă o rasă autohtonă cu o istorie îndelungată în agricultura românească. Această rasă s-a format prin încrucișarea unor rase locale autohtone cu rase străine, cum ar fi Simmental și Schwyz, aduse în regiune în secolul al XIX-lea. Acest proces a condus la dezvoltarea unui tip de animal adaptat condițiilor specifice ale terenurilor și climatului din România.

Unul dintre aspectele distinctive ale Bălțatei Românești este blana sa caracteristică, de culoare albă cu pete bine definite în nuanțe de roșu sau negru. Aceste pete nu sunt uniforme și pot varia în dimensiune și formă, oferind un aspect estetic și specific acestei rase. Capul lor este de dimensiuni medii, iar ochii și coarnele sunt potrivite.

Din punct de vedere al utilizării, rasa Bălțată Românească se remarcă atât în producția de carne, cât și în cea de lapte. Carnea este apreciată pentru calitatea sa, fiind considerată gustoasă și bogată în nutrienți. De asemenea, această rasă are un potențial notabil în producția de lapte, furnizând un lapte cu conținut ridicat de grăsimi și proteine. Această versatilitate face ca Bălțata Românească să fie alegerea preferată pentru mulți crescători de animale în România.

De-a lungul anilor, au fost implementate programe de selecție pentru a îmbunătăți caracteristicile productive ale rasei, precum și pentru a păstra trăsăturile sale distinctive. Aceste eforturi au contribuit la consolidarea statutului Bălțatei Românești ca rasă de încredere și valoroasă pentru agricultura românească.

Rasa bruna de Maramureș

bruna_b


Rasa Bruna de Maramureș se distinge prin caracteristicile sale remarcabile, fiind considerată una dintre rasele rustice de succes din România. Adaptată mediului înconjurător și rezistentă la boli, această rasă se impune ca alegere ideală pentru crescătorii din zonele submontane și montane. Cu o abilitate deosebită de a valorifica resursele furajere din fânețe și pajiști cu o diversitate floristică variată, vacile acestea reușesc să ofere o producție lactată medie de 5.500 kg lapte în țara noastră.

Ceea ce evidențiază și mai mult această rasă este calitatea excepțională a laptelui produs, cu un conținut ridicat de proteină (3-4%) și grăsime (4%). Acest lapte de înaltă calitate oferă într-un randament excelent în producția de brânzeturi, poziționând Bruna de Maramureș în fruntea preferințelor pentru producătorii artizanali de brânză.

Rasa Pinzgău de Transilvania

pinzgau_b

Rasa Pinzgau de Transilvania reprezintă un exemplu strălucit de adaptabilitate și rezistență în cadrul creșterii bovinelor în regiuni montane, contribuind semnificativ la istoria și peisajul pastoral din Transilvania și Bucovina. Aceste bovine rezistente și robuste au fost create în jurul anului 1860 prin intermediul unei încrucișări de absorbție între două rase locale notabile, Sura de Stepă și Mocănița, și tauri importați din Austria, de rasa Pinzgau.

Unul dintre aspectele deosebite ale rasei Pinzgau de Transilvania este capacitatea lor de a se adapta la condițiile aspre ale zonelor montane. Această adaptabilitate a contribuit la succesul rasei în creșterea animalelor la altitudini peste 1.500 de metri, acolo unde alte rase întâmpină dificultăți și nu pot oferi aceeași rezistență.

Deși producția de lapte a vacilor Pinzgau poate părea modestă comparativ cu alte rase specializate, cu aproximativ 1.500 – 3.000 de kilograme pe lactație și 7-8 litri de lapte pe zi, ceea ce le face să nu fie campioane în acest domeniu, ele își demonstrează valoarea în alte domenii. Aceste bovine sunt exemple de eficiență economică, având o conversie a furajelor de aproximativ 1,6 unități nutriționale pe kilogram de lapte. Deși au o viteză redusă de muls, ele compensează prin capacitatea lor de a prospera în medii dificile și sărace în resurse.

Mai mult decât atât, rezistența acestor bovine la condiții extreme le face neprețuite pentru crescătorii din zonele montane, unde relieful aspru și altitudinea înaltă pun la încercare animalele. Rasa Pinzgau de Transilvania devine astfel un partener indispensabil pentru fermierii locali, oferindu-le o modalitate viabilă de a exploata resursele naturale din aceste regiuni dificile.

Rasa Sură de Stepă

Sura de stepa_b


Rasa Sură de Stepă este o rasă de bovine cu o istorie bogată, adaptată la condițiile aspre ale stepelor și regiunilor de deal din România. Aceste bovine se încadra în categoria raselor de tracțiune, evidențiindu-se prin dezvoltarea lor variabilă, cu o talie cuprinsă între 114 și 136 cm, și masă corporală între 280 și 500 kg. Cu un format corporal dreptunghiular și caracteristici distinctive, Sură de Stepă era recunoscută pentru abilitățile sale de tracțiune, având capul lung, îngust și cu profil drept, coarne lungi în formă de liră și gâtul lung, cu musculatură dezvoltată.

Odată cu schimbările în practicile agricole și preferințele consumatorilor, Sura de Stepă a început să piardă teren în fața raselor venite din afară, care oferă o producție mai ridicată de lapte. Din acest motiv, aceste bovine sunt aproape în prag de dispariție.

Așadar, aceste rase de vaci românești nu reprezintă doar un patrimoniu genetic valoros, ci și contribuie la sustenabilitatea agriculturii locale și la diversitatea ecologică. Conservarea și promovarea acestor rase sunt esențiale pentru menținerea unui echilibru ecologic și pentru susținerea economiei agricole în România.

Întrebări și răspunsuri

Q: Ce rase de vaci românești sunt considerate pe cale de dispariție?

Una dintre rasele de vaci pe cale de dispariție din România este Sură de Stepă.

Q: Cum contribuie rasele de vaci românești la economia locală?

Rasele de vaci românești sunt adaptate la resursele locale, cum ar fi pajiștile și fânețele de munte, iar acest aspect reduce costurile de hrănire, crește marja de profit și face exploatarea agricolă mai sustenabilă. (Articol Asociația Aberdeen Angus)

Vizualizat: 3281 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Barbu: Subvenții APIA și ajutoare de stat fermieri, 4 miliarde euro!

Ministrul Barbu: Subvenții APIA și ajutoare de stat fermieri, 4 miliarde euro!

20 mai 2024 - 20:22

Florin Barbu, ministrul agriculturii, a declarat că pentru prima oară în istoria României, Guvernul a alocat 2% din PIB-ul țării pentru agricultură, iar aceasta decizie este un pas important în sprijinirea fermierilor români și în dezvoltarea sectorului agricol național. 

Ce au făcut ASTĂZI doi crescători de vaci care nu au primit pășune!

Ce au făcut ASTĂZI doi crescători de vaci care nu au primit pășune!

20 mai 2024 - 17:56

Doi crescători de vaci din comuna Miroslava, județul Iași, disperați că nu au unde să-și pășuneze animalele, și-au dus vacile în fața primăriei comunei.

La mulți ani albinelor!

La mulți ani albinelor!

20 mai 2024 - 10:31

Ziua mondială a albinelor este marcată la 20 mai, în fiecare an, pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate şi pentru a atrage atenţia asupra necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. Data aleasă reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne.

Cu doar 3 vaci luați subvenția APIA de 230 euro/ha! Anunț făcut de un șef APIA!

Cu doar 3 vaci luați subvenția APIA de 230 euro/ha! Anunț făcut de un șef APIA!

20 mai 2024 - 09:43

Crescătorii de vaci beneficiază începând cu acest an de o nouă schemă de ajutor, este vorba de sprijinul pentru porumbul de siloz. Cei care cresc minim 3 vaci și fac o producție de 18 tone porumb la hectar pot încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) noua subvenție de 230 euro/ha, a anunțat directorul executiv APIA Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Șef APIA: Subvenții APIA la plată la început de iunie!

Șef APIA: Subvenții APIA la plată la început de iunie!

20 mai 2024 - 07:12

Fermierii așteaptă aceste plăți aferente anului de cerere 2023! La începutul lunii iunie intră la plată sprijinul cuplat vegetal, a anunțat directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Mesaj șef APIA pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

19 mai 2024 - 06:20

Foarte important pentru toți fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA pe hectar și cap animal. Mesajul este transmis de directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

Șef APIA: Plata ANT cap animal, banii efectiv în conturile crescătorilor!

19 mai 2024 - 05:45

Crescătorii de vaci, oi/capre care încă așteaptă ajutoarele naționale tranzitorii aferente anului de cerere 2023 sunt anunțați că banii vor intra efectiv în conturi în zilele următoare. Anunțul a fost făcut de directorul executiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

În atenția crescătorilor de vaci! Cum recunoașteți semnele bolii care face ravagii în ferme!

17 mai 2024 - 11:56

Antraxul este o boală bacteriană contagioasă, cu potențial letal atât pentru animalele domestice, cât și pentru oamen, și reprezintă o amenințare serioasă în cadrul fermelor de creștere a bovinelor. Recunoașterea rapidă a simptomelor este esențială pentru intervenție și prevenirea răspândirii bolii.

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

Veste bună pentru micii fermieri, crescători de animale!

16 mai 2024 - 18:41

Micii fermieri, crescători de animale au o soluție bună la îndemână pentru a-și vinde produsele din ferme, automatele. Cu această idee vine un fermier din județul Bihor, Jaroslav Zetocha.

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

Urgent! Se dau 200 euro/ha, termen limită 20 mai!

16 mai 2024 - 16:08

Depuneți urgent cererile! Ajutorul de minimis pentru cartofi, în cuantum de 200 euro/ha, are termen limită 20 mai 2024, anunță Direcția pentru Agricultură Caraș Severin.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Despre producții, prețuri și cum se prezintă culturile la final de iunie cu Alex Degianski

Despre producții, prețuri și cum se prezintă culturile la final de iunie cu Alex Degianski

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La doctor

La doctor
Bulă merge la medic şi este luat în primire: Detalii