"Uităm să spunem că 2,3 miliarde de euro subvenție directă în agricultură intră pe baza faptului că suntem membri ai UE, adică 780.000 de fermieri români încasează 2,3 miliarde de euro de la UE în fiecare an," a spus europarlamentarul Rareș Bogdan, cu referire la protestele fermierilor.
Europarlamentarul Rareș Bogdan a vorbit la Vocile care contează despre protestele fermierilor europeni, precizând că manifestațiile din Franța reprezintă un „semnal” pentru întreaga Europă, dar și că 780.000 de fermieri români încasează 2,3 miliarde de euro în fiecare an, de la UE, lucru care nu trebuie „uitat”.
Rareș Bogdan, europarlamentar: „O parte din negocieri a fost purtată, au fost îndeplinite anumite cerințe al celor care au fost demonstrat. Situația din Franța e ușor diferită și cred că e o problemă a Europei. Semnalul dat de Franța e o chestiune pe care Europa trebuie s-o conștientizeze”.
„Pe de o parte, să înțeleagă statele UE că trebuie să vină cu politici protecționiste, pentru că nu poți să dai drumul produselor din Mercosur fără să asiguri un sprijin real pentru desfacerea produselor fermierilor – fie că sunt români, francezi, italieni, spanioli sau germani. Pe de altă parte, s-a întâmplat o chestiune la nivel global pe care nu putem s-o neglijăm. Nordul Africii, care era aprovizionat cu cereale din Europa, din Ucraina, este astăzi sub asediul cerealelor din China și din Rusia. Prețurile au scăzut la sub jumătate. În același timp, fermierii – fie că sunt în Germania, în Franța sau în România – au probleme cu returnarea creditelor. Sigur că UE a sprijinit și nu trebuie uitat ..."
Rareș Bogdan, europarlamentar: „Cred că trebuie să ne uităm la mai multe aspecte. Unu, trebuie să ne uităm la posibilitatea returnării acestor rate printr-o reeșalonare cu sistemul bancar sau chiar printr-o înghețare de șase luni pentru a-i scoate pe fermieri din această situație foarte complicată. Doi, anul trecut s-au dat despăguburi de 40 de milioane. Cred că acest fond de urgență ar trebui obligatoriu crescut și am făcut o scrisoare (...) pentru a solicita să conștientizăm că fermierii trebuie sprijiniți printr-o injecție financiară, în afară de subvenție (...). Uităm să spunem că 2,3 miliarde de euro subvenție directă în agricultură intră pe baza faptului că suntem membri ai UE, adică 780.000 de fermieri români încasează 2,3 miliarde de euro de la UE în fiecare an”.