Comisia Europeană a elaborat recent un raport despre sectorul zootehnic.
Lapte și produse lactate
În pofida scăderii continue a efectivului de vaci de lapte (-0,5 %), se preconizează că oferta de lapte din UE va rămâne relativ stabilă în 2024 (+0,4 %), ceea ce ar putea fi susținut de creșterea randamentelor (+0,9 %).Țările UE se confruntă cu situații contrastante, afectate în mod diferit de condițiile meteorologice sau de schimbările structurale în curs.
Producția și exporturile de brânză din UE rămân puternice și ar putea continua să crească în 2024. Exporturile de unt din UE ar putea rămâne, de asemenea, pozitive, în condițiile unui consum intern stabil.
Produse din carne
Sectorul zootehnic se confruntă cu schimbări structurale, determinate în principal de o schimbare a preferințelor consumatorilor de la carnea de vită la cea de pasăre și de constrângerile de mediu. Consumul de carne de vită pe cap de locuitor din UE în 2023 a scăzut la 9,7 kg (-4,7% în ritm anual).Scăderea consumului ar putea continua cu 2,8% în 2024. Producția de carne de vită din UE ar putea continua să scadă, ceea ce ar putea susține prețurile la carnea de vită din UE.
Producția de carne de porc din UE se confruntă cu o scădere similară, cu -6,6% în 2023. Reducerea ar putea încetini la 0,4% în 2024.
Cererea de carne de pasăre, ca sursă mai ieftină de proteine, este încă ridicată. Consumul pe cap de locuitor din UE a crescut cu 3% în 2023 și ar putea crește cu încă 2% în 2024. Importurile de păsări de curte continuă, de asemenea, să fie ridicate.