KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Raport Curtea de Conturi: Ajutorul pentru crescătorii de vaci de lapte, insuficient și prost direcționat!

Publicat: 24 iunie 2021 - 20:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ajutorul acordat de UE producătorilor de lapte după interdicția impusă de Rusia asupra importurilor nu a fost suficient de bine direcționat, susține Curtea de Conturi Europeană într-un Raport publicat acum. Curtea de Conturi Europeană a transmis astăzi un comunicat pentru Agroinfo.

Uniunea Europeană a luat măsuri ample pentru a sprijini fermierii în timpul perturbărilor de pe piața laptelui din perioada 2014‑2016. Reacția UE la interdicția impusă de Rusia asupra produselor lactate a fost rapidă. Totuși, potrivit unui raport al Curții de Conturi Europene, nevoile reale ale producătorilor nu au fost suficient evaluate, iar ajutorul acordat nu a fost suficient de bine direcționat. UE s-a străduit să pună în aplicare experiența pe care a acumulat-o în timpul perturbărilor din perioada 2014‑2016 pentru a îmbunătăți gestionarea potențialelor crize viitoare din sectorul laptelui.

La începutul anilor 2010, fermierii din unele state membre ale UE au crescut semnificativ producția de lapte, profitând de prețuri mai ridicate, care au atins nivelul maxim la începutul anului 2014. În august 2014, într-un moment în care exporturile UE către China înregistrau o încetinire, Federația Rusă a interzis importul de produse lactate din statele membre ca răspuns la sancțiunile aplicate de UE în legătură cu situația din Ucraina. Toți acești factori au condus la un dezechilibru între cerere și ofertă în întregul sector până la jumătatea anului 2016. Politica agricolă comună (PAC) a UE oferă mecanisme care atenuează astfel de situații, inclusiv plăți directe pentru stabilizarea veniturilor fermierilor, măsuri de intervenție pe piață, cunoscute sub denumirea de „plasă de siguranță”, care urmăresc sprijinirea prețurilor prin eliminarea temporară a surplusurilor de produse, și măsuri excepționale de contracarare a perturbărilor pieței.

„Producția de lapte reprezintă o parte importantă a sectorului agricol al UE, iar Comisia Europeană a întreprins, împreună cu statele membre, anumite acțiuni pentru a sprijini veniturile fermierilor în timpul perturbărilor de pe piață din perioada 2014‑2016”, a declarat domnul Nikolaos Milionis, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de raport. „Comisia trebuie să fie însă mai bine pregătită în viitor pentru a răspunde mai eficient la potențialele crize din sector.”

muls-lapte_b

Curtea concluzionează că Comisia Europeană a reacționat rapid la interdicția impusă de Rusia. După ce a estimat volumul pierderilor rezultate din nerealizarea exporturilor de unt, de brânză și de alte produse lactate, Comisia a emis – deja până la sfârșitul anului 2014 – un prim pachet de sprijin financiar excepțional pentru fermierii din țările baltice și din Finlanda, care au fost cele mai afectate țări. Curtea a remarcat însă, de asemenea, că Comisia a avut nevoie de mai mult timp pentru a remedia dezechilibrele subiacente de pe piață. Comisia a furnizat fonduri UE în valoare de aproximativ 390 de milioane de euro pentru reducerea voluntară a producției, disponibile în întreaga UE, dar, ca reacție la nivelul minim istoric al prețurilor, mulți fermieri își reduseseră deja producția de lapte înainte ca aceste măsuri de ajutor să fie puse în aplicare.

În pofida efectului de stabilizare a veniturilor produs de plățile directe, a căror pondere în veniturile fermelor de lapte a ajuns la aproximativ 35 % în 2015 și în 2016, producătorii de lapte se pot confrunta cu probleme de flux de numerar după o scădere bruscă a prețurilor. Comisia a încercat să soluționeze această problemă, dar nu a evaluat amploarea dificultăților legate de fluxul de numerar cu care se confruntau fermele de lapte. Curtea a constatat că cuantumul resurselor disponibile – mai degrabă decât nevoile reale – a avut un rol major în alocarea bugetară. Statele membre au favorizat măsuri excepționale care erau simplu de pus în aplicare și au optat pentru o distribuție la scară largă a fondurilor, fără să asigure cu adevărat direcționarea ajutorului.

Pentru a finanța măsurile excepționale pe care le-a adoptat în perioada 2014‑2016, Comisia a luat în considerare posibilitatea de a face apel la propria „rezervă pentru situații de criză în sectorul agricol”, dar, în cele din urmă, nu a procedat astfel. Pentru a fi pregătită pentru crize viitoare, precum cele care ar putea fi cauzate de o pandemie, Comisia a încercat să se bazeze pe lecțiile învățate. În special, pentru PAC 2021‑2027, ea a propus consolidarea rolului și a impactului potențial al rezervei pentru situații de criză prin flexibilizarea utilizării acesteia. Potrivit Curții, Comisia nu a evaluat însă în mod adecvat efectele măsurilor luate de statele membre, deși acest lucru ar putea contribui în mare măsură la creșterea nivelului de pregătire pentru orice perturbări viitoare ale pieței.

Informații generale

Producția de lapte de vacă este al doilea cel mai important sector agricol al UE ca valoare (59,3 miliarde de euro în 2019), reprezentând aproximativ 14 % din producția agricolă. Germania, Franța, Țările de Jos, Polonia, Italia și Irlanda se numără printre principalele țări producătoare de lapte din UE. În perioada 1984‑2015, UE a aplicat un sistem de cote de lapte, prin intermediul căruia a încercat să limiteze producția totală de lapte pe teritoriul său. Începând din 2009, cotele totale ale statelor membre au crescut treptat, până la abolirea sistemului în 2015.

În decembrie 2019, Curtea a raportat cu privire la utilizarea unor măsuri excepționale pentru stabilizarea veniturilor fermierilor în sectorul fructelor și legumelor. Prezentul raport se concentrează asupra producătorilor de lapte din UE.

Raportul special 11/2021, intitulat „Sprijin excepțional pentru producătorii de lapte din UE în perioada 2014‑2016 – Potențial de îmbunătățire a eficienței viitoare”, este disponibil în 23 de limbi ale UE pe site-ul Curții (eca.europa.eu)

Curtea prezintă rapoartele sale speciale Parlamentului European și Consiliului UE, precum și altor părți interesate, cum ar fi parlamentele naționale, părțile interesate din sectoarele economice vizate și reprezentanții societății civile. Marea majoritate a recomandărilor pe care le formulează Curtea în aceste rapoarte sunt puse în practică.

 

 

 

Vizualizat: 1128 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

Anunț APIA ASTĂZI: Bani transferați ACUM în conturi!

27 iulie 2021 - 09:56

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile sumelor cuvenite sub formă de rentă viageră agricolă aferentă anului 2020, anunță APIA într-un comunicat transmis Agroinfo.

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț europarlamentar român: ajutoare pentru fermieri, crescători de animale!

27 iulie 2021 - 07:06

Norme simplificate pentru ajutoarele de stat acordate fermierilor, dar și altor categorii de beneficiari! Anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei AGRI, Parlamentul European.

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

Subvenții APIA ilegale pentru pășune! Președinte asociație crescători de animale, condamnat la închisoare!

27 iulie 2021 - 06:11

Teodor-Sorin Manole, la data faptei președinte al unei asociații de crescători de animale, trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă. Președintele asociației de crescători de animale a încasat ilegal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) subvenții pentru 254 ha de pășune.

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

Ministrul Oros, declarații în direct ASTĂZI!

27 iulie 2021 - 05:51

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, 27 iulie 2021, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise live, începând de la ora 12:00, pe pagina Facebook Ministerul Agriculturii și a ministrului Adrian Oros.

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

Agroland Agribusiness, cifră de afaceri de 13,8 milioane lei, în prima jumătate din 2021

26 iulie 2021 - 21:00

București, 26.07.2021. Agroland Agribusiness (indice bursier AAB) estimează atingerea unei cifre de afaceri de 13,8 milioane lei, în primul semestru (S1) din 2021, în creștere cu 33,4% față de valoarea înregistrată în S1 2020, peste 10 milioane lei. Compania face parte din grupul Agroland, este activă pe piața locală ca entitate de sine stătătoare începând cu 2017, iar pe 15 iunie a.c. a debutat pe piața AeRO a Bursei de Valori București (BVB), printr-un plasament privat pentru vânzarea de acțiuni. 

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

Comunicat APIA de astăzi pentru apicultori: cuantum ajutor pentru acest an!

26 iulie 2021 - 18:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că pot depune cererile de plată pentru accesarea Programului Naţional Apicol (PNA) până la data de 2 august 2021 inclusiv, având în vedere că termenul limită de 31 iulie 2021 este zi nelucrătoare. Valoarea totală a ajutorului acordat anul acesta pentru apicultori este de 59 de milioane de lei.

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

Minimis pentru cumpărarea de animale, un ajutor pe care crescătorii români nu l-au mai primit de 5 ani!

26 iulie 2021 - 10:01

Ajutorul de minimis pentru cumpărarea de animale ar fi o gură de oxigen pentru crescătorii de vaci, oi și capre din România în condițiile în care zootehnia o duce din rău în mai rău. Crescătorii români de animale nu au mai primit acest ajutor din anul 2016.

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

Calendar luna august plata subvențiilor APIA!

26 iulie 2021 - 08:16

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță termene importante pentru plata subvențiilor agricole în luna august 2021, atât pentru fermieri, crescători de animale, dar și pentru apicultori.

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

Cât câștigă un crescător de vaci de lapte din România și cât câștigă unul din Danemarca!

26 iulie 2021 - 06:51

Crescătorii de vaci din România depind mult de sprijinul cuplat zootehnic, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum în zootehnie, la acest moment. Potrivit unui studiu făcut de Comisia Europeană, un crescător de vaci din România câștigă de 17 ori mai puțin decât un crescător de vaci din Danemarca.

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

Stâne de oi, ajutor european pentru garduri electrice care le apără de sălbăticiuni!

26 iulie 2021 - 06:21

Cu sprijinul a două ONG-uri, ciobanii din Parcul Natural Apuseni au găsit o altă metodă de a ține urșii departe de stână decât împușcarea. Cu sprijinul organizațiilor World Wide Fund (WWF) România şi Fauna şi Flora Internaţional, din bani europeni, două stâne de oi din Padiș au montat garduri electrice.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

De ziua ta iubito...

De ziua ta iubito...
Ce i-a luat Bulă soţiei de ziua ei? Detalii