Funcționarii Primăriei Bod, Brașov, s-au trezit în această dimineață cu vacile la ușa instituției. Mai mulți fermieri, nemulțumiți de faptul că au primit prea puține hectare pentru pășunat și la distanțe mari de fermele lor, au decis să apeleze la o formă de protest inedită pentru a-și face dreptate. Aceștia au venit cu mai multe animale în fața Primăriei pentru a cere explicații edililor. Oamenii spun că vor protesta în fiecare zi, până când li se vor solicita revendicările.
Ovidiu Nan este unul dintre fermierii nemulțumiți care a declarat faptul că la reorganizarea suprafețelor de pășunat din acest an a primit doar 4 hectare, la 5 km distanță de fermă, față de 60, pe care le exploata anii trecuți. „Lângă ferma mea sunt patru trupuri de pășune, însă acum Primăria mi-a dat la 5 kilometri distanță. Vrea să ne explice domnul primar cum a gândit că poți duce zilnic 150 de vaci la 5 kilometri distanță să le pășunezi și apoi să te întorci cu cele. Suprafața este oricum insuficientă. Noi am solicitat teren lângă fermă tocmai pentru ca să fie și aproape și vacile noastre să nu intre în contact cu alte animale pentru a evita transmiterea unor boli”, a explicat crescătorul de vaci pentru bizbrasov.ro
Fermierii spun că vor lupta pentru drepturile lor și pentru protejarea modului lor tradițional de viață și de lucru. „Sunt născut și crescut în Bod și nici eu și nici familia mea nu o să plecăm de aici”, a adăugat Ovidiu Nan.
Primarul Sergiu Arsene a declarat pentru BizBrașov că el nu a făcut decât să respecte legea, respectiv, mai întâi să le repartizeze teren pentru pășunat fermierilor mai mici (0,5 ha pentru fiecare unitate vită mare), iar ce rămâne să fie împărțit crescătorilor care au mai multe animale. De altfel, a precizat primarul, unul dintre fermierii care protestează a rămas fără pășune, deoarece a încălcat în mod repetat regulamentul după ce a intrat cu animalele frecvent în aria protejată, unde Primăria derulează un proiect în colaborare cu Institutul de Cercetări Silvice din București. „Avem alți doi fermieri care sunt nemulțumiți de suprafețele pe care le-au primit, însă noi nu am făcut decât să respectăm legea. Fiica domnului Nan, care are separat animale, a primit suprafață de pășunat pentru cele 50 de bovine în conformitate cu formula matematică din lege. Domnului Nan și altui fermier, care au peste 100 animale și sunt considerați crescători mari, le-a revenit ce a mai rămas. Acești fermieri mari ar trebui să aibă suprafețe proprii pe care să le exploateze nu pot utiliza doar pășunile comuntății”, a explicat Sergiu Arsene.
Acesta a mai subliniat faptul că s-a ajuns la acest lucru tot din cauza neînțelegerilor dintre fermieri, respectiv, fiindcă, cu ani în urmă din Asociația Crescătorilor de Taurine din comună făceau parte mai mulți crescători mici, care au decis însă să se separe, după ce conducerea asociației împărțea în mod discreționar pășunile. „Crescătorii mici erau defavorizați, astfel că începând din 2020 au început să iase din asociație și să solicite în mod individual pășune, iar ce a rămas era dat asociației. Anul acesta, au făcut cerere toți, individual, de aceea am reîmpărțit tot, am făcut și un recensământ al animalelor în februarie, și cele 400 de hectare de pășune pe care le avem au fost împărțite pe regula din lege, de la crescător mic, la cel mare”, a precizat primarul comunei.