PROPUNERE SUBVENȚII APIA ZOOTEHNIE! Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, propune ca pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu la vaci să existe cel puțin trei vaci în fermă la data depunerii cererii unice de plată la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
În felul acesta, spune Dan Sergiu Moroșanu, ar fi excluși de la plata ANT mare parte din cei așa-ziși fermieri, care au avut vaci la data de referință 31 ianuarie 2013. Vă reamintim că Ministerul Agriculturii a stabilit printr-un proiect de Ordin să existe cel puțin o bovină în exploatațiile care solicită ANT anul acesta și anul viitor.
Dan Sergiu Moroșanu a transmis o scrisoare pentru AGROINFO:
În data de 19 02 2021 pe site-ul MADR a fost pus în discuție publică proiectul OUG pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți prevăzute la art. 1. alin. (2) și (3) și art. 35 alin(3) din Ordonanța de Urgență a Guvernului pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022.
Problema la care doresc să mă refer privește acordarea Ajutorului Național Tranzitoriu în sectorul zootehnic- ANTZ bovine și se referă la reglementarea care face corelația la prevederile:
Art. 63.(1) ANTZ pentru schema prevăzută la art. 60 lit. b) se acordă fermierilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin un efectiv de minimum 3 capete bovine cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință 31 ianuarie 2013 înregistrate în RNE;
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA este înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal din specia bovine, identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare;
și
Art. 64.(1) ANTZ pentru schema prevăzută la art. 60 lit. b) se acordă fermierilor crescători de bovine și pentru exploataților nou-înființate după data de 31.01.2013, care îndelpinesc cumulativ următoarele condiții:
a) dețin un efectiv minim de 3 capete de bovine purtătoare de primă provenite dintr-un transfer integral de animale purtătoare de primă și/sau nepurtătoare de primă, cu vârsta de minimum 16 luni la data de referință, înregistrate în RNE;
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA este înregistrată în RNE în care există cel puțin un animal din specia bovine, identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare;
Prevederile punctului b) de la art. 63.(1), respectiv Art. 64.(1) au drept scop eliminarea de la accesarea acestui ajutor a așazișilor fermieri care au îndeplinit cel puțin condiția minimă la data de referință și care la data solicitării sprijinului au exploatația activă dar fără a mai avea nici măcar o bovină în exploatație.
Orice ajutor sau sprijin acordat de la bugetul de stat trebuie acordat doar acelor fermieri care desfășoară activitate agricolă la data solicitării acestuia.
Pornind de la această condiție propun ca alin b) de la Art. 63 și Art. 64 să aibă următoarea formulare:
b) la data solicitării ANTZ exploatația cu cod ANSVSA este înregistrată în RNE în care există cel puțin 3 animale cu vârsta de 16 luni la data depunerii cererii din specia bovine, identificat și înregistrat în conformitate cu legislația sanitară veterinară în vigoare;
Acestă prevedere cred că ar stimula creșterea și exploatarea bovinelor, pe de o parte și ar elimina, pe de altă parte, acei așa ziși fermieri care au avut ca unic scop încasarea ajutoarelor de stat fără a desfăsura cu adevărat o activitate agricolă.
Cu stimă,
Dan Sergiu MOROȘANU.