ADAMA 22
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Propunere ajutor de minimis! Scrisoare fermier pentru ministrul agriculturii!

Publicat: 03 ianuarie 2022 - 06:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul George Petrișor Ghenea a transmis o scrisoare către ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu propuneri pentru modificarea ajutorului de minimis acordat anul acesta fermierilor care cultivă legume în spații protejate. Proiectul hotărârii de Guvern pentru acordarea acestui ajutor se află în dezbatere publică, pe site-ul oficial MADR. Scrisoarea fermierului a fost transmisă și către Agroinfo. 

"Domnule ministru,

Pentru a acorda șanse egale de dezvoltare și accesare a ajutorului de minimis pe teritoriul țării tuturor fermierilor potențiali beneficiari și în funcție de zonarea geografică
vă rog sa luati in considerare următoarele propuneri:
[ ] Modificarea cantității de tomate sau castraveți valorificate în Ciclu I de la 5600 kg la 2000 de kg ; în Ciclu II de la 5600 kg la 3500 kg
[ ] Posibilitatea de a accesa ajutorul de minimis în funcție de zonarea geografica: ex.Ciclu I Tomate+ Ciclu II ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde ;
SAU
[ ] Ciclu I ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde + Ciclu II Tomate

Potențialii beneficiari care cultivă tomate în primăvara investesc în căldură, fără a avea prea multe probleme cu tratamentele fitosanitare, cu dăunatorii, pe când o cultură pentru toamnă își are problemele specifice perioadei din an.
Înființarea culturii de tomate în toamnă se face în zilele caniculare, după 1 iulie, temperaturile ridicate provoacă caderea florilor, atacurile de daunatorii sunt extrem de virulente, TUTA ABSOLUTA se combate foarte greu, fiind o perioadă în care își arată puterea.
Totodată, accesarea sprijinului de minimis în valoare de maxim 4000 euro, ar trebui să fie condiționată de cultivarea de legume în cele două cicluri de cultura, pentru a aproviziona piață internă cu legume în mod constant.
Având în vedere cele expuse mai sus, va rog a lua în calcul modificare următoarelor articole din proiectul de Hotărâre de Guvern:

Art. 2
(1)Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea
producției de legume în spații protejate, după cum urmează:
a) tomate -Solanum lycopersicum L- cultivate în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
b) ardei gras și/sau lung-kapia și/sau gogoșari - Capsicum annuum L - cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
c) castraveți -Cucumis sativus L- cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L-cultivată în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
e) salata-Lactuca sativa L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
f) spanac-Spinacea oleracea L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
g) ceapă verde-Allium cepa- cultivată în ciclul I sau Ciclul II de producție

Art 5

(3) Producțiile minime prevăzute la alin. (1) lit. d) sunt următoarele:
a) 2000kg/1000 mp pentru cultura de tomate/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II
b) 2000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia;
c) 2000kg/1000 mp pentru cultura de castraveti/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II ;
d) 1500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 1440 kg/1000 mp pentru cultura de salata;
f) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;
g) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Art.6

(2) Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi cumulat până la 4000 euro respectiv :
a) 3000 euro/cultură tomate în Ciclul I sau Ciclul II/1000mp/beneficiar ;
b) 1000 euro/cultură de ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde în Ciclu I sau în Ciclu II", i-a scris fermierul ministrului agriculturii.

George Petrișor Ghenea este un cultivator de legume din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița. 

Vizualizat: 6717 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj șeful APIA: Start de ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

Mesaj șeful APIA: Start de ASTĂZI pentru crescătorii de animale!

08 august 2022 - 07:11

De astăzi, 8 august 2022, crescătorii de animale pot să solicite la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) eliberarea adeverinței pentru contractarea unui credit garantat cu subvențiile APIA din zootehnie, ajutor național tranzitoriu și sprijin cuplat zootehnic, anunță directorul general APIA, Adrian Pintea, într-un mesaj postat pe Facebook.

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

Tone de carne expirată gata să fie servite turiștilor de pe litoral!

07 august 2022 - 20:10

Descinderi ale mascaților la mai multe localuri din stațiunea Costinești. Aceștia au fost solicitați de inspectorii ANPC, care au fost împiedicați, aseară, să facă verificări. Ușile le-au fost închise în față de angajații localurilor. Când au reușit, în sfârșit, să intre, aceștia au găsit numeroase nereguli, cantități mari de carne expirată și alte alimente ieșite din termen de 2-3 ani, a precizat președintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o intervenție la Digi24.

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

APIA OFICIAL: Cuantum subvenții APIA pe cap animal, tonă lapte! Eliberare adeverințe APIA pentru crescătorii de animale!

07 august 2022 - 14:48

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că începând de luni, 8.08.2022, eliberează adeverințe pentru beneficiarii ajutoarelor naționale tranzitorii și/sau sprijinului cuplat în sectorul zootehnic, care doresc să acceseze credite bancare, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

Comunicat APIA: Acordare plăți APIA în avans!

07 august 2022 - 14:34

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că începând cu data de 16 octombrie 2022 va demara Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus Cereri unice de plată în anul 2022, anunță APIA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

Ministrul Daea ASTĂZI: Fermieri, verificați-vă conturile!

05 august 2022 - 18:28

Ministrul Petre Daea îndeamnă legumicultorii din județele Arad, Bacău, Mehedinți și Călărași să își verifice conturile, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis acum Agroinfo.

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

Comunicat AFIR ASTĂZI: 15 milioane euro pentru fermieri, crescători animale!

05 august 2022 - 12:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, lansarea sesiunii de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se va desfășura în perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

Verificări APIA în ferme pentru plata subvențiilor APIA! Ce obligații au fermierii, crescătorii de animale?

05 august 2022 - 09:30

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează în perioada 11 iulie– 30 septembrie 2022 verificări în fermele care solicită subvențiile agricole pentru acest an. Sunt verificate fermele din eșantionul de control aferent Campaniei 2022. APIA Gorj explică într-un Buletin informativ procedura de control, obligațiile fermierilor, crescătorilor de animale.

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

Ministrul agriculturii: Să le dăm sprijin micilor fermieri!

04 august 2022 - 20:48

Ministrul agriculturii, Petre Daea, face apel la români să cumpere legume de la micii fermieri locali, pentru a-i sprijini acum mai mult decât oricând, în condițiile în care producțiile sunt mai slabe decât anii precedenți din cauza secetei.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvențiile APIA virate mai devreme în conturile crescătorilor de animale!

04 august 2022 - 14:48

Anul acesta, pentru prima oară, perioada de reținere a animalelor în ferme se va încheia la data de 15 august 2022, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, într-o conferință de presă, susținută la sediul Ministerului Agriculturii. Decizia aduce o serie de beneficii pentru crescătorii de animale, este convins ministrul agriculturii.

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

Ministrul Daea ASTĂZI: Subvenții APIA plătite în avans!

04 august 2022 - 13:45

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat astăzi, 4 august 2022, într-o conferință susținută la sediul MADR, procentul de care vor beneficia în avans fermierii, crescătorii de animale din subvențiile APIA care li se cuvin pentru acest an și data de la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va începe plățile. Șeful MADR a vorbit și despre noul program De trei ori subvenția APIA. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - expertul în furaje verzi!

KRONE - expertul în furaje verzi!

Imagini de excepție cu unele dintre cele mai bune mașini și utilaje Krone: #BiG M 450 #EasyCut F 400 CV Fold #EasyCut F 320 # EasyCut B 1000 #EasyCut B 1000 CV Collect #Vendro 420 #Vendro 820 #Vendro 1120 #Swadro TC 1250 #Swadro TC 1370 #BiG X 780 #BiG X 630 #TX 460 #ZX 470

Starea culturilor în Vest! De vorbă cu fermierul Varga Ștefan din Nădlac Krone Highland – chemarea muntelui Tractoare de colecție în combinație cu utilaje din gama actuală KRONE! Imagini rare

Bancul zilei

Dorinţă

Dorinţă
Tăticule, ţie ţi s-a îndeplinit vreo dorinţă din copilărie? Detalii