Adama
Agreena
AGRICOVER

Propunere ajutor de minimis! Scrisoare fermier pentru ministrul agriculturii!

Publicat: 03 ianuarie 2022 - 06:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul George Petrișor Ghenea a transmis o scrisoare către ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu propuneri pentru modificarea ajutorului de minimis acordat anul acesta fermierilor care cultivă legume în spații protejate. Proiectul hotărârii de Guvern pentru acordarea acestui ajutor se află în dezbatere publică, pe site-ul oficial MADR. Scrisoarea fermierului a fost transmisă și către Agroinfo. 

"Domnule ministru,

Pentru a acorda șanse egale de dezvoltare și accesare a ajutorului de minimis pe teritoriul țării tuturor fermierilor potențiali beneficiari și în funcție de zonarea geografică
vă rog sa luati in considerare următoarele propuneri:
[ ] Modificarea cantității de tomate sau castraveți valorificate în Ciclu I de la 5600 kg la 2000 de kg ; în Ciclu II de la 5600 kg la 3500 kg
[ ] Posibilitatea de a accesa ajutorul de minimis în funcție de zonarea geografica: ex.Ciclu I Tomate+ Ciclu II ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde ;
SAU
[ ] Ciclu I ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde + Ciclu II Tomate

Potențialii beneficiari care cultivă tomate în primăvara investesc în căldură, fără a avea prea multe probleme cu tratamentele fitosanitare, cu dăunatorii, pe când o cultură pentru toamnă își are problemele specifice perioadei din an.
Înființarea culturii de tomate în toamnă se face în zilele caniculare, după 1 iulie, temperaturile ridicate provoacă caderea florilor, atacurile de daunatorii sunt extrem de virulente, TUTA ABSOLUTA se combate foarte greu, fiind o perioadă în care își arată puterea.
Totodată, accesarea sprijinului de minimis în valoare de maxim 4000 euro, ar trebui să fie condiționată de cultivarea de legume în cele două cicluri de cultura, pentru a aproviziona piață internă cu legume în mod constant.
Având în vedere cele expuse mai sus, va rog a lua în calcul modificare următoarelor articole din proiectul de Hotărâre de Guvern:

Art. 2
(1)Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea
producției de legume în spații protejate, după cum urmează:
a) tomate -Solanum lycopersicum L- cultivate în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
b) ardei gras și/sau lung-kapia și/sau gogoșari - Capsicum annuum L - cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
c) castraveți -Cucumis sativus L- cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L-cultivată în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
e) salata-Lactuca sativa L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
f) spanac-Spinacea oleracea L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
g) ceapă verde-Allium cepa- cultivată în ciclul I sau Ciclul II de producție

Art 5

(3) Producțiile minime prevăzute la alin. (1) lit. d) sunt următoarele:
a) 2000kg/1000 mp pentru cultura de tomate/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II
b) 2000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia;
c) 2000kg/1000 mp pentru cultura de castraveti/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II ;
d) 1500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 1440 kg/1000 mp pentru cultura de salata;
f) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;
g) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Art.6

(2) Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi cumulat până la 4000 euro respectiv :
a) 3000 euro/cultură tomate în Ciclul I sau Ciclul II/1000mp/beneficiar ;
b) 1000 euro/cultură de ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde în Ciclu I sau în Ciclu II", i-a scris fermierul ministrului agriculturii.

George Petrișor Ghenea este un cultivator de legume din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița. 

Vizualizat: 7115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

Video! Oierul Ionică Sterp dă pe față ce i s-a întâmplat când a fost la ministrul Mediului!

15 iulie 2024 - 09:33

A crescut furia în rândul crescătorilor de ovine după tragedia de pe Jepii Mici unde o tânără a fost sfârtecată de urs. Oierul Ionică Sterp, vicepreședinte Asociația Ciobanilor Profesioniști din România, spune într-un video postat pe rețeaua de socializare Facebook că miniștrii responsabili ar trebui arestați. Nu demisia, că niciunul nu demisionează.

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

Prezentați aceste acte la APIA până la 31 iulie pentru plată subvenții APIA vegetal și zootehnie!

15 iulie 2024 - 06:22

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că până la data de 31 iulie 2024 inclusiv, primește Cereri de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului II 2024 (01.04.2024 – 30.06.2024), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

România pârjolită!

România pârjolită!

14 iulie 2024 - 05:03

Într-un județ, căldura extremă a distrus 80% din culturile de porumb. Și floarea soarelui este afectată de secetă, producţia urmând să fie diminuată pe întreaga suprafaţă cu până la 70%.

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

În exploatația Agro Roban Roxet Farm SRL din localitatea Fălcoiu, județul Olt, recolta se măsoară nu doar în kilograme, ci și în kilowați. Aici, activitatea agricolă, reprezentată de 800 de hectare cultivate preponderent cu cereale, și un parc de utilaje performante achiziționate de la Sigma România, se îmbină cu producția de combustibili alternativi (brichete și peleți), realizată în două unități de prelucrare a paielor. O afacere agricolă integrată, născută din ambiția a doi tineri, naș și fin, în cadrul căreia își desfășoară activitatea nu mai puțin de 16 angajați.

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Drum ciudat

Drum ciudat
De acasă de la mine până la primul bar fac doar 10 minute. Detalii