Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Propunere ajutor de minimis! Scrisoare fermier pentru ministrul agriculturii!

Publicat: 03 ianuarie 2022 - 06:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul George Petrișor Ghenea a transmis o scrisoare către ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu propuneri pentru modificarea ajutorului de minimis acordat anul acesta fermierilor care cultivă legume în spații protejate. Proiectul hotărârii de Guvern pentru acordarea acestui ajutor se află în dezbatere publică, pe site-ul oficial MADR. Scrisoarea fermierului a fost transmisă și către Agroinfo. 

"Domnule ministru,

Pentru a acorda șanse egale de dezvoltare și accesare a ajutorului de minimis pe teritoriul țării tuturor fermierilor potențiali beneficiari și în funcție de zonarea geografică
vă rog sa luati in considerare următoarele propuneri:
[ ] Modificarea cantității de tomate sau castraveți valorificate în Ciclu I de la 5600 kg la 2000 de kg ; în Ciclu II de la 5600 kg la 3500 kg
[ ] Posibilitatea de a accesa ajutorul de minimis în funcție de zonarea geografica: ex.Ciclu I Tomate+ Ciclu II ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde ;
SAU
[ ] Ciclu I ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde + Ciclu II Tomate

Potențialii beneficiari care cultivă tomate în primăvara investesc în căldură, fără a avea prea multe probleme cu tratamentele fitosanitare, cu dăunatorii, pe când o cultură pentru toamnă își are problemele specifice perioadei din an.
Înființarea culturii de tomate în toamnă se face în zilele caniculare, după 1 iulie, temperaturile ridicate provoacă caderea florilor, atacurile de daunatorii sunt extrem de virulente, TUTA ABSOLUTA se combate foarte greu, fiind o perioadă în care își arată puterea.
Totodată, accesarea sprijinului de minimis în valoare de maxim 4000 euro, ar trebui să fie condiționată de cultivarea de legume în cele două cicluri de cultura, pentru a aproviziona piață internă cu legume în mod constant.
Având în vedere cele expuse mai sus, va rog a lua în calcul modificare următoarelor articole din proiectul de Hotărâre de Guvern:

Art. 2
(1)Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea
producției de legume în spații protejate, după cum urmează:
a) tomate -Solanum lycopersicum L- cultivate în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
b) ardei gras și/sau lung-kapia și/sau gogoșari - Capsicum annuum L - cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
c) castraveți -Cucumis sativus L- cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L-cultivată în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
e) salata-Lactuca sativa L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
f) spanac-Spinacea oleracea L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
g) ceapă verde-Allium cepa- cultivată în ciclul I sau Ciclul II de producție

Art 5

(3) Producțiile minime prevăzute la alin. (1) lit. d) sunt următoarele:
a) 2000kg/1000 mp pentru cultura de tomate/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II
b) 2000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia;
c) 2000kg/1000 mp pentru cultura de castraveti/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II ;
d) 1500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 1440 kg/1000 mp pentru cultura de salata;
f) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;
g) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Art.6

(2) Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi cumulat până la 4000 euro respectiv :
a) 3000 euro/cultură tomate în Ciclul I sau Ciclul II/1000mp/beneficiar ;
b) 1000 euro/cultură de ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde în Ciclu I sau în Ciclu II", i-a scris fermierul ministrului agriculturii.

George Petrișor Ghenea este un cultivator de legume din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița. 

Vizualizat: 6307 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

Adio subvenții APIA pentru cei care nu lucrează terenul!

23 ianuarie 2022 - 14:04

În toată politica agricolă comună din UE, subvenția o primește cel care muncește terenul, nu proprietarul, a subliniat astăzi, 23 ianuarie 2022, directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, în cadrul unui interviu Viața Satului, TVR1. Șeful APIA a anunțat că se va schimba în totalitate controlul APIA în teren, astfel încât cei care nu lucrează efectiv pământul își pot lua adio de la subvențiile APIA. 

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

Șeful APIA: Subvenții APIA din data de 1 martie 2022 pentru fermieri, crescători de animale!

23 ianuarie 2022 - 13:13

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la Viața Satului, TVR1, lista subvențiilor APIA pe care fermierii, crescătorii de animale le pot solicita la APIA începînd cu data de 1 martie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

Șeful APIA ASTĂZI: Plățile pe hectar care încep după 15 februarie 2022!

23 ianuarie 2022 - 12:43

Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 23 ianuarie 2022, la TVR1, că plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru vegetal, aferente anului 2021, vor începe după data de 15 februarie 2022.

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

Șeful APIA ASTĂZI: Data când începe PLATA ANT ZOOTEHNIE, subvenția APIA mică!

23 ianuarie 2022 - 12:06

Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pentru crescătorii de animale începe săptămâna viitoare, a anunțat directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea. Putem spune că plata ANT zootehnie, ANT 7, 8 și 9 începe de îndată, imediat, a spus șeful APIA, astăzi, la TVR 1.

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

OLAF: Un sfert din totalul subvențiilor agricole alocate României, FRAUDAT!

23 ianuarie 2022 - 07:42

Fraudă de 850.000 euro din subvențiile agricole destinate fermierilor români! Nici măcar un cent din aceşti bani nu a fost cheltuit în agricultură sau în România. De îndată ce a fost plătită subvenţia, banii au fost transferaţi în conturi bancare din Italia, de unde au fost retraşi rapid şi folosiţi pentru finanţarea altor activităţi criminale, susține Oficiul European de Luptă Antifraudă, OLAF, într-un comunicat transmis media.

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

Vot în Parlamentul European în favoarea crescătorilor români de animale!

21 ianuarie 2022 - 07:12

Votul din 20 ianuarie 2022, din Parlamentul European, reprezintă un pas important pentru fermierii români, care vor putea continua transportul de animale vii, inclusiv spre țările terțe! Anunță europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, Parlamentul European, într-un comunicat transmis Agroinfo.

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

OFICIAL! LIBER la EXPORTUL de ovine, bovine către țările arabe!

20 ianuarie 2022 - 19:22

Transportul animalelor vii din fermele românești către țările terțe continuă! Nu va fi interzis! A anunțat astăzi europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, în urma unei dezbateri pe această temă din Parlamentul European. 

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

ANSVSA ASTĂZI: Nou focar de gripă aviară la granița cu România!

20 ianuarie 2022 - 14:17

În data de 18.01.2022, Ungaria a a notificat Comisia Europeană cu privire la apariția unui focar primar de gripă aviară înalt patogenă, subtipul H5N1, situat la mai puțin de 10 km de granița de vest a României, anunță astăzi Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, ANSVSA, într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Anunț important AFIR ASTĂZI!

Anunț important AFIR ASTĂZI!

20 ianuarie 2022 - 10:50

Garanțiile de participare sau de bună execuție constituite printr-un instrument de garantare emis de o instituție financiară nebancară nu sunt acceptate în procedurile de achiziție publică, anunță astăzi, 20 ianuarie 2022, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), într-un comunicat transmis Agroinfo. 

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

Premieră România: Condamnat la un an de pușcărie cu executare pentru uciderea unui câine!

20 ianuarie 2022 - 08:57

Un bărbat din Galați a fost condamnat la un an de închisoare cu executare pentru că în urmă cu trei ani a omorât câinele unui vecin. Sentința este definitivă și prima de acest fel în România.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Frăţia roboţilor LELY în ferma lui Neluţu Platon

Vă invităm să faceți cunoștință cu roboții Astronaut, Juno şi Discovery. Sunt inteligenţi, serioşi în tot ceea ce fac, nu se plâng niciodată, nu cer de mâncare şi nici concediu de odihnă. Bun venit în era agriculturii 4.0!

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021 Semănat și fertilizat într-o singură trecere cu LEMKEN Azurit 9 + Solitair 12 SW Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii