Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Propunere ajutor de minimis! Scrisoare fermier pentru ministrul agriculturii!

Publicat: 03 ianuarie 2022 - 06:32
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierul George Petrișor Ghenea a transmis o scrisoare către ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu, cu propuneri pentru modificarea ajutorului de minimis acordat anul acesta fermierilor care cultivă legume în spații protejate. Proiectul hotărârii de Guvern pentru acordarea acestui ajutor se află în dezbatere publică, pe site-ul oficial MADR. Scrisoarea fermierului a fost transmisă și către Agroinfo. 

"Domnule ministru,

Pentru a acorda șanse egale de dezvoltare și accesare a ajutorului de minimis pe teritoriul țării tuturor fermierilor potențiali beneficiari și în funcție de zonarea geografică
vă rog sa luati in considerare următoarele propuneri:
[ ] Modificarea cantității de tomate sau castraveți valorificate în Ciclu I de la 5600 kg la 2000 de kg ; în Ciclu II de la 5600 kg la 3500 kg
[ ] Posibilitatea de a accesa ajutorul de minimis în funcție de zonarea geografica: ex.Ciclu I Tomate+ Ciclu II ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde ;
SAU
[ ] Ciclu I ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde + Ciclu II Tomate

Potențialii beneficiari care cultivă tomate în primăvara investesc în căldură, fără a avea prea multe probleme cu tratamentele fitosanitare, cu dăunatorii, pe când o cultură pentru toamnă își are problemele specifice perioadei din an.
Înființarea culturii de tomate în toamnă se face în zilele caniculare, după 1 iulie, temperaturile ridicate provoacă caderea florilor, atacurile de daunatorii sunt extrem de virulente, TUTA ABSOLUTA se combate foarte greu, fiind o perioadă în care își arată puterea.
Totodată, accesarea sprijinului de minimis în valoare de maxim 4000 euro, ar trebui să fie condiționată de cultivarea de legume în cele două cicluri de cultura, pentru a aproviziona piață internă cu legume în mod constant.
Având în vedere cele expuse mai sus, va rog a lua în calcul modificare următoarelor articole din proiectul de Hotărâre de Guvern:

Art. 2
(1)Schema de ajutor de minimis se aplică pe întreg teritoriul României în anul 2022, pentru susținerea
producției de legume în spații protejate, după cum urmează:
a) tomate -Solanum lycopersicum L- cultivate în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
b) ardei gras și/sau lung-kapia și/sau gogoșari - Capsicum annuum L - cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
c) castraveți -Cucumis sativus L- cultivați în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
d) fasole păstăi – Phaseolus vulgaris L-cultivată în Ciclu I sau Ciclul II de producție;
e) salata-Lactuca sativa L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
f) spanac-Spinacea oleracea L- cultivată în Ciclul I sau Ciclul II de producție;
g) ceapă verde-Allium cepa- cultivată în ciclul I sau Ciclul II de producție

Art 5

(3) Producțiile minime prevăzute la alin. (1) lit. d) sunt următoarele:
a) 2000kg/1000 mp pentru cultura de tomate/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II
b) 2000 kg/1000 mp pentru cultura de ardei gras și/sau lung-kapia;
c) 2000kg/1000 mp pentru cultura de castraveti/Ciclu I, 3500kg/1000 mp pentru cultură de tomate Ciclu II ;
d) 1500 kg/1000 mp pentru cultura de fasole păstăi;
e) 1440 kg/1000 mp pentru cultura de salata;
f) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de spanac;
g) 1000 kg/1000 mp pentru cultura de ceapă verde.

Art.6

(2) Valoarea maximă în euro a sprijinului financiar de ajutor de minimis/beneficiar poate fi cumulat până la 4000 euro respectiv :
a) 3000 euro/cultură tomate în Ciclul I sau Ciclul II/1000mp/beneficiar ;
b) 1000 euro/cultură de ardei gras și/sau lung-kapia si/sau gogoșari; castraveți; fasole păstăi; salata; spanac; ceapă verde în Ciclu I sau în Ciclu II", i-a scris fermierul ministrului agriculturii.

George Petrișor Ghenea este un cultivator de legume din Băleni Sârbi, județul Dâmbovița. 

Vizualizat: 6984 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

Fermierii campioni la floarea-soarelui din vestul țării

29 noiembrie 2023 - 18:36

Într-un an dificil, cu secetă pedologică severă, producțiile de floarea-soarelui la nivel național nu au fost cele scontate de fermieri la începutul campaniei de semănat. Cu toate acestea, compania Corteva Agriscience, prin hibrizii Pioneer®, a contribuit la ridicarea productivității pe hectar și a lansat campania Fermieri campioni la floarea-soarelui.

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Horațiu Buzgău: ”Ca să ai succes trebuie să știi unde vrei să ajungi!” | podcast agroSTORY #18

Grupul AGRIND din Tășnad, jud. Satu Mare are la bază o mică activitate agricolă de familie, dezvoltată după anii ’90, cu multă muncă, provocări și implicare. Investițiile și fructificarea la maxim a fondurilor europene au adus societatea la ceea ce este astăzi: peste 3.000 de hectare exploatate în cultura mare, procesare (morărit și panificație), zootehnie (bovine de lapte și de carne) și pomicultură, toate sectoarele fiind dezvoltate pentru a ajunge cât mai aproape de consumatorul final.

Toate acestea au fost clădite cu viziune, perseverență, curaj, dar și prudență de un adevărat trio tehnico-economico-financiar: bunicul și tatăl, absolvenți de studii agricole și fiul, Horațiu Buzgău, absolvent de Științe economice. Alături de ei, o întreagă echipă de prieteni, colaboratori, angajați, parteneri, clienți. ”O întreagă familie!”, spune Horațiu cu mândrie.

Horațiu a făcut primii pași în viață direct... în câmp! A fost implicat de mic în toate activitățile agricole ale familiei, învățarea practică ajutându-l să înțeleagă foarte bine cât este de importantă agricultura și industria alimentară, inclusiv din punct de vedere economic. A decis încă din clasele primare că aceasta va fi calea de urmat și că relevanța cifrelor în agribusiness se transpune, până la urmă, în succesul care determină acțiunile și investițiile viitoare.

Deși are doar 25 de ani, tânărul antreprenor mi-a oferit o adevărată lecție de economie agrară aplicată, teoria fiind transpusă în practică și, evident, în cifrele pe care le obține afacerea agricolă a familiei sale. Cea mai recentă investiție a grupului, în cultura de alun certificată ecologică pe 50 de hectare, suprafață integral irigată, a dat naștere brandului ALLU, Horațiu fiind managerul Holiv Ecoplant, firma care are ca obiect de activitate producția și procesarea alunelor, investiție de asemenea realizată cu fonduri europene.

Horațiu Buzgău a venit la agroSTORY cu o poveste pe cât de frumoasă, pe atât de plină de învățăminte pentru orice tânăr aflat la început de drum în agricultură.


Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii