Adama
Agreena
AGRICOVER

Program Guvernare Cioloș: O singură agenție de plăți și susținerea fermelor de familie!

Publicat: 19 octombrie 2021 - 20:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Programul de guvernare depus luni, 17 octombrie 2021, de premierul desemnat Dacian Cioloș la Parlamentul României prevede la capitolul Agricultură, fonduri europene fără birocrație și încurajarea fermelor românești.

"Finalizarea Planului Național Strategic 2021-2027 (PNS) pentru a beneficia de fonduri europene pe perioada 2023-2027. De asemenea, propunem o serie de reforme pentru ușurarea accesării de finanțare:

● debirocratizarea fluxurilor pentru accesarea fondurilor europene;
● o agenție unică de gestionare a finanțărilor începând cu 2023, rezultată prin comasarea APIA și AFIR;
● plafonarea subvențiilor în cazul beneficiarilor care depășesc un anumit nivel de subvenționare;
● încurajarea fermelor de familie și a celor care procesează materia primă", se arată în documentul depus de prim-ministrul desemnat.

Programul de guvernare USR mai cuprinde:

"Dezvoltarea agriculturii românești prin PNRR

● transformarea liceelor agricole în centre de profesionalizare printr-o investiție ce se adresează unui număr de 57 de licee agricole, care urmează să fie organizate în 5 centre regionale corespunzând celor 5 universități agricole consacrate din România;
● împădurirea terenurilor degradate și slab productive în zone expuse și vulnerabile la pericole climatice, în special la secetă și inundații. Modificarea
legislației privitoare la subvențiile agricole pentru a permite corelarea cu politica de împăduriri din PNRR;
● înființarea perdelelor forestiere și la nivelul exploatațiilor agricole (să nu fie doar în sarcina autorităților publice locale această presiune), procentual din suprafața utilizată, conform unei scheme regionale de plantare;
● acordarea facilităților celor care aleg să realizeze perdele de protecție pe suprafețele lucrate;
● realizarea Strategiei Naționale pentru Managementul Riscului la Inundații.

Menținerea mediului rural populat
Asigurarea forței de muncă din mediul rural și sprijinul în activități specifice prin:
● zero taxe pe salariul minim în agricultură;
● învățământ profesional și tehnic adaptat la cerințele muncii;
● ferme deschise și demonstrative pentru stagii de practică;
● retehnologizarea școlilor cu profil agroalimentar.
În vederea menținerii populației active și a dezvoltării antreprenoriale în mediul rural, sustinem:
● finanțarea cu până la 100.000 de euro pentru instalarea tinerilor în agricultură;
● finanțarea cu până la 100.000 de euro pentru înființarea de activități non-agricole;
● beneficii fiscale pentru o anumită perioadă de timp pentru persoanele juridice nou-înființate în mediul rural.

Cooperare și asociere în sectorul agricol
Măsuri pentru încurajarea cooperării și asocierii între fermieri:
● susținerea investițiilor colective la nivelul cooperativelor și a food hub-urilor, precum și sprijinirea acestora prin finanțarea nerambursabilă a cheltuielilor cu salarizarea pentru marketing și comercializare.
● acordarea posibilității Grupurilor de Acțiune Locală (GAL) de a gestiona mai multe surse de finanțare și altele pe lângă cele din programul Leader, care să răspundă nevoilor locale cuprinse în strategiile de dezvoltare a GAL-urilor.

Siguranță și securitate alimentară
● întărirea modului de colaborare interinstituțional între instituțiile responsabile de siguranța alimentară și dezvoltarea capacității acestora de consiliere a mediului privat.
● măsuri de intervenție și control al pestei porcine africane (PPA):
○ dispunerea de măsuri urgente pentru combaterea și izolarea focarelor existente;
○ pregătirea unui plan de investiții în sectorul cărnii de porc, grav afectat de PPA;
○ urgentarea găsirii unor soluții pentru valorificarea animalelor sănătoase din zona de supraveghere PPA.

Sistem alimentar accesibil, sănătos și durabil
● pregătirea cadrului de implementare pentru strategia „De la fermă la furculiță” și garantarea accesului producătorilor și consumatorilor la piețe locale publice.
● consolidarea relației între producător și consumator prin crearea condițiilor de vânzare directă prin piețe locale sau piețe volante, precum și prin încurajarea comerțului online pentru produsele locale;
● creșterea notorietății produselor locale prin promovarea politicilor de calitate în rândul producătorilor, precum și a produselor recunoscute pe scheme de calitate și a standardelor europene în rândul consumatorilor;
● recunoașterea institutelor de cercetare și dezvoltare cu profil agricol și agroalimentar ca Organisme de Inspecție și Control pentru agricultura
ecologică și pentru sistemele și standardele de calitate destinate produselor agroalimentare;
● susținerea introducerii produselor locale în sistemele și programele de achiziții publice;
● încurajarea dezvoltării de puncte gastronomice locale la nivelul fermelor, cu precădere în zonele recunoscute pentru potențialul turistic deosebit;
● stabilirea de reguli și sisteme de control simplificate și adaptate la specificul național pentru înverzire și eco-condiționalitate, care să încurajeze fermierii să adopte practici agricole durabile.

Predictibilitate legislativă și digitalizare pentru mediul rural
● soluționarea blocajelor legislative abandonate sau nefinalizate, transpunerea directivelor europene, revizuirea legislației, actualizarea sarcinilor instituționale.
● digitalizarea registrelor agricole și interconectarea bazelor de date ale instituțiilor din sectorul agricol.

Cercetare și inovare în agricultură
● încurajarea dezvoltării sectorului agricol prin prioritizarea în viitoarele măsuri de finanțare a cercetării, utilizării datelor și implementarea de noi tehnologii;
● reorganizare și restructurarea unităților de cercetare-dezvoltare în agricultură;
● organizarea și dezvoltarea eficientă a consultanței și consilierilor, a educației și a transferului de cunoștințe pentru ca acestea să fie corect adaptate nevoilor fermierilor;
● dezvoltarea de tehnologii pentru îmbunătățirea sechestrării carbonului prin sporirea cantității de carbon organic din sol.

Buna gestionare a Fondului funciar
Măsurile ce trebuie întreprinse în vederea reformei fondului funciar:
● finalizarea cadastrului general în România și reformarea instituțiilor din domeniul fondului funciar;
● măsuri care să asigure buna gestionare a patrimoniului funciar din portofoliul Agenţiei Domeniilor Statului (ADS);
● deblocarea vânzării terenurilor agricole;
● recunoașterea terenului agricol ca fiind parte a patrimoniului național natural, social și cultural, precum și ca sursă de dezvoltare pentru comunitățile locale.
● reglementări naționale privind accesul nediscriminatoriu la terenurile agricole, inclusiv printr-o lege a arendei, precum şi sprijinirea finalizării restituirilor și retrocedărilor;
● revizuirea legislației naționale și punerea acesteia în acord cu cea de la nivel european pentru încetinirea procesului de acaparare a terenurilor.

Irigații pentru agricultura românească
● contractarea investițiilor prin Banca Mondială/BERD pentru modernizarea și extinderea sistemului de irigații la standarde moderne pentru eficientizarea reducerii consumului de apa, de exemplu amplasarea panourilor fotovoltaice pe sistem tip grindă deasupra luciului de apă al canalelor de irigații (reducerea evaporării apei și producerea de energie, compensarea consumului de electricitate la pompare);
● stimularea amenajărilor de irigații pe infrastructura secundară care presupun o stabilitate a exploatării terenurilor și permiterea reparațiilor și/sau noile amenajari."

Vizualizat: 2595 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

Rezultat teste pesticide, afișat la tarabă!

12 iulie 2024 - 09:16

Fermierii ale căror produse sunt conforme au posibilitatea de a afișa rezultatele analizelor la punctele de vânzare, dovedind astfel calitatea produselor românești.

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

Verificați dacă sunteți pe lista de plată APIA!

12 iulie 2024 - 06:55

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 03 – 10.07.2024, a efectuat plăți în suma totală de 80.864.046,51 lei (16.302.986,34 euro) din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), cofinanțare de la Bugetul Național (BN1), Buget Național (BN) și Instrumentul de redresare al Uniunii Europene (EURI). 

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

Raport AFIR ASTĂZI: Listă fermieri ajutor achiziții tractor, utilaje agricole!

11 iulie 2024 - 17:01

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat astăzi Lista proiectelor depuse aferente submăsurii 4.1 „Investiții în exploatații agricole”, P4.1.1 „Achiziții simple de utilaje agricole la nivelul fermei (vegetal)”, componenta toate culturile exceptând sfecla de zahăr și formele asociative, etapa 1, sesiunea 01/ 2024.

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

Aprobată ASTĂZI de Guvern: Plata subvenției mici fermieri, sumă majorată!

11 iulie 2024 - 16:22

În ședința de Guvern din 11 iulie 2024 a fost aprobat Memorandumul cu tema „Suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament aprobate pe luna iulie 2024 pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale”, în baza prevederilor OUG34/2023.

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

Ordin în vigoare ACUM! Sancțiuni ANT zootehnie, plăți APIA hectar, cap animal!

11 iulie 2024 - 15:10

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 660 din 10 iulie 2024 a fost publicat Ordinul nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

Ministrul Fechet: Ursul se plimbă în mijlocul orașului!

11 iulie 2024 - 09:06

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că situația în ceea ce privește urșii a fost scăpată de sub control în România, numărul estimativ al animalelor depășind 8.000.

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

Subvenția APIA garantată timp de 5 ani!

11 iulie 2024 - 08:18

Tinerii fermieri până-n 40 de ani beneficiază de Sprijinul complementar pentru venit (CIS YF), o subvenție pe hectar, în plus față de ceilalți fermieri. Subvenția APIA le este garantată tinerilor fermieri timp de 5 ani. Cum se calculează perioada de plată APIA și ce schimbări au survenit în acest an?

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice

10 iulie 2024 - 18:51

În perioada 08-10 iulie 2024, Rețeaua Rurală Națională a organizat Seminarul Adhoc cu tema „Soluții pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în contextul Planului Strategic’’. Evenimentul a reunit reprezentanți ai asociațiilor profesionale din agricultura ecologică, retaileri, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România, Consiliul Concurenței și operatori din agricultura ecologică.

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

Ordin MADR ASTĂZI: Despăgubiri secetă!

10 iulie 2024 - 18:14

În Monitorul Oficial a fost publicat Ordinul nr. 271/112/2024 pentru modificarea anexei nr. 4 la Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, aprobat prin OMADR şi al ministrului afacerilor interne nr. 97/63/2020.

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

Oficial ASTĂZI! Registrul Agricol, modificare titlu de proprietate teren!

10 iulie 2024 - 15:51

MADR a publicat în transparență decizională Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind registrul agricol pentru perioada 2025-2029.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

Neîntelegere

Neîntelegere
Aseara, nevasta-mea a lasat un biletel pe frigider: Detalii