DOCUMENT! Prim-ministrul Florin Cîțu a depus la Parlamentul României, înainte de Crăciun, Programul de guvernare. Documentul specifică bugetul pentru agricultură, pentru plățile fermierilor în perioada 2021-2027 și trei proiecte mari finanțate prin Ministerul Agriculturii de care vor beneficia fermierii români.
Potrivit documentului, pentru perioada 2021-2027, agricultura va beneficia de 21,678 miliarde de euro.
Pentru perioada de programare 2021-2027 fondurile europene destinate Politicii Agricole Comune (PAC) vor fi acordate statelor membre pe baza Planului Național Strategic PAC, și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Sectorul agricol și spațiul rural vor avea ca instrument prioritar de dezvoltare
Planul Național Strategic (PNS), prin intervențiile financiare prevăzute în cadrul acestuia, aferente exercițiului financiar următor (2021 – 2027).
Bugetul PAC de care va beneficia România în perioada următoare de programare va fi de 21,678 miliarde de Euro.
Comparativ cu luna noiembrie 2019, moment până la care nu au fost efectuate demersuri în direcția stabilirii liniilor de finanțare pentru viitorul PAC, au fost realizate etape semnificative din elaborarea efectivă a Planului Național Strategic.
Până la această dată au fost definitivate analiza SWOT și analiza nevoilor de finanțare fundamentate pe baza evaluării socio-economice, agricole și de mediu aferente, au fost realizate consultări cu mediul asociativ pentru stabilirea direcțiilor de acțiune viitoare. Sprijinul prin Planul Național Strategic 2021- 2027 al României se va concentra pe atingerea următoarelor obiective:
• promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat care să asigure securitatea alimentară;
• consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității;
• îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul valoric.
În conformitate cu actuala propunere de Regulament, schemele de plăți directe și măsurile de piață, cu finanțare din FEGA, vor contribui împreună cu intervențiile de dezvoltare rurală la atingerea obiectivelor specifice PNS. Pornind de la analiza socio-economică realizată la nivelul MADR cu sprijinul partenerilor sociali, sprijinul pentru dezvoltarea sectorului agricol şi a spațiului rural se va concentra în special pe sprijinirea fermelor de familie şi întinerirea generațiilor de fermieri, pe investiții în procesarea produselor agricole pentru crearea de valoare adăugată.
Direcții de acțiune:
• Investiții în modernizarea, restructurarea şi creșterea competitivității fermelor, cu accent pe fermele de familie;
• Instalarea tinerilor fermieri;
• Sprijin pentru cooperare în vederea integrării producției pe lanțul agroalimentar;
• Gestionarea riscurilor la nivel de fermă;
• Investiții în crearea şi dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea şi marketingul produselor agro-alimentare;
• Investiții în infrastructura de irigații;
• Cooperare în vederea inovării, respectiv dezvoltarea de noi practici care să răspundă la nevoile specifice ale fermierilor;
• Plăți compensatorii pentru angajamente în materie de mediu și climă și alte angajamente, constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone.
• Fructificarea oportunitatii oferite de ecoscheme in noul regulament al Politicii Agricole Comune, se arată în documentul Guvernului Cîțu.
De asemenea, același document precizează trei proiecte importante MADR care vor fi finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare Economică (PNRR) si prin Planul National Strategic.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în lucru alte trei proiecte importante care urmează să fie finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare Economică (PNRR) si prin Planul National Strategic. Acestea vizează:
• strategia de gestionare a apei (infrastructura de irigații, infrastructura de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor)
• crearea unei rețele naționale de centre de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești
• finantarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de infiintare si functionare si lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs), menționează documentul.