Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

PROGRAM GUVERN CÎȚU! BUGETUL PENTRU PLĂȚILE FERMIERILOR!

Publicat: 26 decembrie 2020 - 08:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

DOCUMENT! Prim-ministrul Florin Cîțu a depus la Parlamentul României, înainte de Crăciun, Programul de guvernare. Documentul specifică bugetul pentru agricultură, pentru plățile fermierilor în perioada 2021-2027 și trei proiecte mari finanțate prin Ministerul Agriculturii de care vor beneficia fermierii români.

Potrivit documentului, pentru perioada 2021-2027, agricultura va beneficia de 21,678 miliarde de euro.

Pentru perioada de programare 2021-2027 fondurile europene destinate Politicii Agricole Comune (PAC) vor fi acordate statelor membre pe baza Planului Național Strategic PAC, și finanțate de Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și de Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Sectorul agricol și spațiul rural vor avea ca instrument prioritar de dezvoltare
Planul Național Strategic (PNS), prin intervențiile financiare prevăzute în cadrul acestuia, aferente exercițiului financiar următor (2021 – 2027).

Bugetul PAC de care va beneficia România în perioada următoare de programare va fi de 21,678 miliarde de Euro.

Comparativ cu luna noiembrie 2019, moment până la care nu au fost efectuate demersuri în direcția stabilirii liniilor de finanțare pentru viitorul PAC, au fost realizate etape semnificative din elaborarea efectivă a Planului Național Strategic.

Până la această dată au fost definitivate analiza SWOT și analiza nevoilor de finanțare fundamentate pe baza evaluării socio-economice, agricole și de mediu aferente, au fost realizate consultări cu mediul asociativ pentru stabilirea direcțiilor de acțiune viitoare. Sprijinul prin Planul Național Strategic 2021- 2027 al României se va concentra pe atingerea următoarelor obiective:

• promovarea unui sector agricol inteligent, rezilient și diversificat care să asigure securitatea alimentară;
• consolidarea orientării către piață și creșterea competitivității;
• îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul valoric.

În conformitate cu actuala propunere de Regulament, schemele de plăți directe și măsurile de piață, cu finanțare din FEGA, vor contribui împreună cu intervențiile de dezvoltare rurală la atingerea obiectivelor specifice PNS. Pornind de la analiza socio-economică realizată la nivelul MADR cu sprijinul partenerilor sociali, sprijinul pentru dezvoltarea sectorului agricol şi a spațiului rural se va concentra în special pe sprijinirea fermelor de familie şi întinerirea generațiilor de fermieri, pe investiții în procesarea produselor agricole pentru crearea de valoare adăugată.

Direcții de acțiune:
• Investiții în modernizarea, restructurarea şi creșterea competitivității fermelor, cu accent pe fermele de familie;
• Instalarea tinerilor fermieri;
• Sprijin pentru cooperare în vederea integrării producției pe lanțul agroalimentar;
• Gestionarea riscurilor la nivel de fermă;
• Investiții în crearea şi dezvoltarea valorii adăugate prin procesarea şi marketingul produselor agro-alimentare;
• Investiții în infrastructura de irigații;
• Cooperare în vederea inovării, respectiv dezvoltarea de noi practici care să răspundă la nevoile specifice ale fermierilor;
• Plăți compensatorii pentru angajamente în materie de mediu și climă și alte angajamente, constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice anumitor zone.
• Fructificarea oportunitatii oferite de ecoscheme in noul regulament al Politicii Agricole Comune, se arată în documentul Guvernului Cîțu.

De asemenea, același document precizează trei proiecte importante MADR care vor fi finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare Economică (PNRR) si prin Planul National Strategic.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are în lucru alte trei proiecte importante care urmează să fie finanțate prin Planul Național de Reziliență și Redresare Economică (PNRR) si prin Planul National Strategic. Acestea vizează:
• strategia de gestionare a apei (infrastructura de irigații, infrastructura de desecare/drenaj, lucrări de combatere a eroziunii solului, lucrări de prevenire a deșertificării, finalizarea sistemului național antigrindină și creșterea precipitațiilor)
• crearea unei rețele naționale de centre de colectare, depozitare, procesare și distribuție a produselor românești
• finantarea de asocieri agricole, acoperind cheltuieli de infiintare si functionare si lansarea de linii dedicate lor pentru dezvoltarea de depozite (food hubs), menționează documentul.

Vizualizat: 3751 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii