Adama
Agrilevante-30sept
AGRICOVER

PROGNOZA agrometeorologică 25 - 31 Mai 2021!

Publicat: 24 mai 2021 - 19:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Vremea mai caldă de la începutul perioadei va intra într-un proces de răcire, devenind normală din punct de vedere termic, în majoritatea regiunilor.

Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 16...24°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C și 11...20°C spre sfârșitul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 15...31°C, la nivelul întregului teritoriu. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 6...17°C, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va fi cuprinsă între 14...26°C, limite favorabile pentru desfăşurarea proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară.

Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi căderi de grindină. De asemenea, cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

soare-grau_b

Caracteristici agrometeorologice. Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime, în Maramureș, cea mai mare parte a Munteniei și a Olteniei, local în nordul, centrul, sudul și sud-vestul Transilvaniei, vestul și nord-estul Banatului, nordul și vestul Crișanei, izolat sud-vestul Dobrogei. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și local puternică) se vor semnala în Moldova, pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea și Crișana, local în centrul, sudul și estul Transilvaniei, nordul, nord-estul și estul  Munteniei, nordul și nord-vestul  Banatului, centrul și estul Olteniei.

Gradul de aprovizionare cu apă, în cultura de porumb, pe adâncimea de sol 0-50 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a țării. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată, izolat în nordul și sudul Moldovei, sud-estul Dobrogei, nord-vestul Banatului.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale culturilor agricole se vor desfăşura în bune condiţii pe aproape întreg teritoriul şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe ansamblu, starea de vegetaţie a speciilor de toamnă semănate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, iar la cele tardive şi pe terenurile cu deficite moderate de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă.

Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor parcurge alungirea tulpinii (50-100%), „burduf” şi înspicare (20-100%) şi înflorirea (10-40%), în cea mai mare parte a zonelor agricole.

Rapiţa va înregistra apariţia inflorescenţelor şi înflorirea (20-100%), precum şi formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-60%), la nivelul întregii ţări.

Cultura de floarea-soarelui îşi va definitiva germinarea (90-100%), aflându-se predominant la răsărire (30-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%) şi înfrunzire (5-9 frunze).

În funcţie de data semănatului, agrotehnica aplicată şi condiţiile pedoclimatice, porumbul se va afla la germinare (70-100%), răsărire (30-100%), rmarea frunzei a 3-a (10-100%) şi înfrunzire (4-10 frunze).

La sfecla de zahăr se vor continua germinarea (80-100%), răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze (10-100%), în toate bazinele specializate.

Cartoful va parcurge încolţirea şi răsărirea (20-100%), iar soiurile timpurii, formarea şi creşterea lăstarilor (10-50%).

În toate plantaţiile pomicole se vor înregistra creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar la soiurile timpurii de cireş se va putea declanşa coacerea în “pârgă”, în special în jumătatea de sud a ţării.

La viţa-de-vie vor predomina creşterea frunzelor şi a lăstarilor în majoritatea podgoriilor, iar soiurile timpurii se vor afla în faza de formare a inflorescenţelor.

Condiţiile meteorologice vor fi în general favorabile pentru efectuarea lucrărilor agricole în câmp în aproape toată ţara, acestea fiind sistate temporar doar în zilele cu precipitaţii.

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE:

• Finalizarea verificării semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii germinative;
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă prin efectuarea tratamentelor cu erbicide, insecticide şi fungicide;
• Continuarea fertilizărilor faziale la cerealierele de toamnă cu îngrăşăminte chimice complexe (N, P, K) şi foliare pe bază de microelemente;
• Administrarea tratamentelor fitosanitare în vii şi livezi;
• Efectuarea de praşile mecanice şi manuale în culturile de primăvară (porumb, floarea-soarelui, cartof, sfeclă de zahăr).

Aceste informații au fost furnizate de Administrația Națională de Meteorologie pentru Agroinfo.

Vizualizat: 1115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

Decizie Guvern ASTĂZI plăți programul Tomata!

25 septembrie 2023 - 20:44

Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

Proiect de lege ADOPTAT ASTĂZI de Guvern!

25 septembrie 2023 - 18:48

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind "oprirea risipei bugetare", combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale, după ce au fost dezbătute observaţiile de la ministerele avizatoare, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

Secretar de stat MADR Aurel Simion: Politica agricolă trebuie să fie atractivă pentru tineri!

25 septembrie 2023 - 17:55

Politica agricolă trebuie să devină atractivă din toate punctele de vedere pentru tineri, pentru că nu putem păstra zonele rurale populate și atractive dacă condițiile de trai diferă mult de zona urbană, a spus secretarul de stat Aurel Simion la conferința europeană Pâinea Păcii.

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

Video! Ministrul Barbu: Lansăm acest program în două săptămâni! Suma disponibilă 600 milioane euro!

25 septembrie 2023 - 07:49

"Vom lansa în două săptămâni acest program cu o alocare de 600 milioane de euro," a anunțat ministrul agriculturii Florin Barbu, la sfârșitul săptămânii trecute, la Buzău.

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

Ministrul agriculturii: Împreună putem dezvolta zootehnia românească!

25 septembrie 2023 - 06:59

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, a efectuat vineri, 22 septembrie 2023, o vizită de lucru la două ferme de reproducție suine și o fermă de creștere a puilor de carne pe așternut permanent, din județul Buzău, beneficiare ale celor două programe de sprijin derulate de MADR pentru activitatea de reproducție în sectorul suin și sectorul creșterii păsărilor.

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu oierii!

24 septembrie 2023 - 21:14

Secretarul de stat MADR Adrian Pintea s-a întâlnit astăzi cu crescătorii de ovine la târgul Țurcana-Regina Munților, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, condusă de oierul Dumitru Andreșoi.

Micii fermieri vor primi bani în plus!

Micii fermieri vor primi bani în plus!

24 septembrie 2023 - 20:30

Eurodeputatul Victor Negrescu a anunțat că petiția pentru micii fermieri și satele românești a fost aprobată de Parlamentul European.

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

APIA ACUM: Data la care încep plățile pe hectar și cap animal!

24 septembrie 2023 - 18:55

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce clarificări importante cu privire la Controlul prin monitorizare (“checks by monitoring”) aplicat începând cu Campania 2023. APIA anunță totodată că plata subvențiilor agricole pe hectar și cap animal, aferente acestui an, începe la data de 16 octombrie 2023.

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

Oierul Dumitru Andreșoi își cumpără vapor!

24 septembrie 2023 - 08:49

Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, cunoscut drept oierul cu turma cea mai mare din România, a declarat, într-un scurt interviu acordat lui Ovidiu Ghinea, Agro TV, că-și cumpără vapor pentru export de ovine și bovine vii. Prețul navei este 5 milioane de dolari, a dezvăluit oierul.

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

O turmă de oi a intrat într-o seră și a mâncat kilograme de canabis: Săreau mai sus decât caprele!

23 septembrie 2023 - 06:06

O turmă de oi a mâncat 300 de kilograme de canabis în Grecia. Oile au intrat într-o seră din cea mai mare plantație de canabis medical din Grecia, iar proprietarul fermei a povestit pentru publicația hellas.postsen.com care a fost efectul asupra lor. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

De ce MEWI eVerde?

De ce MEWI eVerde?

'MEWI eVerde', este noul slogan pe care importatorul exclusiv al mărcilor FENDT şi Horsch pe piaţa românească l-a adoptat anul acesta, încercând astfel să-şi afirme identitatea şi ambiţiile privind aderarea la principiile agriculturii sustenabile. Interviu cu Leontin Coca, directorul de vânzări al companiei MEWI.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii