Administrația Națională de Meteorologie anunță prognoza agrometeorologică pentru perioada 14 - 20 iunie 2023.
În cultura graului de toamnă, rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crisana, Oltenia, Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Munteniei, local in nordul si estul Moldovei.
Deficite de umiditate în sol (seceta pedologica moderata și puternică) se vor inregistra in Dobrogea, pe suprafete agricole extinse din Moldova, local in nordul, estul si sudul Munteniei, centrul, estul si sudul Transilvaniei.
In cultura de porumb, aprovizionarea cu apa a solului, in stratul 0-50 cm, va prezenta valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime, in Crisana, Banat, Maramures si Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei si a Munteniei, local in nordul, nord-vestul, estul, izolat sud-vestul Moldovei, centrul si nordul Dobrogei.
Continutul de umiditate din sol se va incadra in limite scazute (seceta pedologica moderata) pe suprafete extinse din Moldova si Dobrogea, local, in nordul, nord-estul, estul si sudul Munteniei, izolat centrul Transilvaniei.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
In general, ritmurile de vegetatie in parcurgerea proceselor de crestere si dezvoltare ale culturilor agricole vor fi normale si chiar intensificate, ca urmare a temperaturilor favorabile din aer si sol, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa in sol.
Pe ansamblu, la culturile infiintate in epoca optima, starea de vegetatie se va mentine buna si medie, respectiv medie si slaba la culturile intarziate fenologic, precum si pe terenurile afectate de seceta pedologica, indeosebi in sud-estul, sudul si estul tarii.
Cerealierele de toamna (orz si grau) semanate in perioada optima se vor afla la inflorire si maturitate in lapte (30-100%), in cea mai mare parte a zonelor agricole.
Cele mai avansate in vegetatie vor fi culturile din jumatatea de sud a tarii, in special pe suprafetele cu o buna aprovizionare cu apa a solului, aflate la maturitatea in ceara (10-50%). In semanaturile tardive se vor continua inspicarea si inflorirea (30-100%).
La rapita infiintata in epoca optima vor predomina formarea silicvelor si cresterea boabelor in silicve, iar local in zonele de campie va fi posibil inceputul maturitatii depline (10-25%).
Floarea-soarelui va parcurge aparitia primei perechi de frunze (70-100%) si infrunzirea (10-20 frunze), precum si formarea calatidiului (10-50%), uniformitatea si vigurozitatea plantelor prezentandu-se in general buna si medie.
La cultura de porumb, functie de data semanatului si precocitatea hibridului se vor semnala cresterea frunzei a treia (30-100%), precum si infrunzirea (5-13 frunze), la nivelul intregii tari.
Sfecla de zahar isi va definitiva rasarirea (90-100%), continuandu-se totodată faza de dezvoltare a aparatului foliar, iar izolat, se va putea declanșa alungirea axei hipocotile (10-15%).
În toate bazinele specializate, la cartof se vor semnala răsărirea (70-100%), creșterea lăstarilor laterali (30-100%) și tuberizarea (10-70%).
Speciile samburoase (cais, piersic, visin, cires) se vor afla in fazele de acumulare a zaharurilor si coacerea fructelor, cresterea lastarilor/frunzelor, iar soiurile extratimpurii si timpurii de cais si cires ajunse la maturitatea tehnologica se vor recolta. La semintoase (mar, par, gutui) se vor inregistra dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.
La vita-de-vie se vor semnala infrunzirea, aparitia inflorescentelor si inflorirea, in aproape toate podgoriile. Local, in vestul si sudul tarii, la soiurile timpurii se vor inregistra formarea si cresterea boabelor.
În zilele fără precipitatii, lucrările agricole de sezon (aplicarea îngrășămintelor, erbicidări, prășile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor efectua în general normal.