Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Prognoza agrometeorologică 13-19 iulie 2022!

Publicat: 12 iulie 2022 - 14:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, în aproape toate regiunile agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15...25°C în primele zile, limite apropiate de normele climatologice și 20...28°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C.

Temperatura maximă a aerului se va încadra intre 20...35°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 9...22°C, în cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, la scara întregului teritoriu. Totodată, izolat, cantitățile de apă prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.

agro 13_b

Starea de vegetație a culturilor agricole.  Procesele de creștere, coacere și maturare ale speciilor de câmp și pomi-viticole se vor desfășura în general normal, pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

În zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, precum și-n zonele afectate de seceta pedologicî, la culturile prășitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară și răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire și/sau uscare prematură a frunzelor bazale, precum și forțări stadiale.

Sub aspect fenologic, grâul de toamnă se va afla in fazele de maturitate în ceară și deplină (20-100%), continuîndu-se lucrările de recoltare, la nivelul întregii țări.

Rapița își va continua faza de maturitate deplină (30-100%), lucrările de recoltare efectuîndu-se pe suprafețe agricole extinse. În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va înregistra formarea calatidiului (60-100%) și înflorirea (10-100%), izolat fiind posibil începutul maturității în ceară (10-20%). Cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (10-100%), înflorirea și mătăsirea (10-80%).

In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahăr vor predomina fazele de înfrunzire (21-30 frunze), precum și alungire/ingroșare a axei hipocotile (30-100%), iar la cartof, creșterea tuberculilor, înflorirea și veștejirea vrejilor (10-100%).

Pomii fructiferi se vor afla la creșterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.

În majoritatea podgoriilor, la vița-de-vie se vor continua fazele de creștere a frunzelor, lăstarilor și a boabelor.

În zilele fără precipitații, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, prașile manuale/mecanice etc.), se vor putea efectua în bune condiții.

Recomandări de specialitate

- Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare la grâul de toamnă și fructele de sezon;

- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

- Continuarea lucrărilor de întreținere la speciile de câmp și pomi-viticole (combaterea bolilor și dăunătorilor, erbicidări, prașile manuale/mecanice);

- Aplicarea irigațiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie

Vizualizat: 3504 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

Scheme de ajutor de stat în valoare de 4 miliarde euro!

21 septembrie 2022 - 20:37

Premierul României, Nicolae Ionel Ciucă a anunțat semnarea convențiilor de garantare pentru IMM Invest Plus, programul prin care Guvernul alocă 4 miliarde euro pentru susținerea întreprinderilor mici și mijlocii din România.

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

Scenarii climatice pentru România! Raport ce va fi lansat în decembrie!

21 septembrie 2022 - 20:02

Peste 120 de reprezentaţi-cheie ai sistemului public, privat, civic şi academic dezbat, pe 21 şi 22 septembrie, în cadrul a opt grupuri de lucru tehnice scenariile climatice pentru România anului 2030, iar concluziile vor fi incluse într-un raport ce va fi lansat în luna decembrie a acestui an.

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

Ministrul Daea ASTĂZI: Crescătorii de animale vor primi, în premieră, anul acesta avansul APIA!

21 septembrie 2022 - 16:48

”Crescătorii de animale care beneficiază de sprijinul cuplat în sectorul zootehnic vor primi, în premieră anul acesta, avansul APIA", a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Petre Daea, la finalul ședinței de Guvern. Executivul a aprobat astăzi, așa cum a anunțat deja Agroinfo, plafoanele alocate pentru plata sprijinului cuplat zootehnic (SCZ). 

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

Primăria unei comune vrea să cedeze 50 ha pășune pentru o centrală fotovoltaică! Crescătorii se opun!

21 septembrie 2022 - 08:53

Primăria comunei Gura Foii, județul Dâmbovița, este în negocieri pentru concesionarea unei suprafețe de 50 ha de pășune pentru construirea unei centrale fotovoltaice. Comuna are 130 ha de pășune și-n localitate mai sunt 10 crescători de animale. Crescătorii se opun acestei decizii a primăriei.

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

Guvern ASTĂZI: Aprobarea cuantumului sprijinului cuplat zootehnic pentru acest an!

21 septembrie 2022 - 07:38

Pe lista proiectelor supuse astăzi, 21 septembrie 2022, aprobării Guvernului, în ședința săptămânală, se află proiectul de hotărâre de Guvern pentru aprobarea plafoanelor alocate schemelor de sprijin cuplat în sectorul zootehnic, precum și pentru stabilirea cuantumului acestora, pentru anul de cerere 2022, informează un comunicat al Executivului.

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

Amendă uriașă pentru un crescător de vaci!

20 septembrie 2022 - 17:51

Un crescător de vaci din localitatea Țânțăreni, județul Gorj, a fost amendat cu 20.000 de lei de inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj pentru că avea în fermă un lucrător angajat "la negru".

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

MADR ASTĂZI: Modificare la plata ajutoarelor excepționale pentru fermieri!

20 septembrie 2022 - 16:40

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, că a modificat Hotărârea Guvernului nr. 1032/2022 privind acordarea unor ajutoare excepţionale producătorilor agricoli din sectorul vegetal. Modificarea vizează bugetul alocat pentru plata ajutoarelor excepționale de care beneficiază fermierii din sectorul vegetal.

Comunicat AFIR ASTĂZI!

Comunicat AFIR ASTĂZI!

20 septembrie 2022 - 11:14

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale aduce la cunoștința beneficiarilor publici decizia emisă de Comisia Europeană în data de 12 septembrie 2022 privind aprobarea modificării Programului Național de Dezvoltare Rurală, prin care sunt aplicabile beneficiarilor PNDR prevederile Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 64/ 2022 privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile.

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

Șeful ADS: Din noiembrie, atribuim teren tinerilor fermieri!

20 septembrie 2022 - 07:47

Avem sute de cereri din partea tinerilor fermieri, ceea ce ne-a determinat să urgentăm inventarierea suprafețelor, inventariere care este supusă și unor presiuni mari de ordin de fond funciar, de reconstituirea dreptului de proprietate, a spus directorul Agenției Domeniilor Statului, George Sava, la TVR1. Acesta a anunțat că din noiembrie se reiau sesiunile pentru atribuirea de teren tinerilor fermieri. 

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

DAJ: Plată despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă!

20 septembrie 2022 - 06:43

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ) Bihor a solicitat primăriilor să se implice mai mult în precompletarea datelor din dosarele pentru acordarea de despăgubiri pentru fermierii afectaţi de seceta pedologică.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Robotul autonom Horsch Primul robot de furajare LELY VECTOR din România în ferma Peica! LIVIU STANIMIR: Costul inputurilor scade marja de profit

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii