Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire, în aproape toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 15...25°C în primele zile, limite apropiate de normele climatologice și 20...28°C in restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1...4°C.
Temperatura maximă a aerului se va încadra intre 20...35°C, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 9...22°C, în cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd ploi locale cu caracter de aversă, dar și torențial, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, la scara întregului teritoriu. Totodată, izolat, cantitățile de apă prognozate pot fi semnificative din punct de vedere agricol.
Starea de vegetație a culturilor agricole. Procesele de creștere, coacere și maturare ale speciilor de câmp și pomi-viticole se vor desfășura în general normal, pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
În zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, precum și-n zonele afectate de seceta pedologicî, la culturile prășitoare se va produce fenomenul de ofilire temporară și răsucire a aparatului foliar în orele de amiază, îngălbenire și/sau uscare prematură a frunzelor bazale, precum și forțări stadiale.
Sub aspect fenologic, grâul de toamnă se va afla in fazele de maturitate în ceară și deplină (20-100%), continuîndu-se lucrările de recoltare, la nivelul întregii țări.
Rapița își va continua faza de maturitate deplină (30-100%), lucrările de recoltare efectuîndu-se pe suprafețe agricole extinse. În cea mai mare parte a regiunilor, floarea-soarelui va înregistra formarea calatidiului (60-100%) și înflorirea (10-100%), izolat fiind posibil începutul maturității în ceară (10-20%). Cultura de porumb va parcurge formarea paniculului (10-100%), înflorirea și mătăsirea (10-80%).
In principalele bazine de cultura, la sfecla de zahăr vor predomina fazele de înfrunzire (21-30 frunze), precum și alungire/ingroșare a axei hipocotile (30-100%), iar la cartof, creșterea tuberculilor, înflorirea și veștejirea vrejilor (10-100%).
Pomii fructiferi se vor afla la creșterea/coacerea rodului, acumularea zaharurilor în fructe, iar la soiurile ajunse la maturitatea tehnologică se vor continua lucrările de recoltare.
În majoritatea podgoriilor, la vița-de-vie se vor continua fazele de creștere a frunzelor, lăstarilor și a boabelor.
În zilele fără precipitații, lucrările agricole specifice campaniei de vară (recoltare, erbicidări, tratamente împotriva bolilor și dăunătorilor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, prașile manuale/mecanice etc.), se vor putea efectua în bune condiții.
Recomandări de specialitate
- Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport și depozitare la grâul de toamnă și fructele de sezon;
- Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
- Continuarea lucrărilor de întreținere la speciile de câmp și pomi-viticole (combaterea bolilor și dăunătorilor, erbicidări, prașile manuale/mecanice);
- Aplicarea irigațiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.
Sursa: Administrația Națională de Meteorologie