Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Prognoza agrometeorologică 1 iunie - 7 iunie 2021!

Publicat: 01 iunie 2021 - 21:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, în această perioadă va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obișnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 10...21°C, abaterile termice negative fiind de 1...5°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura maximă a aerului se va încadra intre 13...26°C, pe aproape întreg teritoriul.
 
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 6...15°C, in majoritatea regiunilor.
 
Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat căderi de grindiăa. De asemenea, cantitățile de aă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
 
Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă va prezenta valori scăzute (seceta pedologiăa moderată) și deosebit de scăzute (seceta pedologică puternică), în cea mai mare parte a Dobrogei, Moldovei și Crișanei, local în centrul și estul Transilvaniei, nordul, nord-estul, sud-estul și estul Munteniei, nordul si nord-vestul Banatului, izolat in sudul Olteniei.
 
In Maramures, pe suprafete agricole extinse din Muntenia, Oltenia, Transilvania, local vestul si nord-estul Banatului, izolat nordul Crisanei, sud-vestul Dobrogei, nordul Moldovei, aprovizionarea cu apa a solului se va situa in limite satisfacatoare până la apropiate de optim și optime. În stratul de sol 0-100 cm, rezerva de apă în cultura de porumb, se va incadra in limite satisfacatoare si apropiate de optim, in aproape toata țara.

floarea-soarelui_02_b
 
Local in nordul si vestul Munteniei, sudul Transilvaniei, izolat in nordul Olteniei, se vor semnala usoare excese de umiditate in sol. Deficite de apa in sol (seceta pedologica moderata) se vor inregistra izolat in centrul si sud-estul Dobrogei, sudul Moldovei, extremitatea vestica a Banatului.
 
Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, regimul hidrotermic din aer si sol va fi favorabil parcurgerii proceselor de crestere si dezvoltare ale speciilor de camp si pomi-viticole, in cea mai mare parte a regiunilor.
 
Culturile de orz si grau de toamna infiintate in epoca optima isi vor continua inspicarea (40-100%), inflorirea (10-100%) si maturitatea in lapte (10-40%), pe majoritatea suprafetelor. Cerealierele tardive se vor afla la alungirea paiului (60-100%), „burduf” si inspicare (20-100%), iar plantele vor prezenta o uniformitate si vigurozitate medie si slaba, indeosebi pe terenurile cu deficite ridicate de apa in sol.
 
In functie de data semanatului, rapita din Dobrogea, Muntenia, Moldova, Transilvania si Crisana va inregistra formarea silicvelor si a boabelor in silicve, iar local in sud-estul tarii, inceputul maturitatii depline (10-20%), in special pe arealele cu o buna aprovizionare cu apa a solului.
 
La floarea-soarelui vor predomina fazele de aparitie a primei perechi de frunze (30-100%) si infrunzire (6-13 frunze), cu o stare de vegetatie a plantelor in general buna.
 
Porumbul se va afla la rasarire si formarea frunzei a treia (30-100%), precum si infrunzire (5-12 frunze), pe aproape intreg teritoriul agricol. In principalele bazine specializate, sfecla de zahar isi va continua rasarirea (60-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze si cresterea aparatului foliar (10-100%).
 
La cartof se vor inregistra răsărirea, creșterea lăstarilor laterali si inceputul tuberizarii (10-100%).
 
Speciile de samburoase (cais, piersic, visin, cires) vor parcurge fazele de acumulare a zaharurilor, cresterea lastarilor/frunzelor, iar soiurile timpurii de cires ajunse la maturitatea tehnologica se vor recolta. La semintoase (mar, par, gutui) se vor semnala dezvoltarea rodului, cresterea lastarilor si infrunzirea.
 
În toate podgoriile, la vita-de-vie se vor continua dezvoltarea aparatului vegetativ (frunze, coarde), formarea inflorescentelor si inflorirea. 
 
În condițiile agrometeorologice menționate, lucrările agricole de sezon (aplicarea îngrășămintelor, erbicidări, prașile manuale/mecanice, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea desfășura în zilele fără precipitații.
 
Recomandări de specialitate:
Efectuarea lucrarilor agrotehnice de întreținere a culturilor de primăvară (prașile mecanice si manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
Aplicarea tratamentelor fitosanitare în plantațiile pomi-viticole;
Fertilizarea speciilor de camp cu îngrășăminte minerale și foliare;
Aplicarea tratamentelor pentru combaterea agenților patogeni și dăunătorilor la toate culturile;
Recoltarea fructelor din speciile ajunse la maturitate fiziologică (cireș);
Eliminarea excesului de apă de la suprafața solului, îndeosebi pe terenurile de luncă și cu drenaj defectuos.

Buletin agrometeorologic furnizat de Administrația Națională pentru Meteorologie.

Vizualizat: 1144 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

Decizie ASTĂZI ferme de vaci!

28 noiembrie 2023 - 18:40

S-a discutat astăzi la Bruxelles. Directiva DEI (Directiva Emisii Industriale) ar putea pune în pericol fermele de vaci care nu vor avea mijloacele necesare de a investi. Potrivit Euractiv, trei europarlamentari solicită Comisiei să se excludă vacile de la aplicarea acestei directive.

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

Cu cât se mai vinde o Bălțată Românească cu origine, dar fără origine!

28 noiembrie 2023 - 14:09

Care este prețul cu care se vinde, în această perioadă, o vacă din rasa Bălțată Românească, neînscrisă în registrul genealogic al rasei, și cu cât se vinde un exemplar înscris în secțiunea principală a registrului genealogic?

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

Procurorii DNA, percheziții ASTĂZI la cei care au obținut ilegal terenuri!

28 noiembrie 2023 - 12:53

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2014-2023, în legătură cu obținerea pe nedrept a unor imobile (24 de terenuri) aflate în proprietatea statului, situate pe raza municipiului București.

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

Subvenție specială pentru fermele mici care cresc animale, dar cultivă și pământ!

28 noiembrie 2023 - 12:12

O nouă plată directă se pregătește pentru fermele mixte, mai ales pentru cele mici sau de familie, a anunțat comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski.

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

MADR: Precizări importante ajutor de stat!

28 noiembrie 2023 - 11:51

Ministerul Agriculturii face precizări importante vizavi de accesarea ajutoarelor de stat din cadrul Programului Investalim.

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

Comisar UE mesaj de la fermieri: Nu ne dați nicio subvenție, asta e pomană!

27 noiembrie 2023 - 09:36

Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a declarat că primește mesaje de la unii dintre fermieri care-i spun să nu se mai dea subvențiile agricole, pentru că sunt o pomană. Prețul corect la produsele agricole, produsele din fermă ar fi în avantajul fermierilor, crescătorilor de animale. Din 2027, s-ar putea să dispară subvențiile agricole.

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

Micii fermieri până-n 10 ha sunt scutiți de această condiție pentru subvenții APIA!

27 noiembrie 2023 - 07:38

Micii fermieri care lucrează până-n 10 ha sunt scutiți de respectarea normei de eco-condiționalitate, Gaec 8, atât de discutată în ultimul timp. Această condiție este obligatorie pentru încasarea subvențiilor APIA pe suprafață, excepție fac micii fermieri. Ce presupune? Necultivarea unui procent din teren. Pentru acest an, fermierii au avut derogare, dar anul viitor vor trebui să respecte condiția dacă vor subvenții. 

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

Ajutor 186 milioane euro pentru fermieri!

27 noiembrie 2023 - 06:29

În 2024, Comisia Europeană va aloca un total de 185,9 milioane EUR pentru finanțarea activităților de promovare a vânzării de produse agricole și alimentare ale UE durabile și de înaltă calitate în UE și în întreaga lume.

Programul Solarul pentru micii fermieri!

Programul Solarul pentru micii fermieri!

26 noiembrie 2023 - 20:15

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

Crescătorii își dau oile gratis ca să scape de cheltuieli!

26 noiembrie 2023 - 15:06

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a reduce costurile, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC și News.ro.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei!

Una dintre cele mai vechi rase de bovine din Europa s-a adaptat de minune pe păşunile de lângă Agnita, unde Bogdan Varga a preluat de câteva luni afacerea tatălui său. Exploatate exclusiv pentru producţia de carne, cele 110 exemplare de Galloway sunt ţinute tot timpul anului pe păşune.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radis

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ninge...

Ninge...
De când a început să ningă, barbatul meu stă şi se uită non-stop pe geam. Detalii