Caracteristici meteorologice. Pe ansamblu, în acest interval, va predomina o vreme normală sub aspect termic, în aproape toate zonele de cultură.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7...18 grade C, valori apropiate de mediile multianuale la nivelul întregii țări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 12...24 grade C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 1...13 grade C în cea mai mare parte a țării, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice și centrale. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 9...19 grade C, limite optime desfășurării fazelor de germinare, răsărire și înfrunzire la culturile de toamnă înființate până la această dată. Se întrevăd ploi locale, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată țara.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, pe suprafețe extinse din Transilvania, Oltenia, Moldova și Muntenia, local în nordul și vestul Crișanei, estul și sud-estul Dobrogei, izolat nord-vestul Banatului. În cea mai mare parte a Dobrogei, local sudul Moldovei, nordul, nord-estul, sudul și sud-estul Munteniei se vor înregistra deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă).
Starea de vegetație a culturilor agricole
Ca urmare, regimul hidro-termic din aer și sol favorabil va imprima ritmuri normale de vegetație la speciile de toamnă (rapiță, orz și grâu), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, acestea fiind chiar intensificate în zonele de câmpie. Totodată, pe suprafețele agricole cu deficite ridicate de apă în sol, precum și-n depresiunile nordice și centrale, procesele biologice ale plantelor se vor desfășura mai lent.
La hibrizii tardivi de porumb se va continua maturitatea deplină (50-100%) și recoltarea, în toate zonele de cultură.
Cultura de sfeclă de zahăr se va afla la acumularea zahărului în rădăcină, maturitate tehnologică și începutul recoltării, iar la cartoful aflat la maturitate deplină se vor continua lucrările de recoltare.
Pomii fructiferi și vița de vie vor înregistra predominant fazele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, precum și recoltarea și îngălbenirea/căderea fiziologică a frunzelor.
Rapița înființată în perioada optimă va parcurge germinarea (60-100%) și răsărirea (10-100%), mai avansate fiind culturile din jumătatea de sud a țării unde se va continua înfrunzirea (3-6 frunze).
La orzul și grâul de toamnă semănate până-n prezent se vor semnala fazele incipiente de vegetație, respectiv germinare și răsărire.
Ca urmare, condițiile agrometeorologice prognozate vor fi optime desfășurării lucrărilor agricole în câmp (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare).
sursa: ANM