TEREN AGRICOL PENTRU TINERII FERMIERI. Tânărul fermier Marcel Pop din județul Satu Mare este primul tânăr fermier care a semnat astăzi un contract cu Agenția Domeniilor Statului pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, promise tinerilor fermieri. Pentru celelalte suprafețe declarate disponibile în câteva județe, se vor organiza licitații publice.
Contractul între tânărul fermier Marcel Pop și Agenția Domeniilor Statului a fost semnat astăzi, 27 noiembrie 2020, la sediul Ministerului Agriculturii.
În acest moment, noi avem un prim contract pentru o suprafață de teren de 49,6 hectare, categorie de folosință arabil, în județul Satu Mare. Au fost foarte, foarte multe solicitări pe întreaga suprafață de teren din fiecare județ pe care l-am scos, l-am ofertat la concesiune. Mă bucură să văd că există un număr foarte, foarte mare de solicitări pe întreg teritoriul României și că acest lucru a produs un ecou neașteptat pentru multă lume și consider că, într-adevăr, este necesară reîntinerirea generației în acest domeniu, mai ales că sunt tineri cu expertiză în domeniul agriculturii. Pe lângă sesiunea pe care o avem, în acest moment, urmează să demarăm și cea de-a doua sesiune.
Pentru celelalte terenuri pe care le avem pe prima sesiune, vor urma licitații pentru că sunt foarte mulți solicitanți și ajungem în procedura de licitație pentru concesionarea terenurilor, dar iată că am reușit să facem o atribuire directă unui tânăr eligibil, cu studii în domeniu care e la început de drum, îl sprijinim, îmi doresc să fie o colaborare foarte bună, îmi doresc să fie un moment bun și prielnic pentru el, la fel și pentru ceilalți care vor urma să adjudece terenuri din administrarea Agenției Domeniilor Statului, a anunțat astăzi, 27 noiembrie 2020, directorul general ADS, Camelia Procop.
Directorul general ADS a mai spus care sunt terenurile din administrarea ADS, libere de contract, ofertate în prima sesiune, pentru care tinerii fermieri vor concura la licitație.
Vă voi oferi câteva date statistice despre terenurile din prima sesiune pentru care urmează licitațiile publice. În județul Călărași avem 202 hectare și 34 de solicitări în acest moment, Dâmbovița 118 ha și 8 solicitări, Galați 110 ha și 32 de solicitări, Dolj 149 ha, Hunedoara 55 ha și 10 solicitări. În total, 735 de hectare au fost oferite pentru concesiune pe prima sesiune, a spus șefa ADS.
Contractele ADS de atribuire directă a terenurilor tinerilor fermieri au o durată de 20 de ani și se pot prelungi cu încă 10 ani.