BOVINE CU ORIGINE. Crescătorii de vaci susțin că asociațiile le percep un preț pentru certificatul de origine care se poate ridica și la 1.000 de lei pe cap de vacă. O bovină care are un astfel de document se califică pentru sprijinul cuplat, subvenție europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de animal, cifrată, pentru anul 2019, la 380 de euro/cap de vacă de lapte și la circa 240 de euro/cap de vacă de carne.
Un crescător de vaci din Someș-Uileac, Maramureș, îi avertizează pe fermierii care nu știu că la cumpărarea unui animal cu origine vor plăti și prețul certificatului de origine, preț stabilit separat de prețul bovinei.
ATENȚIE VACARI!!
A inceput sezonul vânzărilor de vițele 8/10 luni cu PEDIGREE,
Aveti grija când cumpărați animale sau discutați si despre costul certificatelor de origine.
Mi s-a adus la cunoștință faptul ca in urma cu 3 luni , cineva a cumparat 14 vitele cu varsta de 10 luni iar acum cumparatorul cand a cerut certificatele de la vânzător i s-a pretins suma de 10000 (100 milioane) pentru a i se elibera certificatele pentru cele 14 vitele. Situatia ce mi-a fost semnalată este a unui tanar la inceput de drum, a platit 17.000 euro iar acum se afla in situatia de a mai scoate inca 2000 si ceva de euro din buzunar, avertizează Gedy Farm, Maramureș.
Din zecile de comentarii ale crescătorilor de vaci, la această postare, reiese că prețul unui certificat de origine pentru o bovină începe de la 100 de lei/cap de animal și poate să ajungă la 1.000 de lei/cap de animal sau chiar mai mult, iar acest preț este stabilit de către asociațiile crescătorilor.
Fermier Mădălina Timofte: Nu țin apararea nimanui, dar si eu am fost recent intr-o situatie asemănătoare. Mi s-a spus că trebuie sa plătesc "extra", costul certificatului de origine, insemnand 100 lei/cap de animal. Doar ca, intre timp, asociatia a schimbat "regula jocului" și suma a ajuns la 700 lei/cap de animal, incluzând si analiza genomica (care se face in Germania). Daca asociatia anunta aceasta schimbare, nu mai erau asemenea neințelesuri. Suma, personal, mi se pare exagerată. Banii pe certificare se duc catre asociatie, nu ii ia vanzatorul. (Va deveni foarte greu sa certifici un animal si destul de costisitor.) Costurile le-a schimbat asociatia. De la 100 lei la 700 lei. Cel de la care am cumparat eu, a sunat la asociatie sa ceara certificatele. Si acolo i-au spus ca s-a schimbat prețul.
Fermier Dumitru Urs: Acele documente aparțin animalelor şi trebuie sã le însoțeascã , vânzãtorul comite o infracțiune ar trebui fãcut public şi înaintat în instanțã. Oare pânã când o sã mai meargã cu hoția?
Fermier Radu Teodor: Certificatele de origine le plătește cumpărătorul. În Franța au fost 50 euro /femelă și 150 euro / taur.
George Gîrlonța: Si eu am plătit pedigreele separat, pentru angus, dar a fost până în 1.000 lei parcă, apoi am cumpărat un taur baltat si spunea omul ca la costat pedigree-ul 800 lei.
Fermier Suba Kalman: Pt.aceste prețuri aberante la Certificat este vinovată Asociația, care în loc să apere și să promoveze profesionalismul,promovează și susține hoția la drum mare.Dar aceste personaje contraversate sunt aleșii crescătorilor.