ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Trebuie să vă mobilizaţi. Există deschidere pentru grăbirea convergenţei astfel încât să putem să creştem sumele alocate la hectar, dar ele trebuie folosite în mod inteligent pe Pilonul 1 (plăți directe), i-a spus prim-ministrul României, Ludovic Orban, secretarului de stat MADR, Emil Florian Dumitru, în debutul ședinței Executivului, desfășurată joi, 10 septembrie 2020.
Premierul i-a cerut secretarului de stat MADR explicații despre Planul Național Strategic 2021-2027, care va sta la baza distribuirii banilor din agricultură în noua Politică Agricolă Comună (PAC). De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre irigații, exportul de cereale și animale vii, despre alocarea unor fonduri pentru fermele de familie. AGROINFO vă pune la dispoziție dialogul dintre șeful Guvernului și secretarul de stat MADR, din debutul ședinței Executivului.
Ludovic Orban: Ministerul Agriculturii, domnul secretar de stat, PNS - Planul Național Strategic și, de asemenea, gândiți-vă că vom putea accesa fonduri uriaşe pentru irigații, pentru combaterea deșertificării, pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului, lucrări de îmbunătățiri funciare și de combatere a pericolului de secetă, ca urmare a schimbărilor climatice. Aici va trebui să pregătim foarte bine proiectele, pentru că acolo avem nevoie de documentații tehnico-economice, avem nevoie de utilizarea soluțiilor moderne, inclusiv pentru asigurarea energiei electrice pentru funcționarea staţiilor de pompare și ar trebui puțin regândit sistemul acesta, să folosim mai mult căderea liberă, căderea gravitaţională a apei, şi mai puţin pomparea la deal, așa cum se întâmplă în unele dintre sistemele de irigație. Aici, vă rog, să vă mobilizați pentru că este extrem de important să utilizăm toate resursele disponibile, atât din bugetul Uniunii, cât și din Programul Național de Reziliență și Recuperare.
Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Da, domnule prim-ministru. Bineînţeles că este o oportunitate unică pentru România. Sistemele de irigații din România nu au mai beneficiat de o asemenea finanțare și credem noi că vom răspunde la provocarea pe care Ministerul Fondurilor Europene ne-a lansat-o și suntem pregătiți. Toate investițiile pe care le-am avut pe buget național din acel vestit miliard de euro, aprobat în 2015, să treacă pe finanțare europeană și să reabilităm infrastructura principală de irigații pe 3,2 milioane hectare și inclusiv lucrările de desecare și drenaj care sunt la fel de importante, cel puțin de-a lungul Dunării, pentru că avem probleme cu băltiri. Sigur că atunci putem să discutăm, nu de despăgubiri la secetă, ci de niște producții constante și, practic, vom avea o agricultură care să fie predictibilă și să poată să producă hrană pentru pentru piaţă.
Ludovic Orban: Pe Planul Naţional Strategic?
Secretar de stat în Ministerul Agriculturii: Pe planul Național Strategic suntem la a doua versiune de analiză a nevoilor, analiza SWOT a fost notificată la Comisie, am primit observații pe care le-am și operat şi, practic, va urma să fundamentăm intervențiile pe măsuri. Analiza SWOT ne arată o agricultură cu două viteze, ferme mari care s-au consolidat - şi nu avem o clasă de mijloc în agricultură - și fermele de familie vor fi finanțate în mod consistent tocmai pentru a crea o bază de dezvoltare în agricultura României.
Ludovic Orban: Domnule secretar de stat, sunt câteva obiective pe care trebuie să le urmărim: valorificarea superioară a culturilor cerealiere se face prin dezvoltarea zootehniei, prin procesare. Trebuie să alocăm bani în aceste direcţii, pentru a stimula aceste două direcţii. Doi, accesul la piaţă - avem o mare problemă. Am avut n discuţii cu comercianți, cu supermarketuri, de-acestea în care toți îmi spun: e nevoie de colectare, depozitare, sortare, ambalare, marcare - operațiuni care, în general, sunt foarte greu de derulat. Aici trebuie să încurajăm asocieri, să încurajăm punerea în comun, identificarea acestor interese și obiective comune și punerea în comun pentru că accesul la piață este fundamental, pentru că el îți dă și posibilitate. M-am uitat la structura exporturilor - avem aproape 70% din exporturi cereale vrac şi animale vii. Şi structura exporturilor trebuie modificată şi trebuie redusă oarecum dependenţa de input-uri, pentru că dacă facem un studiu, vedem că avem o dependenţă de peste 70% pe input-uri, plus alte obiective care trebuie urmărite. Adică orice resursă pe care o alocăm trebuie să urmărească anumite obiective. În plus, trebuie să vă mobilizaţi. Există deschidere pentru grăbirea convergenţei astfel încât să putem să creştem sumele alocate la hectar, dar ele trebuie folosite în mod inteligent pe Pilonul 1.
Sursa: Guvernul României