CERERE UNICĂ APIA 2021! Cererile unice de plată pentru acest an se depun la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în perioada 1 martie 2021 - 15 mai 2021. Un proiect de Ordin MADR pentru implementarea schemelor de plăți în agricultură 2021-2022 precizează actele obligatorii pe care trebuie să le atașați cererii unice APIA.
La depunerea cererii unice de plată, fermierii trebuie să prezinte la APIA:
a) copie de pe cartea de identitate/buletinul de identitate/paşaport/certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului/certificatul de înregistrare fiscală, după caz, iar în cazul reprezentantului, copie de pe datele de identificare, respectiv carte de identitate/buletin de identitate/paşaport/;
b) dovada deţinerii unui cont bancar activ;
c) procura notarială, în cazul în care fermierul persoană fizică împuterniceşte o persoană pentru depunerea cererii unice de plată în numele său sau pentru a-l reprezenta în relaţia cu APIA.
Documentele care fac dovada că terenul eligibil declarat este la dispoziţia fermierului sunt:
a) adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere;
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi unităţile administrativ-teritoriale, după caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între fermier şi Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.
Contractele de asociere în participaţie în vigoare trebuie să respecte prevederile art. 1.949- 1.954 din noul Cod Civil. Suprafeţele de teren arendate/închiriate/concesionate/împrumutate prin contracte de comodat nu pot face obiectul contractelor de asociere în participaţie.
În cursul controalelor administrative referitoare la utilizarea terenurilor agricole care fac obiectul cererii unice de plată, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea cererii unice de plată verifică corespondenţa suprafeţelor utilizate înscrise în adeverinţă cu suprafeţele declarate în cererea unică de plată. În urma verificărilor, funcţionarul APIA responsabil cu administrarea
cererii unice de plată notifică, după caz, fermierul pentru clarificări suplimentare, în urma cărora decide dacă sunt necesare măsuri de reducere a suprafeţei declarate.
În cursul controalelor administrative, în situaţia în care se constată că terenul face obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice, va notifica solicitanţii, care au obligaţia să rezolve litigiul. Dacă litigiul nu se rezolvă în termen de 30 de zile calendaristice de la primirea notificării, suprafaţa de teren supradeclarată nu este eligibilă la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care litigiul este soluţionat în instanţă judecătorească.
Fermierul persoană fizică, pe de-o parte, şi persoana fizică autorizată/întreprinderea familială/întreprinderea individuală, pe de altă parte, având acelaşi titular, depune documentele care fac dovada utilizării terenului pentru ambele forme de organizare, odată cu cererea unică de plată.
Cooperativele agricole prevăzute la art. 6 lit. e) din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, fac dovada utilizării terenurilor agricole declarate cu următoarele documente:
a) adeverinţa conform înscrisurilor din registrul agricol, aferente anului curent de cerere:
b) copie conform cu originalul a contractului de închiriere/concesiune/comodat a suprafeţei agricole, încheiat între cooperativă şi unităţile administrativ-teritoriale, după caz;
c) copie conform cu originalul a contractului de concesiune/arendă a suprafeţei agricole, încheiat între cooperativă şi Agenţia Domeniilor Statului, denumită în continuare ADS, după caz.
Cooperativele prezintă copii conforme cu originalul ale registrelor prevăzute la art. 38 alin. (1) lit. a), b) şi f) din Legea nr. 566/2004 din care să reiasă datele de identificare ale suprafeţei de teren cu care participă în cooperativă fiecare membru al acesteia.
ATENȚIE! Suprafeţele declarate în cererile unice de plată pentru care nu se depun documentele până la data-limită de depunere a cererilor unice de plată cu penalizări sunt neeligibile, precizează proiectul de Ordin MADR, aflat în consultare publică.
La aceste documente, se adaugă cele specifice fiecărei scheme de plată solicitată de la APIA.
Click aici pentru a te abona la Newsletterul AGROINFO: https://www.agroinfo.ro/newsletters/subscribe.html