Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, consideră că este important pentru Comisie să primească în acelaşi timp toate planurile naţionale strategice (PNS) privind modul în care ţările intenţionează să aplice viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC).
În opinia sa, evaluarea PNS cu aceleaşi criterii poate evita "standardele duble". Comisarul a amintit că Bruxelles-ul a primit până la 1 ianuarie, termenul stabilit, optsprezece planuri strategice şi că ulterior încă o ţară şi-a trimis documentul, astfel că CE are deja nouăsprezece în posesia sa. Au mai rămas, aşadar, opt state să-şi trimită PNS-ul, printre care se numără şi România.
Prima evaluare, între martie şi aprilie
"Am trimis scrisori statelor membre întârziate şi sper că le vom primi cât mai repede posibil", a precizat polonezul, dând asigurări că în prima jumătate a anului 2022 "cea mai importantă provocare pentru Comisie în domeniul agricol va fi să analizeze, să evalueze şi să aprobe în final planurile strategice". Wojciechowski a explicat că, spre sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie, autorităţile de la Bruxelles vor trimite scrisori statelor membre în care vor prezenta "prima evaluare".
Scrisorile vor include, de asemenea, propuneri pentru ca ţările să opereze anumite modificări, dacă este cazul. "Dacă planurile sunt oarecum în contradicţie cu obiectivele politicii noastre, statele membre trebuie să indice modul în care intenţionează să îndeplinească obiectivele strategiei Farm to Fork sau ale strategiei de biodiversitate. Dacă aceste obiective nu sunt îndeplinite în planuri, o vom menţiona în scrisorile noastre", a indicat comisarul.
În ceea ce priveşte ţările care nu şi-au prezentat încă planurile, el a spus că întârzierile se datorează faptului că aceste state se confruntă cu "unele dificultăţi politice", precum schimbările de guvern.