Comisia Europeană le-a propus recent statelor membre un plan de acţiune pentru sprijinirea producătorilor de măsline din Uniunea Europeană, care se confruntă cu scăderea preţurilor de vânzare, încercând să le sporească competitivitatea.
Comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş a avut luni, 18 iunie a.c. o discuţie pe această temă cu miniştrii agriculturii din opt ţări membre producătoare de măsline (Spania, Italia, Grecia, Franţa, Cipru, Portugalia, Malta şi Slovenia), cei mai afectaţi fiind fermierii din Spania, Grecia şi Italia.
Sectorul european al producţiei de măsline înregistrează o scădere a rentabilităţii, în special din cauza reducerii preţurilor, rezultatul ofertei excedentare şi al unui dezechilibru puternic între diferitele componente ale filierei producător-procesator-distribuitor-consumator, potrivit estimărilor executivului comunitar.
CE a încercat de mai multe ori să corecteze aceste dezechilibre prin autorizarea ajutoarelor pentru stocarea privată, ''ceea ce arată că situaţia actuală nu mai este cea a unui dezechilibru conjunctural, ci a unuia structural'', după cum a apreciat comisarul european Dacian Cioloş.
Bruxellesul intenţionează să acţioneze asupra calităţii şi controlului produselor prin măsuri vizând apărarea şi promovarea imaginii mărcii europene de ulei de măsline, dar şi printr-o mai bună informare a consumatorilor, prin încurajarea restructurării acestui sector şi prin analizarea mai atentă a problemelor privind concurenţa cu ţările terţe producătoare.
Cel mai important producător mondial şi european de măsline este Spania, care în sezonul 2011/2012 ar urma să aibă o producţie record de 1,6 milioane tone, în timp ce producţia Italiei este estimată la 400.000 tone şi cea a Greciei la 300.000 tone. În total, producţia europeană de măsline va atinge 2,4 milioane de tone, în creştere cu 9% faţă de sezonul precedent.
Sursa: Agerpres