Comisia Europeană ar putea lua în cursul acestui an o decizie favorabilă în privinţa cultivării soiei modificate genetic, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Achim Irimescu.
"Au fost dezbateri multe la Bruxelles pe tema asta. Vestea bună este că, la soia modificată genetic, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a dat aviz pozitiv la soia Monsanto din SUA. Va intra dosarul pe circuit şi este posibil ca în acest an, sperăm noi, dosarul să ajungă la Consiliu şi mai mult ca sigur, din experienţa trecută, Consiliul nu este în măsură să dea nici aviz pentru, nici împotrivă. Apoi dosarul se va întoarce la Comisie unde, de obicei, s-a luat decizia punerii pe piaţă, au fost cazuri. Acum este un caz special: cultivarea'', a spus Irimescu, într-o dezbatere organizată pe tema Politicii Agricole Comune 2014 - 2020.
Soia modificată genetic este acceptată la comercializare, dar nu la cultivare
Secretarul de stat nu a putut spune exact când se va adopta decizia la Bruxelles, dar se speră că va fi luată în cursul acestui an. “Nu am putea să spunem în acest moment când se va adopta decizia, însă noi sperăm că sunt şanse să ajungă la dumneavoastră soia modificată genetic. Înţeleg că este foarte benefică şi sper ca în acest an să avem o decizie favorabilă în acest sens. Noi nu putem cultiva până nu se aprobă la nivel european introducerea în cultură a organismelor modificate genetic. Soia modificată genetic se importă. Ea este acceptată la comercializare, dar nu la cultură", a precizat acesta.
România a semnat, pe 6 februarie, prin secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, "Declaraţia pentru Soia Dunăreană", fiind a noua ţară semnatară din cele 17 riverane Dunării. Irimescu a subliniat că ideea de bază a acestei iniţative se referă la substituirea importurilor de soia nemodificată genetic, în condiţiile în care există un interes al producătorilor pentru această cultură, iar importurile anuale ale Europei sunt de peste 7 milioane de tone de soia nemodificată genetic.
Reprezentantul MADR a adăugat atunci că declaraţia semnată de România nu menţionează nimic despre soia modificată genetic şi nu intră în conflict cu orice decizie luată de Uniunea Europeană sau de România în privinţa cultivării soiei modificate genetic. Sursa: Agerpres