Adama
Vinasa Rompak

UE: Tot mai aproape de un cod de bune practici european

Publicat: 09 noiembrie 2009 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Comisia Europeană a propus, în 28 octombrie a.c., o serie de măsuri de îmbunătăţire a funcţionării lanţului de aprovizionare cu alimente în UE, în condiţiile în care au fost identificate tensiuni semnificative în ceea ce priveşte relaţiile contractuale dintre părţile implicate în lanţul de aprovizionare, apărute ca urmare a diversităţii acestora şi a inegalităţii în ceea ce priveşte puterea de negociere, subliniind, totodată, lipsa de transparenţă a preţurilor de-a lungul lanţului de aprovizionare, precum şi volatilitatea crescută a preţurilor pentru produsele de bază.
O comunicare a Comisiei mai demonstrează şi că piaţa internă de alimente este încă fragmentată în funcţie de produse şi de statele membre.

Evoluţia preţurilor alimentelor a stârnit în ultimul timp îngrijorări în legătură cu funcţionarea lanţului de aprovizionare cu alimente. Scăderea drastică în 2008 a preţurilor pentru produsele agricole de bază nu s-a concretizat încă în reducerea preţurilor alimentelor, nici la nivel de producător şi nici la nivel de consumator. În ultimele luni, această situaţie a devenit din ce în ce mai evidentă în sectorul produselor lactate.

După cum indică evoluţiile de dată recentă de pe piaţa produselor lactate, se întâmplă din ce în ce mai des ca între preţul pe care îl obţine fermierul şi preţul plătit de consumator în magazine să nu existe nici o legătură. Împreună cu autorităţile naţionale, ne vom dubla eforturile pentru a asigura funcţionarea eficientă a lanţului de aprovizionare de la fermă la consumator.

Voi cere Grupului de experţi la nivel înalt pentru sectorul laptelui să analizeze cu atenţie concluziile acestui raport şi să recomande luarea de măsuri, dacă este cazul.

Trebuie să ne asigurăm că fermierii noştri producători de lactate pot obţine venituri decente, atât în prezent, cât şi pe viitor. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul producătorilor de alte produse agricole”, a spus Mariann Fischer Boel, Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.

În acest context, Comisia a propus măsuri concrete la nivel comunitar şi de stat membru, ce vizează:

- promovarea unor relaţii durabile şi bazate pe piaţă între părţile implicate în lanţul de aprovizionare cu alimente, Comisia urmând să colaboreze cu statele membre pentru a identifica mai bine practicile contractuale neloiale care rezultă din inegalităţi în ceea ce priveşte puterea de negociere şi pentru a monitoriza aspectele legate de concurenţă din cadrul lanţului;

- creşterea transparenţei, Comisia publicând deja o primă versiune a instrumentului european de monitorizare a preţurilor pentru alimente, care va contribui la o mai bună înţelegere a modului în care evoluează preţurile din acest sector şi invitând statele membre să instituie servicii online uşor accesibile de comparare a preţurilor de consum pentru alimente.

Totodată, Comisia va institui o serie de măsuri menite să îmbunătăţească supravegherea pieţei produselor derivate din produsele agricole de bază, pentru a limita volatilitatea şi speculaţiile;

- promovarea integrării pieţei interne pentru alimente şi a competitivităţii tuturor sectoarelor aparţinând lanţului de aprovizionare cu alimente, Comisia urmând să revizuiască o serie de standarde de mediu şi de sisteme de etichetare a originii, susceptibile de a împiedica schimburile comerciale transfrontaliere şi să examineze măsurile care vizează practicile de limitare teritorială a aprovizionării.

Totodată, în special în sectorul primar, este necesar să se examineze posibilităţile de sporire a puterii de negociere a fermierilor, de exemplu prin înfiinţarea unor organizaţii de producători.

Până la sfârşitul lui 2010, Comisia va prezenta un raport referitor la progresul acestor propuneri, având în vedere, totodată, extinderea Grupului la nivel înalt pentru concurenţă şi industrie agroalimentară cu scopul de a crea un forum de discuţii pe tema lanţului de aprovizionare cu alimente.

Lanţul de aprovizionare cu alimente reuneşte sectoare importante – agricultură, industria agroalimentară şi reţeaua de distribuţie – care reprezintă, în total, peste 7% din procentajul de ocupare al forţei de muncă în Europa, aceste sectoare având un impact direct asupra tuturor cetăţenilor, în condiţiile în care fiecare gospodărie cheltuieşte în medie 16% din venituri pe alimente.

Comisia a urmărit evoluţia preţurilor la alimente, ca parte a unui exerciţiu de monitorizare a pieţei lansat în contextul revizuirii pieţei unice din 2007. În decembrie 2008, Comisia a publicat un raport intermediar cu titlul „Preţurile alimentelor în Europa”, inclusiv o foaie de parcurs care identifică principalele orientări aferente acţiunilor de politică.
Vizualizat: 937 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii